Parteneri în agribusiness - Revista Ferma
6 minute de citit

Parteneri în agribusiness

kws foto m Parteneri în agribusiness

Fermierii din România sunt nevoiți să facă față problemelor care le apar în activitate. Iar cele mai bune soluții le oferă asocierea. Pentru că asociați, ei devin mai puternici, mai vizibili, ei și problemele lor, care nu sunt nici puține, nici ușoare. Asocierea le dă forță în relația cu autoritățile, le dă forță de negociere cu furnizorii de inputuri, cu traiderii. 

 

În ultimii ani, au apărut cooperative și alte structuri asociative, mai mari sau mai mici, federații și confederații care pot să creeze acea forță de care agricultorii au atâta nevoie. Cuvântul lor a început să fie cât de cât ascultat de când sunt mai vizibili și mai puternici.

 

Agricultura are nevoie de o foarte bună consultanță pentru a face performanță

Agricultorii au nevoie de reglementări cât mai clare și mai pertinente pentru a putea concura pe o piață extrem de dură, au nevoie de forță în negocierea cu partenerii de afaceri, dar au nevoie și de mai multă comunicare și de o foarte bună consultanță. Camerele Agricole, chiar și cele câteva existente, sunt nefuncționale, așa că asociațiile de fermieri trebuie să facă și asta: să își ofere singure consultanță, să le împărtășească membrilor lor cunoștințe, noutăți, să fie ele însele un forum pentru membrii lor. 

Bunul mers al agriculturii, competivitatea, toate acestea nu țin doar de reglementări legale sau de achiziții și vânzări avantajoase, ci ele depind în primul rând de performanță. Performanța ține în mare măsură de nou, iar în cazul specific al agriculturii, ține de implementarea rapidă a celor mai bune soluții genetice și tehnologice, care să ridice standardul producțiilor și implicit rentabilitatea. Multe dintre firmele de inputuri încearcă să ofere astfel de soluții, aduc material chimic sau biologic extrem de performant, produse cu nivel de performanță foarte ridicat. 

În ceea ce privește sămânța, viteza cu care pe piață apar noi soiuri și hibrizi pune un semn de întrebare asupra adaptabilității lor. Sunt firme precum KWS Semințe care, pentru a avea certitudinea adaptabilității materialului biologic la condițiile din România, au dezvoltat programe proprii de ameliorare, aici, iar primii hibrizi produși în România sunt deja în piață. 

Firmele de inputuri – producătorii au, în general, organizate rețele de testare a produselor proprii, dar gradul de obiectivism în relația cu fermierul este limitat. Unii dealeri inițiază pe propria lor cheltuială teste privind performanța și adaptabilitatea produselor mai multor producători. Testele acestea au un grad mai ridicat de obiectivitate, dar sunt uneori influențate de interesul economic al dealerului care, la performanța egală sau apropiată, va promova produsul cel mai bine “discountat”, cel mai profitabil pentru el, nu pentru fermier.

 

Realitatea directă din câmpul de testare

Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a inițiat încă de acum doi ani teste independente privind performanța produselor pentru membri săi și nu numai. Rezultatele au fost surprinzătoare pentru mulți, deoarece în unele cazuri au răsturnat ierarhii, pentru că au arătat fermierilor care dintre produsele testate performează cel mai bine în condițiile specifice zonei de testare, înlocuind practic forța de promovare a producătorului sau dealerului cu realitatea directă din câmpurile proprii. Semnalul dat de APPR este foarte bun, doar că forța lor în a susține un asemenea demers este limitată și trebuie găsite soluții de către fermieri, pentru fermieri, iar noi cei care creăm pentru ei să le fim alături.

 

Relația fermier – producător/furnizor de inputuri în lupta pentru performanță 

Noi, KWS Semințe, am fost parte în aceste acțiuni încă de la început, pentru că noi suntem conștienți de faptul că vom fi cu atât mai puternici cu cât partenerii noștri sunt mai puternici și că locul nostru, în lupta pentru performanță, este alături de ei. Suntem conștienți că avem nevoie de adevăr, de încredere, atât noi, cât și fermierii. Noi avem nevoie să demonstrăm cât de performante și de adaptate sunt produsele noastre iar pentru asta, înainte de a le oferi fermierilor, le evaluăm într-o complexă rețea de testare internă care implică teste în parcele experimentale și în condiții de câmp. Pentru a avea o referință asupra performanței produsului, în testele noastre folosim ca martori hibrizi ai concurenței, doar că nu facem publice rezultatele acestora tocmai pentru că noi ne respectăm partenerii și concurenții. Fermierii au nevoie de aceste comparații și nu le pot avea decât din teste independente, comparative, pe care noi, cei de la KWS Semințe, le încurajăm și le sprijinim. Facem asta pentru că ne respectăm partenerii și pentru că, la fel ca și ei, avem nevoie de adevăr și de încredere. Avem nevoie de încrede pentru că o relație corectă, de lungă durată, poate fi susținută doar de încrederea părților, iar încrederea nu poate fi construită decât pe adevăr. Indiferent de rezultatul comercial al unor astfel de teste, noi susținem ideea independenței lor și le vom sprijini. Pentru a influența obiectiv rezultatul acestor teste, KWS Semințe a înțeles că trebuie doar să creeze și să ofere cele mai bune soluții pentru fermieri, apoi ei să decidă cât de necesare le sunt. Da, încrederea se construiește prin susținere reciprocă, prin apropiere, iar decizia noastră este aceea de a fi în continuare aproape de fermieri, de nevoia lor de adevăr.

 

Ion VOINEA

Product Manager KWS Semințe

 

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 – 31 iulie 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →