Organizarea montei și prosperitatea fermei (I) - Revista Ferma
6 minute de citit

Organizarea montei și prosperitatea fermei (I)

oi11 m Organizarea montei și prosperitatea fermei (I)

Principalul obiectiv al crescătorilor de oi este să realizeze un număr cât mai mare de miei înțărcați raportați la 100 oi matcă, indiferent de direcția de exploatare, carne sau lapte. Totodată, este important ca oile să intre grupat în călduri (20-25 zile), să rămână gestante, pentru a avea în perioada optimă fătări grupate și loturi uniforme de miei. Aceste obiective depind hotărâtor de numărul de berbeci necesari și de buna lor pregătire pentru montă.

 

Pregătirea berbecilor pentru montă

În momentul începerii campaniei de montă, berbecii pepinieri necesari trebuie să fie pregătiți corespunzător, adică în condiție de reproducere. Pentru a îndeplini acest deziderat, crescătorul de oi trebuie să realizeze mai multe acțiuni care încep cu cel puțin 40-45 zile înainte de startul campaniei de montă, întrucât perioada de geneză și maturare a spermatozoizilor este de circa 30 zile.

Prima acțiune, dacă este cazul, constă în separarea berbecilor din turmă de celelalte ovine, după care se evaluează fiecare berbec în parte sub aspectul vârstei, sănătății, dezvoltării corporale, conformației, constituției, caracterelor tipice de rasă, armoniei de ansamblu etc. În exploatațiile care practică monta dirijată, berbecii performanți se reformează în jurul vârstei de 6 ani, iar în cele care folosesc monta naturală se reformează sau se schimbă între 4-5 ani, pentru a evita incestul.

 

Reforma berbecilor necorespunzători și selecția masculilor pentru montă

Evaluarea stării de sănătate este indicat să fie făcută de medicul veterinar concesionar, care va lua și probe de sânge (7-9 ml) de la fiecare berbec, considerat apt, pentru a depista dacă sunt berbeci infectați cu Brucellaovis, mai cu seamă dacă în anii trecuți au fost avorturi brucelice. Berbecii cu reacție pozitivă la această boală se reformează și se castrează. 

Urmează apoi un examen zootehnic amănunțit care ierarhizează berbecii după caracterele tipice de rasă, dezvoltare corporală, armonie de ansamblu și, dacă sunt date, după numărul de descendenți din anul/anii anteriori și valoarea de ameliorare. După aceste evaluări, se elimină, dintre berbecii pepinieri din stoc, cei care depășesc limita de vârstă și cei considerați necorespunzători.

De regulă, anual, în funcție de vârstă se reformează 20-30% din berbeci și cei necorespunzători și se înlocuiesc cu miori cu valoare genetică ridicată, care îndeplinesc cel puțin cerințele pentru greutatea corporală din Cartea de Rasă – secțiunea secundară (de exemplu, la berbecii Țurcană – 65 kg clasa I, 60 kg clasa a II-a). 

Numărul total de berbeci pepinieri se stabilește la un efectiv de 100 oi matcă (fătătoare) și apoi se calculează la întregul efectiv de oi destinate pentru reproducere.

Astfel, la 100 oi matcă sunt necesari:

– 4 berbeci la sistemul de montă naturală liberă;

– 3 berbeci la sistemul de montă naturală în harem și monta naturală dirijată;

– 1 berbec la monta prin inseminare artificială (IA).

La monta naturală dirijată și IA mai este nevoie și de un berbec încercător (cu șorț sau penis deviat) la 100 oi matcă. Astfel, la 500 oi matcă, de rasă Țurcană, montate natural, este nevoie de 20 berbeci (4 x 5/100 oi înseamnă 20 berbeci).

Dacă majoritatea berbecilor pepinieri sunt miori, necesarul de berbeci crește cu 10-20%, iar dacă cei mai mulți sunt berbeci viguroși în vârstă de 4-5 ani și fără coarne, acest necesar scade cu 10-20%.

După ce s-a format și completat, la necesar, lotul de berbeci pepinieri (apți pentru montă), cu cel puțin 30 zile înainte de data programării pentru începerea campaniei de montă, aceștia se separă într-o turmă în exploatațiile de ovine cu efective mari (peste 1000 ovine) sau se cazează în saivan în exploatațiile mai mici.

 

Furajare stimulativă

La momentul începerii campaniei de montă, berbecii pepinieri trebuie să fie în condiție maximă de reproducere și, prin urmare, ei trebuie să beneficieze, pentru refacere, de o furajare stimulativă pe o perioadă de o lună. În acest sens, berbecii care vor fi scoși la pășune, vor pășuna numai dimineața devreme (orele 6-10) și seara târziu (orele 20-24) și vor primi dimineața ovăz (0,6-0,7 kg) și pentru perioada de noapte fân de bună calitate (1 kg). Berbecii pepinieri care se recondiționează în saivane, vor primi la discreție iarbă cosită (6-7 kg) și/sau fân de bună calitate și amestec de concentrate, iar zilnic așternutul se primenește cu 0,4-0,5 kg/mp paie curate. Bulgării de sare de bună calitate (culoare închisă) trebuie să fie la discreție, un berbec consumând circa 10-15 g sare/zi.

Berbecii încercători se pregătesc cu 1-2 săptămâni mai devreme, pentru că ei se introduc cu circa 10 zile în turma de oi destinate pentru montă, înainte de începerea campaniei, pentru a stimula prin feromoni intrarea oilor în călduri și gruparea lor.

Atenție, oieri! Pentru a avea în anul 2017 miei de vânzare de 18-22 kg, în perioada 25 martie – 5 aprilie 2017, va trebui să începeți campania de montă din 20 august 2016.

 

 

RAȚIE PENTRU BERBECI (80 KG) ÎN PERIOADA DE PREGĂTIRE PENTRU MONTĂ ŞI ÎN TIMPUL ACTIVITĂȚII DE MONTĂ MODERATĂ

 

 

Tab oi

 

 

Notă: PB – proteină brută; SU – substanță uscată; PD – proteină digestibilă; UNC – unitate nutritivă carne; UNL – unitate nutritivă lapte; PDIN – proteină digestibilă intestinală; PDIE – proteină digestibilă intestinală în funcție de nivelul de energie. 

 

 

PERIOADA OPTIMĂ PENTRU MONTE, ÎN FUNCȚIE DE RASĂ

Pentru anul 2017, perioada optimă care să genereze venituri bănești mai mari prin valorificarea timpurie a mieilor la export este cu 7-15 zile înainte de Sărbătoarea de Paști, care se va ține în data de 16 aprilie 2017 la ambele confesiuni (ortodoxă și catolică).

• La rasele de ovine autohtone, mai cu seamă la cele mai rustice, Țurcană și Țigaie, sezonul principal de montă este în perioada 15 august – 15 noiembrie, cu o pondere mai ridicată în luna septembrie, când temperaturile zilnice scad la 22-25oC și durata zilei lumină (12 ore) este apropiată de durata nopții (12 ore), raportul lumină-întuneric fiind de 1:1.

• Oile autohtone de rasă Merinos au sezonul principal de montă tot în perioada sfârșitul verii – începutul toamnei, dar în condiții de bunăstare manifestă călduri și în contrasezon (aprilie-iunie) în proporție de 75-80%.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.13(174) 1 – 15 august 2016

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →