Potrivit unui raport al organizaţiei interprofesionale Sorghum ID, această evoluţie a fost influenţată în principal de extinderea suprafeţelor din România şi Ungaria, în condiţiile în care Franţa, principala ţară cultivatoare de sorg din spaţiul comunitar, este considerată a fi un vector constant de creştere.
În aceste condiţii, în 2018, producţia UE a crescut cu 14%, până la valoarea de 829.000 tone. O evoluţie spectaculoasă, susţinută atât de creşterea suprafeţelor cât şi a randamentelor. Astfel, în Italiaproducţia medie la hectar a depăşit 7 tone, reflectând o creştere a producţiei de 22%. Pe de altă parte, în România, creşterea puternică a suprafeţelor şi randamentele bune (de peste 5 t/ha) au condus la o recoltă de peste 80.000 tone, ceea ce înseamnă practic dublarea producţiei.
Ungaria a obţinut, şi ea, rezultate bune, având o producţie superioară cu 58% faţă de anul trecut. În Franţa, în ciuda creşterii suprafeţelor, producţia nu a crescut decât cu un procent faţă de 2017, din cauza unei scăderi de 0,2 t/ha a randamentelor. În schimb, producţia spaniolă de sorg a rămas stabilă.
Aceste rezultate încurajatoare sunt de bun augur pentru campania agricolă din 2019, an în care se aşteaptă ca suprafeţele cultivate cu sorg să crească din nou, la fel şi producţiile.