Iată ce condiţii trebuie să asiguraţi pentru a vă ierna ovinele în bunăstare. Măsurile se referă în principal la adăpostire, furajare şi profilaxie sanitar-veterinară.
CERINŢE DE BAZĂ PRIVIND ADĂPOSTURILE
Saivanele pentru ovine trebuie să corespundă ca suprafaţă şi volum, să fie ferite de curenţii de aer puternici şi de umiditate excesivă, să fie bine iluminate şi cu posibilităţi de ventilaţie naturală sau mecanică.
• Saivanele tradiţionale sunt construcţii tip şopron în formă de U cu 3 pereţi, din care peretele din spate e dispus spre vânturile dominante din sezonul rece. Partea centrală, închisă cu 4 pereţi, adăposteşte oile fătate şi mieii până la 30 zile, iar părţile laterale au peretele interior deschis, cu posibilitate de închidere cu o prelată sau cu baloţi când e foarte frig şi bat vânturi puternice.
Pentru oile cu lână fină şi semifină performante, saivanul este închis pe toate laturile cu uşi spre padocurile exterioare pentru fiecare boxă mare cu oi sau turmă.
• Saivanele moderne. Adăposturile pentru ovine au evoluat de la construcţii simple, cu volum redus de aer, la construcţii complexe, dotate cu maşini şi instalaţii care asigură un mediu confortabil pentru ovine şi uşurează munca oierilor.
7 CONDIŢII DE BUNĂSTARE ÎN SAIVANELE ÎNCHISE
În Uniunea Europeană sunt în vigoare norme de promovare, de asigurare a bunăstării şi de protecţia ovinelor. În România normele legale au la bază Legea nr. 205/2004 şi Ordinul ANSVSA nr. 75/2005 şi prevăd următoarele cerinţe pentru întreţinerea ovinelor în saivane închise:
1. Volumul de aer interior pentru oile fătătoare trebuie să fie de minim 7 mc, iar la tineretul ovin – minim 3 mc;
2. Suprafaţa de saivan necesară per oaie adăpostită este de 2,2-2,5 mp (oaie + miel – 1,4 mp; 0,2-0,3 mp pentru mielar până la înţărcare, 0,5-0,6 mp după înţărcare şi culoar de circulaţie după caz), în funcţie şi de greutatea corporală;
3. Oile gestante: 1,2 mp/cap;
4. Boxa individuală pentru oile fătate, unde se ţin 3-7 zile: minim 1,4 mp;
5. Pentru oile sterpe se alocă 1-1,2 mp/oaie;
6. Din suprafaţa utilă a saivanului, suprafaţa ferestrelor va fi de 5-7%, iar prin iluminatul electric se asigură 5-10 W/mp;
7. Berbecii de reproducţie: se asigură minim 2 mp pentru cei sub 50 kg şi 3 mp pentru cei peste 50 kg greutate corporală.
Vezi AICI CONDIŢII DE MICROCLIMAT ÎN ADĂPOSTUL ÎNCHIS!
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş