Profitând de condiţiile unei toamne relativ blânde, cu temperaturi peste mediile normale, Lecoimpex, cunoscut furnizor de tehnică agricolă din regiunea Transilvaniei, a organizat o demonstraţie de recoltat porumb cu hederul Optigép. Evenimentul a avut loc în dimineața zilei de 10 noiembrie, la Iernut, în judeţul Mureş, pe terenurile societăţii administrate de Molnár Zoltán György, fermier care anul acesta a recoltat 150 de hectare cu masa de porumb OptiCorn, achiziţionată în primăvară.
„Am cumpărat foarte multe piese de la LECO şi nu m-au dezamăgit. Discounturile sunt destul de bune.” – MOLNÁR ZOLTÁN GYÖRGY, Fermier în judeţul Mureş
Sprijin din partea producătorului
„Strategia LECO este una pe termen lung. De aceea am optat să lucrăm cu producătorul Optigép, întrucât considerăm că este foarte important nu doar să furnizăm tehnologie de calitate fermierilor din zona Transilvaniei, dar să le asigurăm şi piesele de schimb de care aceştia au nevoie, într-un timp cât mai scurt cu putinţă”, a precizat Deji Zoltán, managerul punctului de lucru de la Cristeşti.
Faptul că fabrica unde sunt produse şi asamblate aceste echipamente se află nu departe de graniţa cu România este un avantaj major pentru cei care au ales sau au de gând să achiziţioneze un astfel de utilaj, în condiţiile în care serviciile after-sales sunt, practic, la fel de importante ca şi vânzarea produsului în sine.
„Avem sprijin total din partea producătorului, iar asta ar trebui să fie un beneficiu atât pentru noi, ca reprezentanţi oficiali ai companiei maghiare în această regiune, cât şi pentru clienţii noştri.” – DEJI ZOLTÁN, Managerul punctului de lucru Lecoimpex de la Cristeşti
Aproape de fermieri
Proximitatea faţă de producător înseamnă şi o apropiere faţă de fermieri. Iar asta contează cel mai mult în campaniile agricole, când nimeni nu vrea să-şi ţină utilajele în atelierele de reparaţii sau să aştepte zile bune, poate chiar săptămâni, până soseşte piesa de schimb. „Nouă ne este mult mai uşor să onorăm comenzile şi să acordăm suport tehnic în timp util, tocmai pentru că Optigép ne oferă tot sprijinul de care avem nevoie, inclusiv disponibilitatea reprezentanţilor companiei de a se deplasa în teren pentru a evalua şi remedia la faţa locului eventuale probleme”, ne-a asigurat Deji Zoltán.
Pentru că feedback-ul fermierilor este unul foarte bun în ceea ce priveşte utilizarea hederelor de porumb sau de floarea-soarelui ale producătorului maghiar, reprezentanţii LECO vor să dezvolte această colaborare şi să consolideze prezenţa Optigép în Transilvania.
Criterii de selecţie
Aşa cum subliniam la început, Molnár Zoltán György a optat pentru masa de porumb OptiCorn, pe şase rânduri, pe care a folosit-o pentru prima dată în această campanie de recoltat. „Utilajul este foarte OK, are un randament foarte bun, iar pierderile sunt minime. Pe mine cel mai mult m-a interesat însă tocatul tuleilor, ca să nu afecteze lucrările de arătură pe care le facem în toamnă. A fost criteriul determinant în ceea ce priveşte decizia de achiziţie a acestui echipament”, şi-a justificat fermierul investiţia.
În toamnă, acesta a recoltat o suprafaţă de 100 de hectare cu porumb şi încă 50 cu floarea-soarelui, pentru că hederul este dotat şi cu kit de floare. Înainte, recolta cu o combină de capacitate mai mică şi cu un heder nu atât de performant, astfel încât a constatat acum că are un randament de lucru net superior faţă de sezoanele trecute.
Parteneriat de durată
Extrem de mulţumit de alegerea făcută, tânărul fermier din Iernut, care lucrează 250 de hectare și se ocupă şi de creşterea animalelor, are o relaţie de lungă durată cu LECO. „Am cumpărat foarte multe piese de la ei, inclusiv o remorcă şi o semănătoare de păioase, şi pot spune că nu m-au dezamăgit până acum. Discounturile sunt destul de bune şi asta nu poate decât să-i bucure pe cei care sunt oarecum la început de drum şi vor să se dezvolte”, a remarcat Molnár Zoltán György.
Pentru orice tip de combină
La demonstraţia la care am asistat, hederul OptiCorn-676 era ataşat unei combine John Deere, modelul T660, pe care fermierul mureşean o cumpărase recent. De altfel, Optigép şi-a câştigat notorietatea pe piaţă datorită faptului că hederele pe care le produce pot fi configurate pentru orice tip de combină, modele noi sau mai vechi. „Pe lângă raportul calitate-preţ foarte bun cu care producătorul maghiar şi-a asociat imaginea pe piaţa din România, Optigép mai are şi acest atu de a fi un producător care se adresează oricărui brand de combine. Cu ajutorul unei rame de adaptare, hederele pot fi cuplate la orice model de combină, indiferent de marcă. Ceea este extrem de util în cazul în care aveţi mai multe combine în fermă şi de tipuri diferite. Sau dacă renunţaţi la o combină, nu trebuie să renunţaţi şi la heder”, ne-a spus Nicolai Grajdian, reprezentantul Optigép pentru România şi Republica Moldova.
DE 30 DE ANI PE PIAŢĂ
Cu sediul central în Târgu Mureş, Lecoimpex şi-a început activitatea în 1992, iar în prezent mai are puncte de lucru în Cristeşti (Mureş), unde sunt expuse utilajele agricole. La Cristești se află și depozitul de piese de schimb, precum şi atelierele de service, respectiv Bistriţa, Sibiu, Miercurea Ciuc şi Odorhei. Compania dispune de un portofoliu complet de produse reprezentând mărci recunoscute la nivel internaţional, cu întrebuinţare industrială şi agricolă, iar personalul LECO oferă consultanţă tehnică şi o serie de servicii utile, complementare vânzării produselor.
un articol de
LIVIU GORDEA