Investiţiile constante fac parte din strategia de asigurare a stabilităţii afacerii la Agrimat Matca – Galaţi, atât în sectorul vegetal (culturi de câmp, viticultură, pomicultură) în zootehnie (creşterea vacilor), cât și în mecanizare, procesare şi marketing.
An sub semnul incertitudinii
Anul agricol precedent a fost, în totalitate, potrivnic desfăşurării normale a activităţii, pe fondul secetei şi al arşiţei, cărora nu li s-a putut face faţă prin intervenţii cu sisteme de irigat, asociat pandemiei. În consecință, la SC Agrimat Matca, anul 2021 a debutat sub semnul incertitudinilor și al poverii neputinţei de a rezolva problema irigaţiilor.
Dar în sectorul vacilor pentru lapte există orizonturi mai bune. O primă premisă încurajatoare este reprezentată de finalizarea unei investiții de aproximativ 4 milioane de euro în adăposturi noi pentru animale și într-o sală nouă de muls.
Costuri mai mari cu 35-45%
Anul dificil 2020 a avut efecte negative inclusiv asupra zootehniei. Ferma a cumpărat lucernă (de la Braşov şi Insula Mare a Brăilei), deoarece nu a reuşit să realizeze tradiţionalele producţii proprii de furaje. “Cu toate acestea, în ferma de vaci pentru lapte ne-am atins obiectivele de producţie. Este adevărat, cu costuri mai mari cu 35-45%, deoarece s-a mărit şi cursul euro/leu, alături de creşterea preţurilor la furaje. Tot la capitolul costuri, am consemnat şi majorarea determinată de cheltuielile cu protejarea sănătăţii oamenilor”, menţiona Gavrilă Tuchiluş, director al SC Agrimat Matca.
Efectiv matcă aproape dublu
La finalul anului 2020, unitatea a înregistrat o medie a producţiei de 35-36 litri lapte/zi/cap de vacă, ceea ce înseamnă că, inclusiv în vreme de secetă extremă, producţia de lapte nu a scăzut. După ce anul trecut a sporit efectivul de vaci, în 2021 vizează o nouă creştere a efectivului matcă. ”Practic, astăzi avem 600 de vaci la muls şi vrem să ajungem la peste o mie de capete la muls, ceea ce înseamnă un efectiv total de peste două mii de capete.
Experienţa de 4 decenii în agricultură, dintre care 3 decenii în capitalism, ne-a învăţat că trebuie să privim permanent în viitor. Astfel, noi nu lucrăm doar pentru astăzi, ci privim şi facem planuri pe termen mediu şi lung. Desigur, aceasta înseamnă că trebuie să ne asigurăm şi o anumită rezervă financiară. Este tocmai ceea ce ne-a ajutat, în anul 2020, în a putea susţine achiziţionarea furajelor pentru animale şi aprovizionarea pentru încă 1-1,5 ani”, spune Tuchiluș.
O SALĂ DE MULS, DOUĂ ADĂPOSTURI ȘI TEHNOLOGII NOI
Cât priveşte investiţiile în zootehnie, a fost pentru prima dată când a apelat la credite, pentru a finaliza ansamblul de două adăposturi, o sală de muls şi o tehnologie ultraperformantă pentru confortul animalelor. A început lucrările în aprilie 2019 şi le-a finalizat în 2020, la 1 decembrie animalele fiind adăpostite în noile construcţii şi în noul microclimat. Astfel, există aşteptări de creştere a producţiei de lapte şi de reducere a costurilor, ca urmare a eliminării unora dintre lucrările din adăposturile vechi.
Peste 18 tone de lapte/zi, preluate de propria fabrică de procesare
În cadrul SC Agrimat Matca, în 2020 a fost realizată o creştere cu 20% a efectivului de matcă, producţia totală de lapte livrat depăşind 18 tone/zi.
Producţia de lapte din unitatea gălăţeană îşi găsește acum calea spre valorificare prin procesarea în noua fabrică de lactate de la Sascut-Bacău, o investiție finalizată în anul 2020 și realizată în cadrul Cooperativei Agricole ”Agrolact Moldova”, împreună cu alte patru unităţi zootehnice din jud. Bacău. “Împreună, am construit de la zero o fabrică de procesare a laptelui obţinut în unităţile noastre. Investiţia totală a fost de aproximativ 6 milioane de euro, finanţarea prin AFIR fiind de aproximativ 38%. Diferenţa de bani a reprezentat contribuţia noastră financiară”. Primele produse lactate naturale sub brandul ”Huzur-lapte bun.și e destul” au fost livrate către piața din România, în ziua de 18 decembrie 2020.
”Huzur-lapte bun. Şi e destul” intră în supermarket
Produsele sunt obţinute 100% din lapte produs în România. ”Cu asemenea produse, naturale şi gustoase putem să contribuim la îmbunătăţirea stării de sănătate a semenilor noştri şi, desigur, ne asigurăm propria stabilitate economic. Dacă la început, produsele se găseau în lanţurile de magazine mici din regiunea de sud, sperăm ca după luna martie 2021 să le vedem şi în marile lanţuri de supermarketuri”, arăta fermierul gălăţean.
În acest moment, sub brandul ”Huzur-lapte bun. Şi e destul” se obţin: lapte de consum, produse acidofile, brânzeturi și unt, care, deocamdată, se comercializează în magazine din județele Bacău, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova. Ceilalți 4 fermieri care s-au asociat, pentru a valorifica superior laptele și pentru a aduce produse finite sănătoase pe mesele românilor, sunt Ioan Chiriac, SC Rolex Radomireşti, judeţul Bacău, Ion Neculcea, om de afaceri bacăuan, Răzvan Horoi, Aicbac Bacău, comuna Săuceşti și Vlad Panait, fermier în Sascut, judeţul Bacău.
Consider că omul este capitalul cel mai important. Mai bine faci mai puţină producţie, dar să ai oamenii sănătoşi. Cu aceşti oameni a crescut unitatea şi tot cu ei vrem să mergem înainte – GAVRILĂ TUCHILUȘ, Director al SC Agrimat Matca
un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi