Una dintre legile nescrise ale pieţei agricole din România: „porumb ieftin = purceii scumpi” se confirmă din nou. Nici nu a trecut bine Crăciunul, că „porcul” revine în actualitate. De această dată „accentul” se pune pe godaci, pe piaţa se caută purceii înţărcaţi şi tineret pentru îngrăşat.
Preţ carne de porc în UE
În săptămâna 4 (2024), preţul cărnii de porc pe piaţa germană era în scădere uşoară:
- 2,07 euro/kg (-0,03) – carcasă E;
- 2,10 euro/kg (-0,03) – carcasă S;
În acelaşi timp, preţul purceilor era de 78,56 euro/cap (28kg/bucată, loturi de 100 capete) cu o tendinţa de creştere (+0,07).
Evoluţia sinusoidală a preţului cărnii de porc (carcasă) – în scădere, iar preţul purceilor este în creştere. Grafic preţ mediu – date statistice UE:
Piaţa locală – România
Preţul purceilor înţărcaţi (7-9 săptămâni) porneşte de la 500 lei/bucată şi până la valori de 850 lei/cap în cazul grăsunilor de peste 20kg.
Preţul pentru porcul gras – de tăiat se menţine oarecum constant, în jurul valorii de 15-16 lei/kg, viu.
Ca de obicei, cele mai multe anunţuri de vânzare sunt însoţite de comentarii uneori ironice ale celor care ar dori (sau nu?) să cumpere:
- „Purcei de până în 20 kg mai mult de 350-400 de lei nu face…”
- replica vine imediat: „Adu-mi şi mie 20 la 350 lei bucata…”
- ” La mine an zonă se vinde cu 1 000 lei purcelu”
- „Mi se pare un preț corect purcei la 8-10 sapt la 500 lei„
- „Bă n-am nimic cu ăștia cu porci, dar dacă atât poate oferi omul 500 ce râdeți atât? … când o fost porumbul 2,50 lei kg și 3 lei kg atunci dădeați un purcel 100 de lei bucata deci hai să râdem acuma de cine. Astai fără supărare, dar ăsta-i adevărul nu va supărați„
Concluzia unui comentator „face toţi banii”:
„Porcușori de Guineea sunt la 100 lei buc…”