Controversa iscată de votul ministrului român al Agriculturii, Florin Barbu, la Consiliul AgriFish din decembrie, când au avut loc discuţiile pe tema noilor tehnici genomice (NTG), nu a rămas netaxată de către Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai apreciaţi fermieri din România.
În opinia sa, e o mare tristeţe ce s-a întâmplat iar ministrul Barbu pare rupt de realitate. „Noi fermierii suntem în general nişte oameni optimişti, că dacă nu am fi ne-am lăsa de meserie. Dar uneori ne facem singuri rău. Ne-au resping toate argumentele cu nişte minciuni”, a exclamat acesta. „De aceea există organisme ca EFSA, care dacă vine cu o decizie fundamentată ştiinţific nu ar trebui să ne punem de-a curmezişul”, precizează preşedintele FAPPR (Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România).
Sitaru s-a referit la decizia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), care a anunţat că varietățile NTG1 pot fi asimilate varietăților convenționale, deoarece, prin tehnologiile genomice aplicate se aduc ȋn 2-3 ani ameliorări plantelor ȋn mod similar cu cele realizate de cercetători ȋn 15-20 ani de încruciţări genetice clasice.
„E noaptea minţii”
„Pare că nu se doreşte să ne menţinem pe o traiectorie echilibrată, să acceptăm că ştiinţa ne deschide noi drumuri, ceea ce ne complică şi mai mult viaţa. Toată lumea în afară de Uniunea Europeană mizează pe noile tehnici genomice, chiar dacă foarte mulţi dintre noi am înţeles care sunt beneficiile acestora. Până şi EFSA a venit cu opinii clare în această privinţă, în timp ce unii se gândesc să mai reglementeze câte ceva. E de noaptea minţii ce se întâmplă”, ne-a declarat în exclusivitate cunoscutul fermier din Câmpia Bărăganului, făcând referire la faptul că inclusiv ministrul nostru s-a opus la vot când ar fi trebuit să se ia o decizie în privinţa noilor tehnici genomice.
„Dacă EFSA spune clar că plantele ameliorate în sistem convenţional pot fi asimilate cu NTG1, de ce ne-am opune? Să ne aducem aminte că noi am avut aprobat în cultură porumbul MON810 modificat genetic, care ar fi fost probabil bine să-l introducem în producţie, dar pentru că era foarte strict reglementată trasabilitatea lui, nu a avut succes în România. Pentru că dacă te apucai să aduci în fermă un astfel de hibrid, deveneai un fel de ciumat, la fel cum s-ar putea întâmpla şi cu NTG-urile astea, dacă nu se ia o decizie”, a avertizat administratorul societăţii Elsit Com din judeţul Ialomiţa.