Am vizitat la mijlocul lunii martie, însoţit de câţiva fermieri din nordul şi sudul ţării, câteva ferme din Ungaria, cu scopul de a prezenta câteva tipuri de solarii Haygrove. Înainte de plecare le-am explicat ce vom vizita şi ce solarii vom vedea.
Se aşteptau fermierii noştri să vadă ceva interesant dar ceea ce le-am arătat a fost considerat mai mult decât interesant. Unui fermier important din Dorohoi îi făcusem o ofertă pentru a proteja 5 hectare de cultură de legume cu solarii individuale.
I-am explicat principalele avantaje ale solariilor multiple, adică: volumul mare de aer, posibilităţile multiple de ventilaţie dar şi înălţimile mari la centru şi în părţile laterale, ceea ce uşurează munca mecanizată în interiorul solariilor… însă fermierul a venit cu contra argumente.
Însă în timpul şi după vizita în Ungaria şi-a schimbat radical planurile pentru protejarea culturilor.
Cele două hectare de solarii din seria 4, pe care fermierul maghiar le-a realizat cu bani europeni, au fost cele care au schimbat optica fermierilor români dar şi modul de abordare a proiectelor pe care se pregătesc să le depună pe Măsura 121.
Spaţiul generos din interiorul solarului Haygrove, calitatea materialelor folosite, jgheaburile atât de utile folosite pentru colectarea apei de pe solarii, robusteţea şi uşurinţa în exploatare, ventilaţia uşor de realizat şi foarte eficientă (demonstrată la faţa locului), au fost factorii care au determinat fermierii să-şi modifice proiectul.
Şi la noi se poate!
Suntem întrebaţi frecvent: „ce vom face cu producţia, cui o vom vinde?”. În locurile vizitate pentru a vedea solariile Haygrove, nu există această întrebare. Fermierii aveau contracte ferme pentru export. Acest lucru a fost posibil atât datorită sporului de calitate obţinut prin utilizarea solariilor Haygrove dar şi prin suprafaţa mare protejată cu acestea.
Este un lucru dovedit faptul că românii sunt şi harnici, şi buni agricultori. Din păcate, până acum nu au avut posibilitatea să vadă modele de solarii performante la preţuri acceptabile şi nu au putut face comparaţie între producţiile obţinute în anumite tipuri de solarii.
Fiecare vizită de prezentare a solariilor Haygrove este un mod practic şi realist de a face fermierii să înţeleagă toate acestea. Cele câteva proiecte realizate deja în România dar şi cele pe cale de a se realiza sunt mărturia că se poate şi la noi.