OptiCorn, hederul adaptat la orice tip de combină - Revista Ferma
6 minute de citit

OptiCorn, hederul adaptat la orice tip de combină

 Modelul pentru care a optat fermierul arădean este unul pe şase rânduri, cu 70 cm distanţa între rânduri (opţional există şi varianta de 76,2 cm), cu translaţie pe ambele părţi prin cardan şi tocători de tip elicopter. Tocătorii sunt dispuşi chiar în vârf, ceea ce înseamnă că în timp ce este tocat porumbul, este tocată şi vegetaţia. „Faptul că are tocător este extrem de important pentru mine. De asemenea, viteza de rotaţie este mai mare şi prin urmare are o eficienţă mai bună la tăierea cocenilor”, argumentează Iosif Kiss.

OptiCorn, hederul adaptat la orice tip de combina2_b


O alegere asumată

Arădeanul şi-a cumpărat masa de recoltat OptiCorn în urmă cu doi ani, odată cu o combină achiziţionată la mâna a doua. S-a lăsat convins de un prieten, care a fost la fabrica Optigép şi s-a declarat mulţumit de calitatea echipamentelor produse de compania maghiară la Békés. „Oscilam între Optigép şi o altă firmă producătoare de hedere din Ungaria şi pot spune că nu regret alegerea făcută. Sunt foarte mulţumit de el. De doi ani de zile de când folosesc acest tip de heder nu am avut nici o problemă. Nu am reparat şi nici nu am schimbat nimic la el. Eu l-am cumpărat, e adevărat, de nou. Dar ţinând cont că ajut şi pe alţii, l-am utilizat intens în campanie”, a explicat fermierul. Înainte spune că îl ajutau prietenii la recoltat, dar mărindu-şi suprafaţa agricolă a ajuns la concluzia că nu se mai poate baza pe altcineva, pentru că „fiecare are priorităţile sale şi e greu să prinzi întotdeauna momentul optim pentru lucrările din câmp”.

 Kiss_Iosif 2_b

„De doi ani de zile de când folosesc acest tip de heder nu am avut nici o problemă. Nu regret alegerea făcută. Sunt foarte mulţumit.” – IOSIF KISS, Fermier în Dorobanţi, jud. Arad


Recoltează şi pentru alţii

Anul acesta a avut 30 de hectare cultivate cu porumb, însă a recoltat în jur de 150 de hectare, pentru că, la rândul său, a ajuns să facă prestări de servicii pentru alţi fermieri din zonă. Ca mai peste tot în vestul ţării, şi nu numai, a fost un an slab pentru cultura porumbului. Din cauza secetei a obţinut producţii între 1.600 şi 3.500 de kilograme la hectar, în funcţie de gradul de impactare a solelor pe fondul lipsei de precipitaţii. „Am avut parcele unde, chiar dacă structura terenului este de o calitate mai slabă, am înregistrat producţii mai bune, pentru că a nimerit o ploaie când trebuia. Din mai şi până în iulie nu am avut precipitaţii în zona noastră, decât ceva localizat. Cunosc fermieri care nu au recoltat nici măcar 150 de kilograme la hectar. Seceta asta ne dă mari bătăi de cap. Îmi amintesc că am avut ani în care recoltam şi 14 tone la hectar. În 2020 am obţinut o medie de 11.700 kg, iar anul trecut ne-am încheiat cu o medie 5.800 kg la hectar”, susţine Iosif.

OptiCorn, hederul adaptat la orice tip de combina1_b


Protecţie pentru anvelope, în configuraţie standard

Aşa cum îi spune şi numele, OptiCorn este un heder exlusiv de porumb, însă i se poate ataşa un kit special adaptat pentru cultura de floarea-soarelui. De asemenea, este prevăzut cu protecţie pentru anvelope. Acesta este un lucru foarte important pentru protejarea pneurilor de la combină. Este o dotare standard pentru hederul OptiCorn. „În ultimii ani, tot mai mulţi fermieri români au început să folosească produsele Optigép, fie că vorbim de hederele OptiCorn sau de cele specializate pe recoltarea culturii de floarea-soarelui, declarându-se mulţumiţi de calitatea echipamentelor şi de fiabilitatea lor. Trebuie menţionat faptul că materialele folosite la construcţia acestor utilaje sunt de calitate înaltă şi piesele sunt de regulă fabricare chiar în Ungaria”, a ţinut să precizeze Lakatos Tamás, reprezentantul Optigép în România.

Tamas Lakatos reprezentant TERRA KING_b

„Cu seceta asta, care a impactat foarte mult porumbul anul acesta, fermierii sunt mult mai atenţi la sumele pe care le investesc în agricultură. Şi de aceea noi recomandăm hederele Optigép pentru că au un raport calitate-preţ foarte bun.”LAKATOS TAMÁS, Director comercial SC Terra King SRL

Servicii post-vânzare

Un alt aspect important este disponibilitatea pieselor de schimb. Ceea ce contează foarte mult, mai ales în această perioadă de instabilitate la nivel mondial, cu problemele de aprovizionare ce pot apărea în orice moment. „Noi ne asumăm să livrăm clientului în maximum 48 de ore orice piesă, indiferent în ce zonă a ţării s-ar afla acesta. Există o flexibilitate mare din partea producătorului, ţinând cont de faptul că fabrica Optigép se află la numai 40 de kilometri distanţă de graniţa cu România”, afirmă Lakatos Tamás, care e convins că OptiCorn este o alegere foarte bună pentru fermierii români, atât datorită preţului atractiv, cât şi a fiabilităţii.

 „Este uşor de întreţinut, are ochi de gresare iar de partea de service ne ocupăm tot noi. Am vândut hedere nu doar în vestul ţării, ci şi în regiuni mai îndepărtate”, ne-a mărturisit directorul comercial cu ocazia unei demonstraţii în câmp la care am asistat la sfârşit de octombrie.

OptiCorn, hederul adaptat la orice tip de combina3_b


FLEXIBILITATE MAXIMĂ

SC Terra King SRL din Salonta (judeţul Bihor) este dealer autorizat al companiei Optigép pentru piaţa românească. Hederele producătorului maghiar au avantajul de a putea fi configurate pentru orice marcă de combină, modele noi sau mai vechi, şi după nevoile fermierilor, astfel încât prinderea să se potrivească indiferent de tipul combinei de recoltat. Totodată, există varianta de heder cu cadrul fix sau cu cadrul pliabil, pentru transportul pe drumurile publice unde există restricţii. „Echipamentul pentru care a optat Iosif Kiss este dotat cu vârfuri din metal, dar clientul poate opta şi pentru material din plastic. Desigur, există avantaje şi dezavantaje. Pe de o parte, plasticul este mai uşor, în timp ce metalul este mai rezistent la uzură”, consideră Lakatos Tamás, directorul comercial al companiei din Salonta.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →