Periplul fermierilor în lumea pepenilor Syngenta - Revista Ferma
9 minute de citit

Periplul fermierilor în lumea pepenilor Syngenta

pepeni1 m Periplul fermierilor în lumea pepenilor Syngenta

Pe cele două hectare puse la dispoziție de Vasile Boitoș, echipa Syngenta specializată pe culturi speciale și legume a prezentat nouă hibrizi de pepeni verzi altoiți, fiecare în două variante, precum și tehnologia de cultură. 

La eveniment au fost invitați 150 de fermieri din regiunea Bărăganului.

 

Tehnologie unitară pentru toți cei nouă hibrizi 

Zona Gheorghe Doja este a doua după Dăbuleni ca importanță pentru cultura pepenilor, atât ca suprafață, cât și ca grad de comasare. Sunt aproximativ 1.000-1.200 ha cultivate cu pepeni, iar hibrizii Syngenta ocupă jumătate din suprafață.

În loturile demonstrative de la Gheorghe Doja, răsadurile altoite au fost plantate pe 24 mai folosind aceeași tehnologie pentru toți hibrizii: „Am aplicat Dual Gold, în doză de 1 litru/ha. Este un erbicid pelicular, recomandat la aproape toate culturile legumicole. Înainte de plantare am aplicat Actara, 2 kg la 10 litri de apă, cu care am stropit răsadul. Imediat după plantare, fermierul a aplicat un stimulent de înrădăcinare, pentru ca plantele să formeze rădăcinile cât mai repede, și un produs pe bază de cupru, care protejează planta și oferă o rezistență mai mare la eventualele diferențe de temperatură care pot surveni în perioada de cultură. Pe 5 iunie am aplicat Bravo și un produs pe bază de mancozeb, pe 15 iunie a fost un atac foarte puternic de antracnoză. Cred că majoritatea fermierilor s-a lovit de această problemă, pentru că au fost temperaturi ridicate urmate de ploi, apoi iar temperaturi ridicate, lucru care a făcut să apară această boală. Pentru aceasta am aplicat un amestec de Score, mancozeb și Bravo. Pe 22 iunie, pentru că s-au oprit ploile și au venit temperaturi foarte ridicate, am avut un atac de păianjen și am aplicat Vertimec. A doua zi am venit cu Ortiva Top, apoi, pe 30 iunie, am aplicat din nou Ortiva Top. Acesta este noul nostru produs pentru aproape toate bolile foliare ale plantelor, lansat în 2015”, spune Iulian Zafiu, specialist tehnic Syngenta.

 

Portaltoi pentru vigoare și timpurietate

Călătoria în lumea pepenilor Syngenta a fost fascinantă. Pentru fiecare hibrid am avut parte de prezentarea principalelor caracteristici, a avantajelor și dezavantajelor, dar am putut simți și gustul lor. Fiecare hibrid a fost altoit cu doi portaltoi – Carnivor și Emphasis, pentru ca fermierii să poată vedea diferențele și să poată alege cea mai bună variantă pentru terenul pe care-l au și pentru obiectivele dorite. „Noi știm că aici este o zonă care preferă mai mult dovleacul. Carnivor este potrivit pentru vigoare. Portaltoiul Carnivor îl recomandăm în special pentru producție și pentru calitatea plantelor. Determină formarea unei rădăcini mai viguroase pentru plante. Altoirea cu Emphasis o recomandăm mai ales atunci când se dorește timpurietate. Emphasis merge foarte bine în zona Dăbuleni, acolo unde 99% din fermieri cultivă pepenii altoiți așa. Din acest motiv ei recoltează mai devreme cu două săptămâni”, a explicat Aurel Catrina, reprezentant vânzări Syngenta. 

Toți hibrizii Syngenta sunt compatibili atât cu Carnivor, cât și cu Emphasis. „Diferența vine din vigoarea și timpurietatea pe care o imprimă plantelor. În funcție de ceea ce vrea fermierul să obțină și în funcție de ce teren are, acesta își alege portaltoiul potrivit. Totul este controlat din tehnologie, în funcție de ce teren are fermierul și ce dorește să obțină. Ca timpurietate își alege atât portaltoiul, cât și hibridul și aplică tehnologia optimă. Secretul este în tehnologie”, spune Dana Răduică, manager de produs Syngenta.

Utilitatea acestor loturi demonstrative a fost observată și de Vasile Boitoș: „Cu aceste loturi experimentale văd exact ce se obține, mai ales în condițiile acestui an și aleg ce este mai potrivit pentru mine în viitor. Anul acesta estimez o producție de 60 tone/ha”.

 

Portofoliul de hibrizi Syngenta

Cei mai importanți hibrizi sunt Sorento și Topgun, iar cel mai nou este Mirsini, lansat în 2015. 

Prezentarea a început cu Sorento, cel mai cunoscut hibrid din portofoliul Syngenta. „Fructul are între 8 și 10 kg, pentru plantele nealtoite, iar la cele altoite se poate depăși această greutate. Este o plantă generativă, poate produce și poate să lege mai multe fructe pe plantă. Depinde foarte mult de perioada optimă în care este plantată. Noi recomandăm acest hibrid în special pe cultura extratimpurie”, spune Aurel Catrina, reprezentant vânzări Syngenta. Din altoirea cu Emphasis s-a constatat că scade numărul de plante la hectar, iar ca avantaj se obține toleranța la fuzarioză. 

