Porcii vietnamezi, între succes şi... ruină - Revista Ferma
6 minute de citit

Porcii vietnamezi, între succes şi… ruină

În ultimul timp, tot mai mulţi fermieri s-au apucat de crescut porci vietnamezi: o afacere de nişă cu costuri de întreţinere extrem de reduse faţă de porcul tradiţional, iar investiţiile se recuperează repede.

porci vietnamezi 01_b
Sursa foto : en.wikipedia.org 

 

LABORATOR MAI CEVA CA LA NASA

 

Sorin Abrudean din Ineu, judeţul Arad, a avut o fermă cu 40 de porci vietnamezi. A renunţat la ea în favoarea creşterii caprelor: are cinci cu lapte şi şase ieduţe pentru reproducţie. O piedică majoră a continuării afacerii a fost pesta porcină africană, o alta – legislaţia. „La noi, cum vrei să faci ceva, trebuie să îndeplineşti multe cerinţe, în afară de acte peste acte, îţi trebuie laborator mai ceva ca la NASA! Dacă vrei să faci ceva legal, te bate Dumnezeu; te dai cu capul de pereţi. În Ungaria amenajezi un mic spaţiu şi faci tranşare! În Polonia, eşti sprijinit de stat”, şi-a vărsat nemulţumirile Sorin Abrudean.
Afacerea de familie mergea bine; fermierul îşi crease un nucleu de clienţi fideli, sacrifica tot timpul anului exemplarele ajunse la maturitate (80 kg) şi vindea purceluşii cu 200 lei.

Cu porcii vietnamezi am avut o grămadă de piedici. Mi-a fost teamă de pesta porcină africană. Eram îngrijorat că se apropiau focarele de zona , noastră. Boala o aduc mistreţii care migrează liberi şi nestingheriţi – SORIN ABRUDEAN, fermier din Arad

PPA I-A RUINAT AFACEREA

 

La sfârşitul anului trecut, în judeţul Galaţi, mai bine de o sută de animale au fost sacrificate din pricina pestei porcine africane. Virusul a fost depistat în ferma lui Tudorache Roman, de la marginea comunei Scânteieşti. Şapte porci vietnamezi s-au îmbolnăvit şi au murit, iar autorităţile sanitar-veterinare gălăţene au decis eutanasierea preventivă a celor 120 de animale.
Fermierul şi-a dezvoltat afacerea din 2010, crescând porci vietnamezi pe care îi sacrifica în timpul sărbătorilor de iarnă. Întreaga lui muncă a fost ruinată!

porci vietnamezi 02_b 

 

ORĂŞEAN CU FERMĂ

 

Ion Gheorghiţă Popovici este un tânăr fermier din Caraş-Severin care iubeşte animalele. Chiar dacă e originar din oraşul Moldova Nouă, în urmă cu câţiva ani şi-a amenajat o fermă la ieşirea din localitate. Este printre puţinii crescători de porci vietnamezi din zonă. Mai are câteva căpriţe şi o bucată de pământ pe care-o cultivă an de an.
„Am avut un efectiv mai mare de porci, dar acum sunt puţini. Nu m-am confruntat cu probleme deosebite de creştere. Iarna, la fătare, dacă nu sunt condiţii optime, mortalitatea e mare la purcei. În rest, se înmulţesc foarte repede”, ne-a declarat fermierul.
La un moment dat, montele au fost scăpate de sub control şi animalele s-au înmulţit extrem de mult. Atunci a trebuit să taie din ele şi să valorifice carnea. „În fiecare an sacrificam şase-şapte porci, în greutate de până la 40 kg, iar cei mici îi vindeam. Îmi făcusem o clientelă sigură şi stabilă”, a continuat Ion Gheorghiţă Popovici.
Povestea cu creşterea porcilor vietnamezi a început în urmă cu vreo cinci-şase ani. Fermierul ne-a relatat: „am primit cadou o pereche de purcei de la cineva care pleca în străinătate şi nu avea ce să facă cu ei. Noi aveam câteva capre şi ni s-a spus că atunci când făceam brânza, puteam hrăni porcii cu zer. Într-adevăr, zerul şi celelalte vegetale sunt combinaţia perfectă!”

 

PRIZONIER, ÎN CARANTINĂ

 

De câţiva ani, Ion Gheorghiţă Popovici a luat drumul străinătăţii împreună cu familia, pentru a-şi asigura un trai mai bun. Acum s-a întors pentru o scurtă perioadă de timp, din Bologna – Italia, şi a stat în… carantină. „Eu locuiesc în Bologna, la etajul 3 al unui bloc. Am stat în carantină aproape trei luni, închis între patru pereţi. M-am simţit prizonier în Italia. Am venit în România şi am prins nebunia de la Vama Nădlac”, ne-a declarat fermierul, care cunoaşte şi citeşte frecvent revista Ferma.
În ultimul timp, treburile fermei au căzut pe umerii tatălui său, dar tânărul afirmă că se va stabili în Moldova Nouă şi va dezvolta ferma, căci apreciază libertatea şi hrana sănătoasă.

porci vietnamezi 03_b Sursa foto: pinterest.com

 

„PĂCAT CĂ NU AVEM ASOCIAŢIE!”

 

Marinel Moldoveanu a părăsit Bucureştiul pentru plaiurile natale din Tâmboieşti, judeţul Vrancea, unde a înfiinţat o microfermă de porci vietnamezi. Era visul pe care dorea să-l împlinească la retragerea din activitate.
Deşi e de profesie inginer constructor, s-a adapat rapid la noua meserie de fermier. Cu ambiţie, dar cu şi mai mult sârg şi pasiune, creşte peste 40 de porci; e o afacere destul de profitabilă. Zi de zi îşi împarte sarcinile împreună cu soţia, Iudit Moldoveanu: asigură curăţenia, mâncarea şi apa proaspătă. „Am avut de gând să desfiinţez ferma, dar s-a opus soţia. Chiar îi place! Până prin septembrie a fost un sezon mort în ceea ce priveşte vânzarea cărnii. Purceluşii îi valorificăm în decembrie, de sărbători. Nu avem legătură cu alţi crescători de porci vietnamezi, nici din zonă, nici din ţară. Este păcat că nu avem asociaţie de profil!”, a susţinut Marinel Moldoveanu.

În concluzie, odată cu apariţia pestei porcine africane, creşterea porcilor vietnamezi cunoaşte un recul. Este un gen de activitate presărată cu destule renunţări, ruinări, dar şi cu poveşti de succes.

 

PROFIT DIN AL DOILEA AN
Cu vreo patru-cinci scrofiţe şi un vier a început povestea creşterii porcilor vietnamezi pentru mulţi fermieri. În primul an nu e vreun câştig, căci animalele trebuie să crească până la 9-10 luni, apoi sunt date la împerechere. Profitul vine în următorul an, prin sacrificarea sau comercializarea animalelor.

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →