Odată cu adoptarea documentului, Statele Membre au fost de acord că ajutoarele directe pentru fermieri rămân elementul esenţial al PAC şi după 2013 şi au recunoscut nevoia unei distribuţii mai echitabile a sprijinului direct între state, reducându-se legătura dintre referinţele istorice şi având în vedere contextul mai extins al viitorului buget al UE.
Referitor la distribuţia ajutoarelor între fermieri, a fost identificată nevoia de flexibilitate la nivel naţional/regional, Consiliul încurajând Comisia să găsească modalităţi pentru ca Statele Membre să poată direcţiona ajutoarele naţionale directe spre măsuri de reducere a birocraţiei şi de creştere a competitivităţii micilor fermieri, dar şi spre sprijinirea prioritară a fermierilor activi.
Parlamentul European va publica raportul propriu asupra reformei PAC în luna mai, iar CE trebuie să prezinte propuneri legislative în a doua jumătate a anului curent, pentru a permite Consiliului examinarea şi discutarea acestora înainte de adoptarea comună, în 2012, a viitoarei PAC.
Soia MG aşteaptă aprobarea în 2011
Procedura de aprobare a cultivării soiei MG în ţările membre Uniunii Europene este aproape de final şi aşteaptă, în cursul acestui an, şi o aprobare în Consiliul de Miniştri ai Agriculturii, a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, eurodeputatul Rareş Niculescu, prim vice-preşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă din Parlamentul European, citat de AGERPRES.
De asemenea, potrivit lui Niculescu, membrii Comisiei de Agricultură din PE au aprobat cu 40 de voturi pentru şi zece împotrivă propunerea de a se acorda Statelor Membre libertate deplină în ceea ce priveşte cultivarea OMG.
“Practic, fiecare stat va decide, în funcţie de conjunctura sa geografică şi agricolă şi după consultarea opiniei publice, dacă va cultiva sau nu OMG. Nu la Berlin sau la Paris trebuie luate decizii cu privire la ce cultivăm noi în ţara noastră”, a mai spus Rareş Niculescu.
Franţa vs. porumbul MON 810
Decizia Franţei de a suspenda cultivarea porumbului MG MON 810 este ilegală, a estimat, recent, avocatul general al Curţii Europene de Justiţie (CEJ), Paolo Mengozzi, referitor la o plângere a companiei Monsanto, relatează AFP.
Franţa a suspendat în februarie 2008 cultivarea porumbului MON 810 pe teritoriul naţional, recurgând la o clauză de salvgardare prevăzută de o directivă europeană, clauză care, potrivit lui Mengozzi, este inaplicabilă.
Avizul nu are caracter de constrângere, dar 80% din hotărârile CEJ merg în acelaşi sens. În plus, va relansa polemica privind cultivarea plantelor MG. Alte şase ţări – Germania, Ungaria, Grecia, Luxemburg, Austria şi Bulgaria – au suspendat cultivarea porumbului MON 810 pe teritoriile lor.
Doar două plante MG sunt, în prezent, autorizate pentru cultivare în UE, în timp ce alte cincisprezece, în majoritate porumb, aşteaptă autorizaţia de cultivare. (AGERPRES)
ŞTIRI
UE verifică importurile japoneze
UE va face verificări suplimentare asupra alimentelor şi furajelor importate din 12 prefecturi din Japonia, pentru a se asigura că nu au fost contaminate radioactiv. Produsele alimentare trebuie testate înainte de a ieşi din Japonia şi însoţite de un document oficial care să certifice că nu conţin particule radioactive peste limitele autorizate în UE, iar teste suplimentare vor fi efectuate la sosirea lor în Europa.
În 2010, UE a importat din Japonia produse agricole de 187 mil. euro şi produse piscicole de 18 mil. euro, iar importurile de legume şi fructe din Japonia au fost de cca. 9 mii tone anul trecut.
Bulgaria riscă scăderea subvenţiilor
Bulgaria riscă diminuarea valorii subvenţiilor agricole în perioada de programare 2014-2020, a declarat, la Bruxelles, ministrul bulgar al Agriculturii. Ţara sa a fost sancţionată deja cu 10% din subvenţiile directe pe 2007, din cauza unor nereguli pe SAPARD, iar dacă sancţiunea se repetă şi pentru 2008, CE ar putea cere diminuarea anticipată a subvenţiilor.
Legume importate, 100% autohtone
Un lanţ de supermarket-uri din Marea Britanie a fost prins promovând legume importate ca fiind 100% britanice. Inspectorii au descoperit că salata verde şi de conopida vândute ca fiind de provenienţă autohtonă erau importate din Franţa şi din Spania.
Un reprezentant al magazinului a explicat că, deşi politica lanţului este de a oferi legume 100% britanice, au fost nevoiţi să apeleze la importuri din cauza producţiei locale slabe.