Romanza este asemănător la exterior cu Sorento. Plantele sunt mai viguroase, au capacitate mai bună de producție și o rezistență mai bună în câmp. „Dacă are o creștere vegetativă accelerată, deja este o problemă la legare. Este făcut să lege 6-7 fructe pe tulpina principală. Dacă tot pierde legături, planta va ajunge să nu mai lege. Și în acel moment, dacă nu îi tai apa sau nu intervii chimic, poți să pierzi cultura. Cel mai simplu este ca fermierii să nu mai ude 7-10 zile dacă este cald, iar ele atunci scurtează internodiile și se autoreglează”, spune Aurel Catrina. Ca maturitate, Romanza este mai târziu față de Sorento cu 3 zile.

Karistan este hibridul care nu a dezamăgit și este cel mai potrivit pentru cei care vor să aibă acces în hipermarketuri. „Singurul lui dezavantaj este că se recoltează cel mai târziu dintre hibrizii Syngenta. Este un pepene care după recoltare poate să stea și o săptămână pe raft. Este cel mai bun pentru comercializare în hipermarketuri, este un pepene care împacă și fermierul, și comerciantul. Nu sunt fructe care se bat sau care se strică. Iar pe fermieri îi atrage foarte mult producția pe care o pot obține. Producția ajunge la 60-65 tone/ha”, spune Aurel Catrina.

Ceea ce a sărit în ochi la Mirsini au fost frunzele, mai strânse decât la alți hibrizi, dar acesta pare a nu fi un semn de vigoare slabă. Ce îl deosebește de tot portofoliul Syngenta este capacitatea mare de regenerare. „Dacă la rece pierde legăturile, Mirsini se regenerează imediat și leagă din nou. Are o perioadă de regenerare a plantelor foarte mică dacă planta este sănătoasă și viguroasă”, spune Dana Răduică. Potențialul lui de producție este 70 tone/ha.

Romantic este singurul hibrid din categoria „sugar baby”. Fructul are o greutate de 6-8 kg și ajunge la maturitate după 75 zile. „Este un pepene care are o caracteristică importantă, nu-l arde soarele atunci când crește concentrația UV”, spune Aurel Catrina. În zona Europei de Est, România este singura țară în care se mai cultivă acest tip de pepene în cantități mari. În Ungaria sau Grecia el nu se mai cultivă.

Fascinația prezentării a fost reprezentată de pepenele fără semințe – Fascination. Fructul are între 5 și 7 kg, iar potențialul de producție este mai mic decât al celorlalți hibrizi. În plus, tehnologia de obținere este pretențioasă: „Pentru a nu face sâmburi, are nevoie de un polenizator special – SP4. Conținutul de zahăr este mai ridicat decât la ceilalți hibrizi. Iar gustul se apropie de «sugar baby»”, subliniază Aurel Catrina.

 

 

 

 


BARAKA  ȘI ARASHAN – SEMĂNAT DIRECT ÎN CÂMP, FĂRĂ ALTOIRE

Au fost prezentați și hibrizi care se recomandă mai degrabă pentru semănatul direct decât pentru altoire: Baraka și Arashan. „Baraka îl recomandăm mai mult la semănat direct. Vine cu un mare avantaj pentru fermieri, poate fi semănat direct în câmp. Sămânța este mare. Este recomandat pentru cei care sunt cultivatori de soiuri, pentru că sămânța este mai accesibilă. Ca maturitate este cu cinci zile peste Sorento. Este o plantă care leagă fără probleme, indiferent de condițiile în care a fost cultivată. Este un pepene foarte bine aclimatizat”, spune Aurel Catrina. Ca potențial de producție, pentru hibridul altoit, este între 60 și 100 tone/ha, la prima mână, iar dacă se îngrijesc plantele, se mai pot obține încă 10-15 tone/ha. Pentru plantele nealtoite, producția este de minim 40 tone/ha și ajunge la 50-60 de tone/ha.

Arashan este recomandat pentru cei care vor producție, pentru că este un pepene mare. „Îl recomandăm pentru plantare directă sau plantare prin răsad. Nu ar fi recomandat pentru altoire. De altfel, cele mai bune rezultate se obțin pentru hibridul nealtoit”, a precizat Aurel Catrina.



SYNGENTA: BRASAN A FOST REOMOLOGAT

Compania Syngenta informează toți utilizatorii și fermierii asupra faptului că produsul BRASAN a fost reomologat la sedința Comisiei Naționale de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor din 3 iunie 2016.

La reomologarea produsului au fost aplicate cerințele Regulamentului 540/2011, astfel că utilizarea produsului este permisă doar la doza de 2 litri/ha și produsul se va aplica numai o dată la trei ani pe același teren/solă.

Menționăm că acest anunț nu este un act de informare legislativă și nici o opinie legală cu privire la informațiile pe care le conține. Acest anunț nu înlocuiește și nici nu suplinește obligația terților de a se informa și de a se conforma cu dispozițiile legale aplicabile activitățillor pe care le desfășoară. 

Pentru informații suplimentare privind conformarea cu prevederile acestor Regulamente, adresați-vă autorităților fitosanitare.



 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 – 31 august 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →