Aflată în apropiere de Satu Mare, comuna Pişcolt este renumită pentru cultivatorii de legume şi pepeni, fiind centrul unui bazin legumicol important pentru nord-vestul ţării. Aici se cultivă mai ales cartofi şi varză, dar şi tomate, ardei, conopidă, vinete şi legume. Aproape fiecare familie are un solar în grădină şi cel puţin 50 de ari cu cartofi şi 50 arii cu varză. Produsele sunt vândute în mare parte direct de la poartă sau în pieţele din Satu Mare şi Oradea.
Cultivă pepeni de 20 de ani
În urmă cu zece ani, în Pişcolt se cultivau peste 50 ha cu pepeni. Acum au mai rămas doar vreo zece cultivatori care au câte 1-2 ha, maxim 3 ha cu pepeni.
Familia Uifalusi produce pepeni verzi şi galbeni de 20 de ani, în câmp, pe o suprafaţă de un hectar. Anul acesta, plantarea pepenilor verzi s-a făcut eşalonat începând din 13 aprilie, protejat în tunele joase de folie, şi la liber în 15 mai.
De mai bine de cinci ani, cultivă numai pepeni hibrizi Syngenta: pepeni verzi Romanza şi Arashan şi pepeni galbeni Flander. Hibrizii altoiţi sunt mai viguroşi, mai productivi şi mai rezistenţi la boli. „De anul acesta am plantat şi hibridul Mirsini, care este o speranţă nouă pentru noi şi arată super, impecabil în cultură”, ne-a declarat Edina Uifalusi.
Multe boli, emoţii mari
Cultura pepenilor nu este uşoară: „Pepenele iubeşte soarele şi seceta. Anul acesta ne-am confruntat cu numeroase boli, mai ales din cauza ploilor abundente şi a umidităţii ridicate. Mana (la pepenele galben) şi antracnoza (la cel verde) au făcut cele mai mari probleme, dar cu ajutorul produselor Syngenta am reuşit să ţinem bolile sub control şi sperăm că o vom duce cu bine până la capăt. Fiind anul ploios, dăunătorii nu au reprezentat o problemă pentru noi”, a spus Edina Uifalusi.
Recoltarea pepenilor a început numai la final de iulie, iar Edina aştepta o producţie de 40-50 tone/ha la pepenele verde. Atunci când i-am vizitat, preţul de vânzare era de 2,5 lei/kg şi engross la 1 leu/kg.
Lucrează în familie
O altă problemă a cultivatorilor de legume din zonă este lipsa forţei de muncă. Cei mai mulţi lucrează doar în familie, de la mic la mare, fiecare cu sarcinile lui.
Familia Uifalusi are doi copii, o fată studentă şi un băiat la liceu. Bunica şi fata se ocupă de vânzare la piaţă, Edina cu tratamentele şi fertirigarea, iar băieţii cu lucrul fizic şi transportul pepenilor şi legumelor la pieţele de gross din Oradea şi Satu Mare.
Investiţii consistente
Pentru plantare, familia Uifalusi preferă pepenii altoiţi. Preţul este acelaşi pentru pepenii altoiţi şi cei pe rădăcină proprie, diferenţa o face gustul. Într-un an bun, secetos, când nu este exces de ploaie, diferenţele sunt greu de observat. Totuşi, pepenii hibrizi, altoiţi sunt mai rezistenţi şi mai productivi.
Pentru înfiinţarea culturii investiţia este mare: circa 10.000-15.000 lei/ha costă plantele altoite (5.000 plante/ha), substanţele pentru protecţia plantelor, fertilizanţii, folia de tunel, folia de mulcire şi sistemul de picurare.
Vând legume la taraba de la drum
Lângă parcela cu pepeni, la taraba de la drum, sunt vândute şi o parte din legumele pe care familia Uifalusi le cultivă pe un hectar „la liber” şi în solarul de 1.500 mp.
În solar tomatele sunt cultura de bază – soiuri cu perioadă lungă de recoltare până la sfârşitul lunii august, apoi varza timpurie, ardei capia şi vinete. Dacă ar cultiva peste iarnă ridichi şi salată, ar întârzia cu plantarea roşiilor. Au fost înscrişi şi în programul „Tomata”, beneficiind de ajutorul financiar de la stat.
Din iulie şi până la primul îngheţ sunt cu pepenii la vânzare. „Dacă e vreme bună, plantele sunt sănătoase, se regenerează, leagă şi avem pepeni până mai târziu pe toamnă. Apoi se vinde foarte bine lubeniţa mică pentru murături. Vindem şi legumele din grădină. Avem clienţi care de mai mulţi ani ne caută, comandă telefonic, apoi vin şi iau produsele. Unii s-au asociat şi duc cu o maşină lubeniţă pentru tot blocul; preferă să cumpere proaspăt, direct din tarla. La rândul lor fac reclamă şi aduc alţi clienţi. Dacă suntem serioşi şi ne respectăm clienţii, ei revin la noi”, a încheiat Edina Uifalusi.
Mana, principala problemă la pepenii galbeni
Condiţiile meteorologice de anul acesta au favorizat dezvoltarea ciupercii care ajunge să distrugă aparatul foliar al plantelor.
Soluţia Syngenta în controlul manei este Revus (mandipropamid – substanţa activă), eficient împotriva agenţilor patogeni din clasa Oomycete. Revus pătrunde foarte repede în stratul de ceară, ceea ce îi oferă o rezistenţă foarte bună la spălare şi are sistemie locală translaminară – respectiv o distribuţie uniformă pe ambele feţe ale frunzei.
Doza omologată este de 0,6 l/ha şi intervalul între tratamente de 7-10 zile.
Livia Roşu (Syngenta) şi Edina Uifalusi
Munca nu o calculăm. Suntem cinci persoane în familie şi lucrăm de la mic la mare, din primăvară până toamna târziu şi în fiecare zi ne implicăm, chiar şi copiii. Aşa i-am crescut: după părerea mea, cea mai bună moştenire pentru un copil este să îl înveţi să lucreze
EDINA UIFALUSI
Cultivator din Satu Mare
AN GREU PENTRU CULTURA DE PEPENI
În Satu Mare, condiţiile climatice n-au fost favorabile pentru dezvoltarea culturii de pepeni. În primăvară au fost temperaturi scăzute, apoi oscilaţii foarte mari de temperatură şi precipitaţii abundente în iunie şi iulie. Pepenii au stagnat şi apoi au recuperat încet zilele pierdute.
SFATUL SPECIALISTULUI
Antracnoza (Colletotrichum lagenarium, boală specifică curcubitaceelor provocată de ciuperca Glomerella lagenarium) poate fi prezentă pe întreaga perioadă de vegetaţie, iar anul acesta a avut condiţii optime de dezvoltare. Soluţiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produsele Cidely Top şi Ortiva Top, aplicate în alternanţă.
Cidely Top este un fungicid cu spectru larg de combatere, ce controlează făinarea şi diferite tipuri de pătări ale frunzelor.
Ortiva Top este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole pentru mană, făinare şi diferite tipuri de pătări ale frunzelor.
Doza omologată pentru Cidely Top şi Ortiva Top este de 1 l/ha. Tratamentele se recomandă la acoperire, astfel încât plantele să fie protejate pe întreaga perioadă de vegetaţie. Distanţa dintre tratamente este 8-10 zile, în funcţie de condiţiile climatice.
un reportaj de
GHEORGHE GHIŞE