"Orzul pe minus, rapiţa pe plus", urmează grâul... - Revista Ferma
4 minute de citit

„Orzul pe minus, rapiţa pe plus”, urmează grâul…

Foto 1 Dan Herteg scaled "Orzul pe minus, rapiţa pe plus", urmează grâul...

Aflat în plină campanie de recoltat la rapiţă, Dan Herţeg, fermier din Semlac (jud. Arad) a realizat o producţie de 3496 kg rapiţă/ha în ferma din Semlac. „Mai avem încă cca. 400 de hectare cu rapiţă de recoltat în Secusigu, până acum producţia a fost de 2912-3100kg/ha. În total am avut semănate 1000 ha rapiţă. Producţia finală va fi, cel mai probabil, puţin peste 3 tone/ha. Nu sunt recoltele aşteptate, dar aşa este anul, ploile au influenţat negativ producţiile” ne-a declarat fermierul.

Producţii neaşteptat de mici

La orz, pe o suprafaţă de aproape 200ha, producţia a fost de 5872kg/ha. „Noi am făcut tratamente pentru fuzarium şi rugini, iar orzul a fost afectat de ramularia. Asta a fost marea problemă la orz” este de părere Dan Herţeg.

O posibilă explicaţie pentru producţia relativ mică la rapiţă este atacul masiv de ceutorincus din iarnă. „Ceutorincusul „a înţepat” încă din toamnă şi până în februarie când a dat îngheţul şi rapiţa a intrat în pauza vegetativă, ceea ce a afectat coletul” ne-a spus Dan Herţeg. Chiar dacă a făcut în total cinci tratamente pentru dăunători la rapiţă, 3 în toamnă şi 2 în primăvară, „efectele atacului masiv al dăunătorilor s-au văzut. În platforma Corteva de la Semlac s-a recoltat la rapiţă 4,3 până la 4,9 tone/ha, dar au făcut în toamnă un tramament suplimentar pentru gărgăriţa tulpinilor de rapiţă (Ceutorhynchus napi)” a spus fermierul.

Costurile de producţie se acoperă la limită 

Întreaga recoltă de orz a fost vândută şi acum urmează şi rapiţa. „Orzul l-am dat la 0,73ron/kg. La rapiţă am avut contractată o parte din producţie cu un preţ puţin peste 2 ron/kg şi acum se vinde la 1,8 şi 1,73 ron/kg” ne-a declarat Dan Herţeg.

În ceea ce priveşte profitabilitatea „orzul este undeva sub linie, cu o pierdere foarte mică. La rapiţa, la un preţ de vânzare de 1,8ron/kg, ne acoperim costul de producţie cu cca. 2800-2900kg/ha, cu tot cu arendă şi fără subvenţie. La grâu încă nu am început, dar sper că vom face 6-7 tone/ha, dar dacă continuă să plouă o să mai scadă din calitate şi masă hectolitrică. La preţurile actuale, la grâu ne acoperim costurile de producţie cu 5,6-5,7 tone/ha. Este un an greu, fără să ne plângem„.

„Nu am mai avut de mult aşa porumb şi floarea-soarelui”

La culturile de primăvară situaţia nu se compară cu cea de anul trecut. „Anul trecut producţia a fost foarte slabă, am avut şi parcelă cu cu 92 kg/ha, iar acum cea mai slabă parcelă va fi de 7 tone/ha, dacă mai vine o ploaie. Normal ar trebui să avem peste 10tone/ha” a declarat Dan Herţeg. „Nu am mai avut de mult aşa porumb şi floarea-soarelui… dar mai este şi acolo mult până departe – mai avem câteva luni până la recoltat. La preţul de acum (0,75 ron/kg), dacă faci 10 tone/ha ai câştig de 2500-3000ron/ha, într-un caz fericit, dacă nu vor fi probleme de calitate cu aflatoxinele şi nu vor mai scădea preţurile„.

Pentru a preveni problemele cu polenizarea datorate căldurilor din vară, fermierul a semănat o suprafaţă mai mare cu porumb timpuriu, cu FAO 180 şi 250, „care deja a legat. Acum porumbul este salvat. Mai avem câteva parcele cu amestec (4 cu 4 rânduri) FAO 350 cu FAO 390, pentru a prelungi perioada de înflorit. Nu am mai avut curaj să semăn porumb FAO 400 din cauza arşiţei” aşa cum a spus Dan Herţeg.

Imediat după rapiţă, Dan Herţeg a început să semene cultura de „acoperire” – mazăre şi ridiche furajeră.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →