Porcul românesc în 2010 - Revista Ferma
3 minute de citit

Porcul românesc în 2010

porcine lapuste m Porcul românesc în 2010

Dacă ne raportăm la problemele prezentului pentru crescătorii de porci, atunci, cu siguranţă, valorificarea rămâne un mare semn de întrebare şi în acest an. Preţul de vânzare, la poarta fermei, a scăzut, comparativ cu vara anului trecut, cu peste 20%, ajungând în jurul valorii de 4-4,5 lei/kg greutate vie.

Acest preţ, în multe dintre situaţii, este sub costul de producţie, generând pierderi semnificative fermierilor. Aceste inconveniente sunt amplificate şi de fenomenul de creştere a cazurilor de insolvabilitate, şi chiar faliment, între parteneri.

Datorită scăderii cererii pentru carnea de porc, crescătorii sunt în pericol să îşi blocheze fluxul de producţie, efectivelor mărite de animale crescând densitatea şi, bineînţeles, consumurile.

 

Viitorul nu anunţă mai nimic bun

Dacă prezentul pune mari probleme, perspectivele par să nu fie nici ele foarte încurajatoare. Cu o subvenţie nesigură, în condiţiile unei curbe descendente în cazul preţurilor la vânzare şi ascendentă în cazul achiziţiei de cereale, cu ferme suprapopulate şi animale ce ies din limitele greutăţii optime la sacrificare, cu ferme ce vând într-un moment de disperare la preţuri de dumping, alterând întreaga piaţă, cu recolta anului 2010 incertă, sub presiunea importurilor şi victime sigure ale speculei procesatorilor de carne, o mare parte din fermele româneşti vor sucomba.

În această situaţie, cel mai probabil, producţia de porc se va polariza în jurul unor proiecte mari, integrate.


SCAD EFECTIVELE, SCADE PRODUCŢIA

În prezent, în exploatarea industrială se mai află aproximativ 120 mii de scroafe, faţă de 1 milion în anii ’90. La capitolul producţie, avem 5 milioane de porci, din care nici jumătate (aproximativ 2 milioane) sunt crescuţi în ferme profesionale/comerciale – fermele care produc pentru piaţă.

În gospodăriile populaţiei numărul de porci a scăzut cu aproximativ 45% în 2009 faţă de 2007 şi aceasta datorită restricţiilor sanitar-veterinare privind creşterea, comercializarea şi abatorizarea animalelor, dar şi din cauza faptului că populaţia ce locuieşte în mediul rural urmează o curbă descendentă acută.

Dacă în primele luni ale anului trecut cererea de purcei pentru creştere în sistem extensiv era mare, anul acesta ea a scăzut semnificativ, semn probabil al scăderii consumului şi a puterii de cumpărare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →