Noi utilaje şi accesorii de la Horsch (I) - Revista Ferma
5 minute de citit

Noi utilaje şi accesorii de la Horsch (I)

Prelucrarea solului devine mult mai facilă, indiferent de suprafaţa terenului, cu noile lăţimi de lucru disponibile. Nici condiţiile de umiditate crescută sau de secetă nu mai reprezintă un impediment, cu tăvălugii RollPack şi Winterpacker.

brazdar nou - Focus

Horsch propune o altă abordare a problemei buruienilor
Dacă buruienile sunt combătute în principal cu ajutorul erbicidelor, lucrurile s-ar putea schimba pe viitor. Atât în Europa, cât şi la nivel global, se poate observa o tendinţă înspre reglementarea cantităţii substanţelor chimice aplicate culturilor, pentru a o reduce cât mai mult cu putinţă. Astfel, cel mai probabil, fermierii vor fi nevoiţi să găsească în curând alternative funcţionale şi eficiente.
Renumitul producător german, Horsch, vine cu o propunere prin lansarea pe piaţă a combinatoarelor Cruiser XL şi SL, cu lăţimi de lucru între 4,5 şi 12 metri. „Până acum, la utilajele de prelucrare de primăvară (ultima trecere înainte de semănat) Horsch era foarte deficitar. Nu ne-am concentrat atât de mult pe această nişă pentru că erau destui competitori pe piaţă care produceau acest tip de utilaje, de mai mulţi ani, iar noi ne aflam în spatele lor ca dezvoltare şi ar fi fost foarte greu să îi concurăm. Lucrurile s-au schimbat însă în ultimii ani”, precizează Constantin Curcă, reprezentant Horsch România.
Printre substanţele considerate periculoase pentru sănătate se numără glifosatul, un erbicid total folosit cu mare succes de fermierii români şi nu numai, care are efecte imediate asupra tuturor tipurilor de buruieni. Dacă se va decide scoaterea sa de pe piaţă sau diminuarea cantităţii ce poate fi aplicată culturilor, fermierii fie vor alege să folosească alte substanţe, care nu au însă o acţiune generală, fie vor încerca să înlăture buruienile mecanic, cu ajutorul utilajelor specifice.
„Există o mare presiune asupra fermierilor pentru a reduce cantităţile de erbicide folosite, chiar de a le stopa definitiv. Se vrea eliminarea de pe piaţă a acestor substanţe, iar îndepărtarea buruienilor ar putea deveni mult mai complicată. Şi atunci, Horsch s-a gândit să producă un combinator cu cuţite, cu organe de lucru variabile, care ar putea rezolva această problemă. Aşa a apărut Cruiser XL sau SL. Ne-am dorit să fim cu un pas înainte, să anticipăm ceea ce se va întâmpla în agricultură în următoarea perioadă. Credem că acest utilaj va avea succes”, consideră Constantin Curcă.

Tăvălugi noi, pentru condiţii dificile de lucru
Începând cu 2019, Horsch aduce îmbunătăţiri şi utilajelor Tiger şi Terrano, care devin mult mai eficiente în condiţii dificile de lucru. Astfel, începând de anul acesta, Tiger (MT şi AS, cu lăţimi de lucru de la 3 m la 8 m), cel mai iubit utilaj Horsch din România, va avea la toate lăţimile de lucru tăvălug dublu RollPack Packer. „Am înlocuit tăvălugul cu roţi din cauciuc cu tăvălug din metal. Astfel, transportul nu se va mai face pe roţi, iar tăvălugul nou va suplini SteeldDisc-ul, cu care utilam de fiecare dată cultivatoarele, pentru a face faţă condiţiilor extreme de sol din România”, ne asigură Constantin Curcă, Horsch România.
Nici umiditatea crescută nu va mai reprezenta o problemă pentru prelucrarea terenului cu cultivatoarele Horsch Terrano. Noii tăvălugi Winterpacker, cu mai puţine inele şi fără primele role, oferă posibilitatea de a lucra mai mult timp în condiţii de sol cu umiditate ridicată, pentru o prelucrare a solului fără compactare. „De multe ori, în condiţii extreme de umiditate, elementul cu cea mai mare importanţă este tăvălugul. Este primul element care se poate înfunda cu resturi vegetale sau cu teren moale. Cu noii tăvălugi, atât timp cât tractorul poate să meargă să lucreze în teren, nu vor mai exista probleme. Utilajul va fi primul intrat şi ultimul ieşit”, precizează Constantin Curcă
O altă opţiune care contribuie la creşterea eficienţei cultivatorului Terrano este un nou tip de brăzdar cu aripioare de 37 de cm. Este destinat lucrărilor superficiale, pentru întreruperea capilarităţii totale. Distanţa între cuţite este de 30 de centimetri, iar brăzdarele au 37 de cm.
De asemenea, reprezentantul Horsch a adăugat că, în momentul de faţă, orice utilaj cu cuţite permite, odată cu prelucrarea solului, şi aplicarea îngrăşămintelor.

În numărul viitor al revistei Ferma, MEWI prezintă detaliat noile utilaje şi accesorii Horsch pentru fermierii români privind verigile tehnologice semănat şi protecţia plantelor.

Text şi foto: www.mewi.ro

ACUM, CRUISER SE PRETEAZĂ ŞI FERMELOR MAI MICI
Horsch Cruiser este un utilaj foarte satbil, care are, în funcţie de dotări, între patru şi şase linii de organe active, care se pretează atât la prelucrarea solului primăvara, cât şi la lucrări de dezmiriştit. Cruiser XL a fost prezentat pentru prima dată la Agritechnica 2017. De atunci şi până în prezent s-au mai efectuat unele modificări de structură şi ale organelor active. Utilajul a fost optimizat din toate punctele de vedere – al rezistenţei, al eficienţei în exploatare etc. Începând de anul acesta, clienţii îl vor putea achiziţiona şi la lăţimi mai mici de lucru, respectiv 5, 6 şi 7 metri(cu şasiu) şi 4, 5 şi 6 metri (prindere în trei puncte). Practic, datorită succesului utilajului cu lăţimi de lucru de 10 şi 12 metri, s-a decis producerea sa şi la lăţimi mai mici de lucru, Cruiser devenind astfel un utilaj potrivit şi pentru fermele de dimensiuni mai mici.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →