Franţa testează o soluţie de combatere a dăunătorilor pe bază de molecule parfumate, ce pare să fie eficientă împotriva insectelor problemă care afectează cultura de sfeclă de zahăr.
Produsul a fost autorizat în luna aprilie pentru utilizare pe o suprafaţă de 500 de hectare. Dezvoltat de start-up-ul Agriodor din Rennes, acesta face parte dintr-un plan naţional de combatere a bolii care determină îngălbenirea frunzelor, care a devastat recolta de sfeclă de zahăr din Franţa în 2020. Vizate sunt afidele, principalul vector de răspândire a virusului ce provoacă îngălbenirea frunzelor.
Soluţia este privită ca o alternativă la neonicotinoidele interzise în Uniunea Europeană, deoarece se presupune că dăunează albinelor şi altor polenizatori, în timp ce cultivatorii se plâng că nu mai au pârghii de combatere care să înlocuiască pesticidele chimice.
Iarna blândă a favorizat creşterea nivelului de infestare
Pe fondul unui risc crescut de proliferare a dăunătorilor după o iarnă blândă, guvernul de la Paris îşi intensifică eforturile pentru a proteja culturile de sfeclă de zahăr. „Aceste molecule parfumate, numite kairomone, au un efect respingător asupra afidelor şi pot reduce nivelurile de infestare, întârziind astfel necesitatea tratamentelor cu insecticide”, a explicat ministerul francez al Agriculturii.
Kairomonii sunt compuşi organici volatili, produşi în aer, apă sau sol de o fiinţă vie, care declanşează un răspuns comportamental la o altă specie, oferind un beneficiu acesteia din urmă (de exemplu, între o plantă şi o insectă).
Cum funcţionează?
Multe insecte dăunătoare îşi folosesc simţul olfactiv pentru a localiza plantele gazdă pentru hrănire, împerechere sau depunerea ouălor. Agriodor dezvoltă parfumuri care perturbă insectele dăunătoare în alegerea plantei gazdă. Aromele Agriodor pot fi folosite ca parte a unei strategii de „atragere şi ucidere”. Prin atragerea insectelor dăunătoare într-o capcană sau ca agent respingător pentru a limita numărul de dăunători care sosesc în parcele.
Autorizare de urgenţă
Deşi nu are încă aprobarea UE, Agriodor îşi propune să obţină o nouă autorizaţie de introducere pe piaţă de urgenţă pentru anul 2025, invocând lipsa de alternative pentru cultivatorii francezi de sfeclă pentru a-şi proteja culturile de afide. Fermierii au folosit anterior insecticide din familia neonicotinoidelor împotriva acestei ameninţări. Între 2020 şi 2023, Franţa a acordat derogări care a permis utilizarea neonicotinoidelor la sfecla de zahăr, în timp ce autorităţile de reglementare au promis să caute soluţii alternative de combatere a dăunătorilor.
Guvernul francez a renunţat la aceste scutiri în urma unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie, care a reamintit că, în principiu, legislaţia UE acordă prioritate metodelor non-chimice de combatere a dăunătorilor ori de câte ori este posibil. Alternativele de biocontrol se confruntă însă cu un proces de aprobare lung şi împovărător.