Plăți pentru sectorul zootehnic - Revista Ferma
3 minute de citit

Plăți pentru sectorul zootehnic

euro2 m Plăți pentru sectorul zootehnic

Avans din agromediu și sprijin cuplat

Crescătorii de animale vor primi un avans din plățile pe agromediu care se acordă pentru pășuni, declara secretarul de stat George Turtoi: „Nu le putem da un avans din ajutorul național tranzitoriu, în schimb, APIA le-ar putea acorda un avans din plățile de agromediu pentru pășuni”.

Și sprijinul cuplat ar putea fi plătit înaintea ANT, anunța ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: „În egală măsură, cei care au plățile cuplate, primesc acest ajutor undeva la mijlocul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie”. 

 

Prea puține animale eligibile la plata sprijinului cuplat

Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, declara că cel mult 100.000 de capete de bovine ar beneficia de sprijin cuplat în 2015. Șeful Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) confirmă cifra anunțată de Frânc. „Fermierii ar putea beneficia de sprijinul cuplat pentru un număr de 300.000 de capete de bovine. Din datele oficiale, știu că animalele care corespund criteriilor sunt undeva sub 100.000”, spunea Lelior Iacob. 

De ce sunt atât de puțini crescători de vite subvenționați? Pentru că sprijinul cuplat te obligă să ai animalele înscrise în registrul genealogic al rasei, iar în acest document nu pot fi înscrise dacă nu se află în controlul oficial al producțiilor. COP-ul presupune anumite costuri pentru un crescător de animale, dar și obligații și restricții și atunci fermierii nu au avut interesul să înscrie animalele în RG. „Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar registrul genealogic este susținut 100% de stat”, explica șeful FCBR.

Rasa Bălțată Românescă de tip Simmental este cea mai bine reprezentată în registrele genealogice, cu 60.000 de capete, în timp ce rasa Brună de Maramureș este cel mai slab reprezentată – 2.000 de bovine.

Doar 200.000 de ovine sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor și, prin urmare, doar aceste animale vor beneficia, în 2016, de sprijinul cuplat de 7 euro/cap de animal. „Astăzi sunt înscrise 200.000 de oi în registrele genealogice și sprijinul cuplat se dă pentru 3,5 milioane de capete de oi. Cum ajungem noi la această cifră în 2016. Nu suntem pregătiți!”, consideră Ioan Câmpian, președintele Asociației ProOvis.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →