5 minute de citit

Porumbul de aur 2019 – hibridul cu cea mai mare producţie în România

Corteva Agriscience a obţinut două premii: „Porumbul de aur” şi ”Cea mai mare producţie de porumb în 2019”.

Unul dintre câştigătorii concursului „Porumbul de Aur” a fost declarat fermierul campion Biţă Racman.

Porumbul de aur 2019

Campion cu 17.460 kg/ha la neirigat

“Porumbul este singura cultură de care am prins drag”, declară Biţă Racman, unul dintre cei mai importanţi fermieri din judeţul Giurgiu. Cultivatorul seamănă de mai mulţi ani hibrizi Pioneer®, iar 2019 a fost anul în care s-a înscris în competiţia „Porumbul de Aur” cu hibridul P0937. A obţinut producţia de 17.460 kg/ha şi a primit astfel trofeul la secţiunea neirigat.
“Terenul se află în luncă, a fost arat la peste 35 cm imediat după ce am recoltat rapiţa, după care, în toamnă, l-am pregătit cu discul. În primăvară am încorporat fosforul cu combinatorul. Am semănat hibridul P0937 – 80.000 plante/ha – şi am aplicat în jur de 200 kg/ha de azotat de amoniu. Semănăm cât putem de repede, pentru a avea umiditate în sol şi astfel să nu fie nici foarte cald în perioada de înflorit; în acest caz am semănat în data de 20 martie. De obicei, semănăm la adâncimea de peste 7 cm, pentru că atunci când vine căldura, se observă faptul că cel însămânţat la suprafaţă se luptă cu seceta, iar frunzele sunt răsucite.
Am erbicidat după semănat şi o dată în vegetaţie. Am mai fertilizat de două ori cu uree NG în vegetaţie. În momentul în care a început să apară Tanymecus, am aplicat un insecticid şi nu am avut pierderi de densitate. În zona noastră, dacă plouă în luna mai, porumbul se face frumos. Anul trecut am avut 137 l/mp şi în iunie 200 l/mp. A fost o producţie bună”, a declarat Biţă Racman.
“Suntem bucuroşi pentru domnul Racman, pentru că este un fermier de top, care are încredere în genetica Pioneer®, iar rezultatele pe care le obţine confirmă ceea ce noi ştim deja: hibrizii Pioneer® oferă producţii stabile şi de calitate, mai ales atunci când fermierii aplică tehnologia coresponzătoare. Îl felicităm pe domnul Racman şi vrem să îl asigurăm, ca pe toţi fermierii din România de altfel, că vom pune pe piaţă produse care să le confirme aşteptările şi să le ofere producţii mai mult decât mulţumitoare”, a precizat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience.

De la fermieri pentru fermieri

APPR este o asociaţie profesională formată din producători agricoli care deţin suprafeţe de lucru cuprinse între 25 şi 50.000 ha, dar şi reprezentanţi ai lanţului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de Porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, economică şi legislativă pentru membri şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România.
Corteva Agriscience™ este o companie globală, pur-agricultură, tranzacţionată pe bursă, care oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie – inclusiv un mix echilibrat şi divers de seminţe, soluţii pentru protecţia culturilor şi soluţii digitale axate pe maximizarea productivităţii şi creşterea randamentului şi profitabilităţii. Având în portofoliu unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură şi o linie de produse şi tehnologii de top în industrie, care pot genera creşteri viitoare, compania se angajează să colaboreze cu părţile interesate din întreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a îmbogăţi viaţa celor care produc şi a celor care consumă şi asigurând progresul generaţiilor viitoare. Corteva Agriscience™ a devenit o companie independentă listată la bursă pe data de 1 iunie 2019 anterior fiind divizia agricolă a DowDuPont. Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.corteva.ro.

Text şi foto: CORTEVA

Ionut Mortu_b

CINE A OBŢINUT CEA MAI BUNĂ RECOLTĂ DE PORUMB?

Una dintre distincţiile acordate de APPR la Congresul din 6 februarie a.c. a fost decernată de Valeriu Tabără – preşedintele ASAS, celui mai mare producător de porumb din România, Agricost SA, pentru “Cea mai mare producţie de porumb obţinută în România 2019”.
“Felicitări Agricost, pentru că dincolo de ceea ce înseamnă un model de exploataţie agricolă, sunteţi şi un sistem economic”, a precizat Tabără.
Agricost a obţinut acest premiu cu hibridul Pioneer® P1535, cu o producţie de 22 t/ha.
Premiul a fost ridicat de către directorul tehnic adjunct al Agricost – Ionuţ Mortu (foto): “Ne onorează acest premiu, este rodul muncii unei echipe mari, condusă până la sfârşitul anului 2019 de domnul Buzdugan. La Agricost, în Insula Mare a Brăilei, lucrurile frumoase continuă, astfel că vom continua tradiţia. În prezent, Agricost este condusă de un mare agronom, domnul Mihai Solomei – noul director general, ceea ce ne bucură enorm”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →