Deschiderea evenimentului a fost făcută de Adrian Sâmbotin, director comercial pentru zona de Vest la Adama. „Acest eveniment vine după o perioadă încărcată, avem în această platformă culturile de grâu, de floarea-soarelui şi de porumb. Vom discuta desigur şi despre rapiţă, pentru că în mai puţin de două luni va începe un nou sezon pentru această cultură, mai ales că la rapiţă suntem lideri cu o cotă de piaţă foarte bună. Circa 60 la sută din suprafeţele cultivate cu rapiţă în vestul ţării sunt erbicidate cu produsele Adama”, a declarat Adrian Sâmbotin.
Efectele condiţiilor meterologice, respectiv seceta din timpul toamnei şi iernii trecute, precum şi precipitaţiile abundente din mai şi iunie, s-au putut observa cu uşurinţă şi pe platforma Adama. De altfel, aşa cum au remarcat specialiştii Adama, în ţară situaţia culturilor agricole nu este cu mult diferită de cea din vest. „Nici în sudul ţării nu este cea mai fericită situaţie; la floarea-soarelui a fost o problemă mare cu mana, iar aici în vest avem o problemă mare cu fuzarioza la grâu. Problemele au apărut, în principal, din cauza condiţiilor climatice. Nu s-au putut aplica tratamente la timp, grâul a răsărit în valuri şi chiar şi cei care au încercat să aplice tratamentele la timp nu au avut cum, pentru că o parte era înflorit iar o parte nu. Toţi aceşti factori au contribuit la răspândirea fuzariozei. În plus, monocultura sau rotaţia grâu după porumb sunt iarăşi factori care ajută la răspândirea fuzariozei. De asemenea, practicarea lucrărilor minime (minimum tillage), faptul că nu se întoarce brazda şi rămân multe resturi vegetale infestate cu spori, contribuie şi aceasta la răspândirea fuzariozei în anul acesta”, ne-a declarat Dan Maftei, director tehnic Adama.
Pachetul Pyxides – simplu, câmp curat, profit asigurat
Pyxides este un erbicid complet pentru combaterea postemergentă a buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale şi perene din cultura de porumb. Cu o selectivitate ridicată faţă de cultura de porumb, acesta poate fi aplicat în faza de 2 până la 9 frunze complet desfăcute. Efectul rapid asupra buruienilor se datorează acţiunii celor trei substanţe active cu efect complementar: mesotrione 150 g/kg, dicamba 312,5 g/kg şi nicosulfuron 100 g/kg.
Se recomandă aplicarea Pyxides în doze de la 0,4 până la 0,6 kg/ha, în funcţie de gradul de infestare cu buruieni şi de spectrul de buruieni de pe terenul respectiv. În cazul infestărilor puternice cu buruieni perene se recomandă două aplicări succesive, prima cu 0,4 kg/ha şi a doua cu 0,2 kg/ha, cu un interval de 7-14 zile între tratamente.
Se recomandă aplicarea împreună cu adjuvantul Adigor (1 l/ha), care vine la pachet cu Pyxides. Adigor este un adjuvant pe bază de ulei, special dezvoltat pentru a fi aplicat împreună cu Pyxides. Adigor ajută la împrăştierea optimă a picăturilor pe plantă, distribuie uniform soluţia, îmbunătăţeşte absorbţia, mai ales în cazul buruienilor cu frunză cerată, şi reduce riscul de spălare a soluţiei.
Zakeo Xtra garantează Xtra calitate şi cantitate
Zakeo Xtra este un fungicid complex cu două substanţe active (azoxistrobin 200 g/l plus ciproconazol 80 g/l) din clase chimice diferite, cu efect sinergic împotriva unui spectru larg de boli. Zakeo Xtra este noua denumire comercială a produsului Amistar Xtra şi are în principal proprietăţi preventive, dar şi curative. Ciproconazol pătrunde rapid în plantă şi acţionează asupra patogenilor prin blocarea sintezei ergosterolilor. Azoxistrobin combate agenţii patogeni prin blocarea transportului electronilor în mitocondrie şi influenţează pozitiv starea fiziologică a plantei prin efectul de înverzire care menţine planta verde o perioadă mai lungă de timp.
În platforma Adama, la grâu frunzele au fost curate, fără boli, până la spic. „Fungicidul şi-a făcut treaba pentru momentul la care a fost aplicat. Din păcate, nu am reuşit să aplicăm toate tratamentele în perioada optimă, iar la nivelul spicelor infestarea s-a produs”, a declarat Dan Maftei.
