Lucrătorii pământului ştiu cel mai bine ce este munca grea, arşiţa câmpului, praful lanului de grâu şi, mai ales, câtă sudoare curge pentru recolta ce ajunge în hambar. Anul acesta fermierii au pătimit din plin. Dănuţ Anton, din Constanţa, a avut o pierdere cruntă.
Ratele provoacă insomnii
Cu speranţe mari au semănat cereale păioase, dar seceta a stopat orice plan. „Pentru păioase, anul a fost foarte, foarte greu, lipsa precipitaţiilor a dus la dezastru! Dar şi mai rău este faptul că se amână plata despăgubirilor. Sfârşitul lunii septembrie vine cu scadenţele la rate şi nu avem niciun ban! Eu lucrez pe o linie de credit deschisă din 10 mai 2020, cu dobânzile aferente, din care plătesc salariile şi suport cheltuielile curente de întreţinere a activităţii agricole”, precizează constănţeanul.
Dănuţ Anton nu are o soluţie pentru rezolvarea problemei şi nici linişte. „Mă gândesc cu groază la ce va urma în octombrie şi decembrie, pentru că am de plătit leasingul la o maşină de recoltat. Cu tot cu dobânda aferentă, costul total ajunge undeva la 225.000 euro, iar eu trebuie să plătesc până la sfârşitul anului două rate de 120.000 euro; apoi alte două – anul viitor!”, mărturiseşte fermierul.
Salvarea vine de la prăşitoare
Speranţele sunt legate de culturile de primăvară, care ar putea aduce salvarea financiară a businessului de familie. „Prăşitoarele sunt bunicele; noroc că au avut precipitaţii, au căzut de la începutul lunii iulie peste 50 l/mp. Nu-i suficient, mai trebuie ploaie pentru că, deja, începe să se vadă în cultură efectul temperaturilor crescute”, declară Dănuţ Anton.
Dobrogeanul semănase în primăvară 75 ha cu porumb şi 225 ha cu floarea-soarelui, hibrizi rezistenţi la secetă şi la arşiţă.
„Irigaţiile, ajutorul de care avem nevoie!”
Dănuţ Anton a moştenit afacerea de la socrul său, care este încă activ, cei doi lucrând împreună. „Din anul 2006 m-am implicat în dezvoltarea fermei. În anii rodnici, am obţinut producţii de 8,5 t/ha la grâu, 5 t/ha la mazăre, 4,2 t/ha la floare şi 12 t/ha de porumb. Suprafaţa (de peste 700 ha) nu este amenajată pentru irigat, solul este de tip cernoziom cu calităţi excelente şi cu aprovizionare destul de bună în substanţe organice”, explică Dănuţ Anton.
Fermierul aplică tehnologia clasică (arat sau scarificat), utilizează genetică franţuzească şi germană, iar costurile de producţie sunt între 2.500 şi 2.700 lei/ha. Pe linie de mecanizare nu-şi mai doreşte nimic, are utilaje agricole performante, toate cumpărate prin investiţii proprii. Ultima achiziţie, o combină Claas de ultimă generaţie, a fost finalizată anul trecut.
„Cred că singurul ajutor de care avem nevoie – cu implicarea statului – e refacerea sistemului de irigaţii!”, spune fermierul.
Inginerul Dănuţ Anton abia a împlinit 42 de ani; este bucuros că fiica lui doreşte să urmeze medicina veterinară. După absolvirea universităţii, ar vrea să-i ofere în dar o fermă de animale.
În fel şi chip încerc să găsesc înţelegere pentru eşalonarea ratelor… Sunt foarte mulţi bani, în condiţiile în care nu recoltezi nimic şi nu alimentezi conturile firmei; doar scoţi bani, lună de lună, pentru salarii şi alte cheltuieli! DĂNUŢ ANTON, fermier din judeţul Constanţa
un articol de
Marian MUŞAT