
Un studiu realizat în Franța, într-un parc fotovoltaic cu suprafața de 6 ha, situat în Saône-et-Loire, în perimetrul căruia au păscut 20 de oi din rasa Tarascon, a arătat că panourile solare au redus stresul termic al oilor, în timpul zilei, și au favorizat o mai bună creștere a ierbii.
Cercetarea a fost realizată, timp de doi ani, de Institutul Național de Cercetare pentru Agricultură, Alimentație și Mediu, în parteneriat cu CVE și Statkraft, două companii specializate în energie solară, informează publicația lafranceagricol.fr.
Studiul a pornit de la două întrebări: Cum se comportă animalele în prezența panourilor fotovoltaice și care pot fi beneficiile agronomice ale unui parc fotovoltaic? De precizat că observațiile au fost făcute într-un parc care nu a fost conceput pentru a găzdui animale.
„Obiectivul nostru a fost să evaluăm modul în care oile trăiesc sub panourile fotovoltaice”, rezumă Véronique Deiss, cercetător pentru INRAE și șef al proiectului de monitorizare pentru parcul solar Bissey-sous-Cruchaud.
”Pentru a face acest lucru, am amplasat pe fiecare animal câte un pedometru pentru a face diferența între pozițiile culcat sau în picioare, precum și un senzor de lumină care ne-a permis să știm dacă oile se aflau la umbra panourilor sau la soare. Firește, am cules de la senzori și date care ne arătau dacă animalele se hrăneau, se odihneau, ruminau sau se mișcau. A fost monitorizată și starea de sanatate a efectivului (parazitism, scurgeri nazale, leziuni).”
Studiul a confirmat că panourile servesc în mod spontan drept refugiu pentru animale în zilele însorite și reduc semnificativ stresul termic. „Nu-l evită complet”, explică Véronique Deiss. Chiar și la adăpost, respirația poate atinge un ritm ridicat atunci când temperatura crește într-o zonă liberă, dar într-o măsură mult mai mică în comparație cu oile care pasc fără niciun adăpost”.
În perioada de vară, animalele își schimbă activitatea: odihnă și ruminare în orele calde, hrănirea dimineața mai devreme sau seara mai târziu. În ceea ce privește producția de furaje, observațiile au arătat o mai bună creștere a ierbii de-a lungul marginilor panourilor și sub structurile fotovoltaice. Conform analizelor efectuate, iarba avea și o digestibilitate mai bună.
„Acest experiment ne învață multe despre cum să optimizăm pășunile cu panouri solare, care găzduiesc și turme de oi. Analiza rezultatelor ne va ajuta să stabilim dimensiunea optimă pentru instalațiile agrivoltaice, atât pentru bunăstarea animalelor, cât și pentru toate cultura plantelor”, a Clément Heirwegh, manager departamentul agrovoltaic la CVE, și Lucie Moindrot, șef proiect de dezvoltare solară la Statkraft.
Rezultatele studiului au făcut posibilă luarea în considerare a următoarelor soluții pentru dimensionarea corectă a proiectelor agrovoltaice:
- Panourile să fie amplasate mai sus, pentru a evita rănirea animalelor și pentru a facilita observarea acestora;
- Pilonii amplasați în pământ să fie cât mai puțini, pentru o întreținere mai ușoară (structuri monopilon );
- Culoarelor intermediare să fie mai largi, pentru a facilita gruparea animalelor, iar distanța între rânduri să fie adaptată pentru mașinile utilizate pentru gestionarea pășunilor;
- Parcelele să fie delimitate cu garduri mobile, pentru a permite pășunatul dinamic și pentru a optimiza gestionarea producției de furaje.
„Aceste rezultate sunt foarte promițătoare”, continuă Clément Heirwegh. De altfel, parcul fotovoltaic nu a fost dimensionat pentru a găzdui oi, nici pentru desfășurarea activității agricole. Cu toate acestea, în acest studiu, parcul fotovoltaic a dovedit beneficii atât pentru bunăstarea animalelor, cât și pentru producția de furaje. Putem considera așadar că o structură agrovoltaică adaptată la creșterea animalelor, ținând cont de toate aceste soluții de îmbunătățire, va contribui atât la producția agricolă, cât la și producția de energie. Aceste instalații contribuie astfel la furnizarea de beneficii agronomice, la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la diversificarea veniturilor fermelor”.