Porcul românesc în 2023: căderea liberă continuă - Revista Ferma
5 minute de citit

Porcul românesc în 2023: căderea liberă continuă

porcine 2023 scaled Porcul românesc în 2023: căderea liberă continuă
Curious young pig in a wooden stable at a biological farm

Anul 2024 a început la fel de agitat ca și ultimii șase pentru crescătorii de porci. În 2023, sectorul a asistat la o creștere semnificativă a prețului cărnii, datorată scăderii masive a ofertei.

Chiar și așa, aici la noi, prețul nu s-a ridicat – decât în cea de a doua parte a anului – la nivelul mediei europene, după cum și-ar fi dorit fermierii, luând în calcul costurile imense din ferme în anul 2022.

MINIM ISTORIC ÎN SECTOR

Avem de acum și o parte dintre statisticile anului care tocmai s-a încheiat, credibile doar din perspectiva numărului de porci sacrificați în abatoarele țării. Astfel, constatăm că de câțiva ani ne îndreptăm vertiginos spre un minim istoric, cel al pragului de 3 milioane de porci sacrificați per an. Dacă luăm în calcul și scădem porcii vii importați pentru sacrificare, practic am coborât deja sub acest nivel.

Cauzele? Le cunoaștem prea bine cu toții! A mai trecut încă un an și tot nu avem nicio prevedere legislativă eficientă care să-i protejeze pe producătorii de carne de porc – cel puțin teoretic – de nenorocirea care bântuie peste tot de peste 6 ani: pesta porcină africană! Norocul nostru pare să fie o scădere recentă a numărului de focare, care însă se datorează aproape exclusiv tăierilor masive din gospodăriile populației de la sfârșitul anului și nicidecum vreunei intervenții miraculoase a autorităților.

OBIECTIVE DE NEATINS

Vara lui 2023 ne-a adus un nou ministru și un nou program de guvernare pe subiectul agriculturii. Cât de noi sunt obiectivele acestui program vă las pe dumneavoastră să concluzionați. Cert e că primul dintre obiectivele majore este “echilibrarea balanței comerciale cu produse agro-alimentare prin reducerea importurilor, stimularea exportului, a producției și a consumului de produse românești” și nu îmi pare a fi nou deloc, dacă avem în vedere că de foarte mulți ani importăm cantități enorme de produse alimentare. Dar nu acest lucru este important, ci cât de realist este. Ori, dacă ne referim la carnea de porc, cred că nici cel mai optimist cetățean al acestei țări nu ar putea crede că e un obiectiv realizabil în următorii 5 – 10 ani! Un alt obiectiv este ”creșterea gradului de acoperire a consumului de alimente din producția internă”. Realist? Nici vorbă, cel puțin sigur NU în privința cărnii de porc și NU în viitorul previzibil! Asta dacă luăm în calcul că am depășit cu mult cifra de 300.000 tone importate anual.

O (PRO)MISIUNE IMPOSIBILĂ

La momentul preluării ștafetei agricole, noul ministru spunea: ”Nu în ultimul rând vreau să vă transmit că obiectivul meu principal, este realizarea de ferme de reproducție în România… Sunt în implementare proiecte finanțate și semnate pentru 56.000 de locuri de cazare și, în continuare, prin programul meu pe care îl voi pune în transparență, vrem să creștem capacitatea la încă 160.000 de locuri de cazare în sistemul de reproducție suin din România. Țara noastră trebuie să producă 9 milioane de purcei, practic materialul pentru cei 2 milioane de porci de care România are nevoie pentru asigurarea securității alimentare”.

Realist? NU! Ba chiar imposibil, având în vedere că asta înseamnă că în mandatul dânsului ar trebui ca numărul de scroafe să crească cu 300 %, de la cele aproximativ 90000 de capete existente azi în fermele comerciale! Și, din nou, IMPOSIBIL, atâta vreme cât pesta nu va fi ținută, cât de cât, sub control!

VEŞTI BUNE DIN 2023 ŞI SPERANŢE PENTRU 2024

Dar au venit și vești bune în 2023. Pe de o parte de la unii dintre fermieri care, în ciuda enormelor riscuri cauzate de răspândirea pestei, au decis să investească în noi (sau reanimate) capacități de producție prin intermediul programului guvernamental resuscitat după 5 ani de la intrarea în adormire. Să-i felicităm și să le urăm mult noroc, pentru că, în mod cert vor avea nevoie de el.

Ce ne așteaptă în 2024? În mod sigur cele patru runde de alegeri care vor capta atenția tuturor și, evident, căderea în uitare a porcului românesc. Și încă ceva de care vom avea parte cu siguranță din belșug: promisiuni electorale! Fără număr!

LEGEA PORCULUI, O „JMECHERIE”

Tot în 2023 ne-am pus mari speranțe că se va schimba ceva în bine, iar coșmarul numit PPA, chiar dacă nu se va încheia, cel puțin se va transforma în ceva mai puțin grav: într-un un vis urât din care ne vom trezi la un moment dat! Nu s-a întâmplat acest lucru!

Apoi ne-am pus mari speranțe și în celebra Lege a porcului, votată cu entuziasm de majoritatea parlamentarilor în vară și contestată vehement de aceiași politicieni, odată cu apropierea Crăciunului, evident din motive pur populiste și, mai ales, pre-electorale. Pentru fermieri, legea era de la bun început imperfectă, dar ar fi putut reprezenta un început promițător, cel puțin în privința limitării mișcării haotice a porcilor pe întreg teritoriul țării. N-a fost să fie!

Apoi ne-am dat seama că legea a fost adoptată cu un singur scop, pentru ca autoritățile să poată transmite la Bruxelles – de unde veneau marea majoritate a sumelor necesare despăgubirilor – că totul merge conform planului și promisiunilor din ultimii 6 ani! Deci, ca de obicei, praf în ochii europeni și tradiționala “jmecherie” dâmbovițeană!

Ce va urma după tot acest circ nu e greu de ghicit: UE va închide robinetul banilor destinați despăgubirilor pentru cei afectați de PPA

un articol de

IOAN LADOȘI USAMV Cluj-Napoca

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →