“Eu nu văd nicio măsură până la ora asta de ieşire din criză! Mi-e greu să spun ce ar trebui să facă Ministerul Agriculturii, Guvernul României! Eu pot, doar, să constat că până acum nu a făcut nimic! În afară de vorbe, asta DA! Restul… nicio măsură concretă!”, a declarat pentru Revista Ferma crescătorul de vaci cu lapte care deţine o fermă cu 2.500 de animale din rasa Holstein (din care 1.000 de animale la muls) şi administrează 3.500 ha de teren agricol.
Grâul compromis să fie însilozat pentru animale!
“Prima problemă ar fi dacă să avem o hotărâre să vedem ce facem cu grâul care oricum e calamitat! Dacă nu se vor lua măsuri rapide de constatare a calamităţii şi lăsăm să se usuce de tot, o să-l pierdem şi din punct de vedere al furajului. La ora de faţă din grâul afectat – eu zic – că putem face un fân, un am putea face un siloz, l-am putea valorifica în hrana animalelor. Şanse să mai facă boabe în zona noastră, e clar! nu mai sunt! Dar nici nu-l putem să-l cosim, să-l facem siloz sau fân pentru că riscăm să nu primim despăgubiri, dacă Guvernul le va acorda! (Doamne Ajută!) Însă nu s-a constatat şi nici evaluat nimic până acuma. De aia vă spun că în afară de vorbe, restu-s poveşti!”, a susţinut agricultorul ialomiţean.
Dacă nu va ploua, porumbul se va usca de-atâta uscăciune!
Nicuşor Şerban a cultivat cu grâu 900 de hectare, 700 de rapiţă şi 250 ha de lucernă. “Grâul este din punctul meu de vedere terminat; s-a sfârşit povestea pentru anul ăsta cu producţia de boabe! La rapiţă, probabil, că vom face 1.000 kg la hectar, iar prima coasă de lucernă este la 50 la sută din potenţial. Am semănat şi 1.600 hectare cu porumb, a răsărit şi… atât! Dacă nu plouă în următoarele două săptămâni se va duce şi el! Dar să vedem ce facem cu furajele, că este secetă cruntă!”, şi-a exprimat îngrijorarea Nicuşor Şerban.
Preţul laptelui în scădere
Fermierul nu cultivă în acest sezon floarea-soarelui pentru că “fără neonicotinoide nu e cazul! Îi lăsăm pe albinari să vedem ce vor mânca ei în loc de floarea-soarelui, că era toxică, tratată cu neonicotinoide. O să fie flori de câmp acum netoxice!”, a comentat uşor sarcastic.
Agricultorul este nemulţumit de scăderea preţului la laptele de vacă vândut în afara contractului cu unităţile de procesare. Acesta a coborât spre 1,2 – 1,3 lei pe litru.
De asemenea, fabricile de prelucrare au scăzut preţurile de achiziţie spre nemulţumirea crescătorilor de animale!
Grâu compromis TOTAL şi în Vaslui. Fermierii aşteaptă autorităţile în teren!
„Încă din 10 aprilie am depus la Primărie înştiinţarea cu privire la pierderile pe care le am din cauza secetei şi a îngheţului. Nu s-a luat nici o măsură pentru constatarea pagubelor. Am depus o nouă sesizare. Aş vrea să întorc grâul şi să apuc să semăn în următoarele zile, ca să mai profit de puţina rezervă de apă din sol pentru germinarea noilor seminţe. Dar nu pot să fac nimic până nu se constată calamitatea. Suntem legaţi de mâini şi de picioare. De ce nu se iau măsuri? E o situaţie de urgenţă!”, ne spune şi fermierul Florin Platon din Muntenii de Jos, jud. Vaslui.
–––––
Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!
Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro
CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.