La grâu, în cazul unei tehnologii cu un singur tratament fungicid pe sezon se recomandă aplicarea Zakeo Xtra la apariţia primelor simptome, iar în cazul unei tehnologii de protecţie cu două tratamente se recomandă ca în T1 să fie aplicat un alt fungicid (de exemplu Bumper Super), iar Zakeo Xtra să fie aplicat de la apariţia frunzei stindard până la înspicare BBCH 51-59. La grâu, produsul se recomandă pentru combaterea bolilor foliare şi ale spicului: făinare (Erysiphe graminis), rugină (Puccinia spp.), septorioză (Septoria spp.), fuzarioză (Fusarium spp.), sfâşierea frunzelor (Helminthosporium spp.), în doză de 0,5 l/ha.
La orz se pot aplica două tratamente pe sezon, până la maxim BBCH 59 (sfârşitul înspicatului).
La rapiţă tratamentul se va efectua în primăvară, la prevenţie, la începutul – mijlocul înfloritului, iar pentru floarea-soarelui, în funcţie de presiunea bolilor, tratamentul se va aplica până în fenefoza de buton floral.
La grâu, în platforma Adama s-a făcut un tratament postemergent – erbicidare cu Trinity SC – şi două tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor cu T1 – Kantik 450EC & Lamdex Extra şi T2 – Seguris Xtra & Mavrik 2F.
Adrian Sâmbotin: „Avem noutăţi pentru cultura porumbului. Pyxides este un erbicid complet pentru combaterea postemergentă a buruienilor dicotiledonate şi monocotiledonate anuale şi perene din cultura porumbului şi care oferă o mare flexibilitate în aplicare. De asemenea, Zakeo Xtra este un erbicid cu spectru larg de combatere din principalele culturi, pentru care am pregătit şi pachete tehnologice”.
Dan Maftei: „Se vede şi am vorbit cu mulţi fermieri din zonă, fuzarium este o problemă generală în vestul ţării. Din cauza ploilor abundente nu s-a putut intra în câmp. Din păcate, aceasta este situaţia, ar fi trebuit foarte multe tratamente pentru a ţine din «scurt» (sub control – n.r.) această boală. Mai depinde şi de soi, unele sunt mai rezistente, altele mai puţin rezistente”.
PREGĂTIRI PENTRU CAMPANIA DE RAPIŢĂ
Adama are un portofoliu bogat de soluţii pentru rapiţă, cu produse binecunoscute de către fermieri: erbicidele Sultan 50SC, Sultan Top, Sultan Complet, Kalif 480EC, Leopard 5EC şi Agil 100EC, precum şi insecticidele Mavrik 2 F, Lamdex Neo şi Lamdex Extra.
AGIL 100 EC – erbicid postemergent sistemic din Gama „Advanced” – este unul dintre puţinele erbicide postemergente de pe piaţă cu omologare pentru samulastra de păioase în cultura de rapiţă. Toamna, aplicat împotriva samulastrei de grâu, Agil 100 EC rămâne eficient chiar şi în condiţii de temperatură scăzută (8-10oC). Agil acţionează rapid asupra buruienilor ţintă, efectul fiind vizibil între 1 şi 10 zile de la aplicare, în funcţie de condiţiile climatice. Produsul realizează o combatere excelentă a buruienilor problemă, mai ales a speciilor de Agropyron şi Sorghum.
MAVRIK 2 F conţine substanţa activă tau-fluvalinat – un piretroid de sinteză unic, întrucât spre deosebire de toţi ceilalţi piretroizi, acesta acţionează în mod diferit asupra sistemului nervos al dăunătorilor ţintă. Această substanţă activă se caracterizează printr-o mai mare foto- şi termo-stabilitate, o solubilitate sporită în lipide (traversează mai repede cuticula insectelor) şi are un spectru de combatere mai specific, principalele ţinte fiind insectele sugătoare (afide, tripşi şi purici de frunză), dar şi unele insecte cu aparat de ros (coleoptere şi lepidoptere). Totodată, datorită insolubilizării sale în apă, Mavrik 2 F este foarte rezistent la spălarea de către ploi.
Aplicarea lui se poate face la temperaturi mai ridicate decât în cazul majorităţii piretroizilor, fără ca efectul de combatere să se diminueze. De asemenea, Mavrik 2 F este mai stabil şi are o perioadă de acţiune îndelungată, prezentând totodată şi un efect de protejare a entomofaunei utile şi mai ales a insectelor polenizatoare (albine, bondari), pentru care este total inofensiv.
Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)