Plăţi pe hectar: În realitate, doar pe jumătate - Revista Ferma
4 minute de citit

Plăţi pe hectar: În realitate, doar pe jumătate

euro2 m Plăţi pe hectar: În realitate, doar pe jumătate

Astfel, pentru 2011, agricultorii vor primi, în total, din bani europeni şi din bugetul naţional,  aproape 560 de lei (cca. 129 euro/ha), din care cca. 397 lei/ha (cca. 92 euro/ha) reprezintă cuantumul efectiv de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) acordat din fonduri europene, iar restul, sprijinul statului român.

Per total, banii sunt fix cât anul trecut, aşa cum spunea şi primul-ministru Emil Boc, numai că pentru 2010, subvenţia europeană a fost de peste 80 euro/ha, iar cea naţională de peste 50 euro/ha, totalizând 131 euro/ha.

Pe lângă aceşti bani, pentru anul 2011, cultivatorii de in şi de cânepă pentru fibră ar urma să mai primească 41,74 euro/ha, cei de hamei – 60 euro/hectar, în timp ce pentru cultivatorii  de tutun vor fi acordaţi în plus aproape 1.163 euro/ha, iar pentru cei de sfeclă de zahăr – 237 euro/ha, plătiţi la cursul de 4,35 lei pentru un euro.

Potrivit Ministerului Agriculturii, sumele totale necesare aplicării schemei de plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal sunt de 246,85 mil. euro (1,045 mld. lei) bani asiguraţi din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii pe anii 2011 şi 2012.


Grevă fiscală, de voie sau nevoie

LAPAR ia în calcul un mod inedit de a protesta faţă de decizia unilaterală a Guvernului de a reduce sprijinul naţional pe suprafaţă: greva fiscală. „Ne gândim să declanşăm o grevă fiscală. Să nu mai plătim impozitele, dacă guvernanţii ne promit ceva şi apoi nu se ţin de cuvânt”, ne-a spus Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR.

Şi chiar nevrând, o bună parte din fermieri vor ajunge probabil, în aceste condiţii, în situaţia de a nu-şi mai putea plăti obligaţiile financiare către stat. „E o mare problemă pentru că foarte mulţi fermieri şi-au bugetat sumele astea. Ele erau destinate fie pentru achitarea creditelor, fie pentru plata impozitelor sau a salariilor.

Iar acum, fermierii sunt în situaţia să nu poată plăti aceşti bani. Dacă agricultura a fost anul acesta un motor de creştere economică, anul viitor s-ar putea să fie o imensă frână în dezvoltare. Vom trăi şi cu banii aceştia mai puţini. Unii vor da însă faliment, alţii nu îşi vor plăti obligaţiile la stat. Mergem înainte, ce să facem?”, a mai spus preşedintele LAPAR.


ŞTIRI

311 mil. euro împrumutaţi pentru plata SAPS

Ministerul Agriculturii a primit un împrumut de 311 mil. euro (1,358 mld. lei) de la Trezoreria statului pentru plata subvenţiilor pe suprafaţă acordate din bani europeni, bani pe care urmează să-i recupereze de la UE. Potrivit ministrului Agriculturii, 149 mil. euro din suma totală erau necesari pentru plata avansului de 42 euro/ha din plăţile europene pe suprafaţă către 405.000 de agricultori, restul banilor urmând a fi utilizaţi pentru continuarea plăţilor directe, fiind vorba tot de subvenţiile europene.

Banii astfel cheltuiţi de Ministerul Agriculturii vor fi încasaţi de la Uniunea Europeană şi „reîntorşi” către buget, a explicat Tabără.

Peste 1 mil. de agricultori au primit avansul

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit în 25 noiembrie 2011, 577 mil. lei (132,4 mil. euro) pentru 351.000 de agricultori, reprezentând avansul de 42 euro/ha (183 lei/ha) acordat din bani europeni pentru cererile depuse în campania SAPS 2011, informează Agenţia.

Suma totală plătită în cadrul campaniei de plăţi în avans până la data respectivă era de 373,4 mil. euro, pentru un număr de 1.037.000 de agricultori, iar pachetul financiar total pentru avans este de 403 mil. euro, bani plătiţi din bugetul Ministerului Agriculturii şi care urmează a fi returnaţi ţării noastre din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →