Pentru Cezar, cel mai lung drum a început cu primul pas - Revista Ferma
4 minute de citit

Pentru Cezar, cel mai lung drum a început cu primul pas

foto cu Pentru Cezar, cel mai lung drum a început cu primul pas

„Anul acesta, mai precis pe 22 apilie, am ridicat de la A la Z un solar de 800 mp. Am muncit singur la acest proiect mai vechi al meu”, ne-a vorbit cu mândrie cultivatorul Cezar Căruceru. Pentru a-l pune în operă, producătorul agricol gălățean a adus de la munte lemn de brad, a cumpărat folie de polietilenă, instalația de picurare… De asemenea, a cărat cu TIR-ul în jur de 500 mc de pământ de pădure. Și singur, la lopata… „lui Stalin”, l-a împrăștiat în solar cum s-a priceput mai bine. În mai puțin de o săptămână, legumicultorul a slăbit câteva kilograme bune. 

Interiorul solarului l-a „mobilat” cu 2.000 fire de răsad de roșii, (Magnus F1, un hibrid extratimpuriu de mare productivitate), 430 fire de castraveți și alte câteva sute de răsaduri de ardeioase: ardei gras, capia și ardei iuți. La producerea firelor de răsad a fost ajutat de un legumicultor din Matca, cel care i-a acordat și asistența de specialitate. „Acum (la jumătatea lunii iunie a.c. – n.r.) am terminat de plivit castraveții. De mâine, intru la tomate, sper ca în patru – cinci zile să finalizez cu plivitul plantelor”, a susținut Cezar Căruceru. Marea problemă cu care se confruntă, de fapt are caracter general, este lipsa forței de muncă. Îi trebuie doi-trei oameni la lucru să zorească cu munca în spațiul de cultură protejată, dar oamenii disponibili din comună se cam codesc, motivând că „e prea cald în solar!”

 

„Activitatea de masă” e mai plăcută decât cea din solar

Legumicultorul este conștient că nu se poate munci non-stop. S-a deplasat la crâșma din sat unde știa că se mai adună unii oameni la altfel de… „treabă”, la o „activitate de masă!” „Le-am spus: «Măi, dragilor, la mine veniți cu scăunelul de acasă, lucrați câteva ore dimineața, vă asigur apă minerală, că așa e normal. Apoi vă duceți acasă și reveniți frumușel după-amiază sau spre seară când mai pălește dogoarea»”, a încercat fermierul să-i mobilizeze. În plus, la pachet, oferă și 75 de lei pentru ziua de muncă, dar și o farfurie de mâncare. Și tot n-a găsit… audiență! Nici unul din cei zdraveni de muncă nu s-au arătat prea entuziasmați de ofertă! Unii au rămas în… orizontul de așteptare. Așa că Cezar Căruceru se va urca în mașină și va merge la Moinești, în județul Bacău, să aducă forța de muncă de care are neapărată nevoie. 

 

O afacere începută cu 10 mii de euro

Și după cum spune un străvechi proverb „cel mai lung drum începe cu primul pas”, Cezar Căruceru a cheltuit până acum vreo zece mii de euro în această afacere. El este optimist și speră să-și amortizeze investiția în cel mai scurt timp. După socotelile lui, va ieși pe piață cu prima recoltă undeva spre sfârșitul lunii iulie.

„Anul viitor voi mări suprafața de solar în extravilan, unde mai dețin un teren în suprafață de un hectar și jumătate. Aici, la noi, în comună, nu prea există tradiție în legumicultură. Apa se găsește la mare adâncime. Eu am privilegiul de a fi amplasat solarul în apropierea pârâului ce trece prin sat. Vreau ca exemplul meu să fie preluat și de alți locuitori din Cuca”, ne-a destăinuit la finalul discuției Cezar Căruceru. 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 – 15 septembrie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →