NICHIFOR LĂSCĂU: ”Am dat și 10.000 EURO PE UN HECTAR DE TEREN AGRICOL doar ca să nu-l excaveze” - Revista Ferma
3 minute de citit

NICHIFOR LĂSCĂU: ”Am dat și 10.000 EURO PE UN HECTAR DE TEREN AGRICOL doar ca să nu-l excaveze”

În zona comunei clujene Luna, fermierii se ”bat” pentru câte-o palmă de pământ cu marile exploatații de balast

Nichifor Lascau Foto Ferma NICHIFOR LĂSCĂU: ”Am dat și 10.000 EURO PE UN HECTAR DE TEREN AGRICOL doar ca să nu-l excaveze”

În zona comunei clujene Luna, la circa 50 km de municipiul Cluj, terenul agricol e la mare preț și la mare căutare. Nu atât pentru agricultură, cât pentru producția de balast. De altfel, întreaga zonă dimprejurul orașului Turda și al Câmpiei Turzii este o atracție pentru firmele care exploatează piatra pentru balast.

”MICUL LATIFUNDIAR” DIN LUNCANI

În Luncani, sat aparținător comunei Luna, Nichifor Lăscău – fermier în vârstă de 46 de ani – exploatează și el în scop agricol 230 hectare de teren, din care 180 în proprietate. E fermierul cu cea mai mare suprafață pe zona lui. Pământul l-a câștigat prin muncă și prin seriozitatea cu care și-a îndeplinit datoriile față de oamenii din sat pe vremea când le presta servicii, fie de procesare a semințelor pentru producția de ulei, fie de lucrări agricole, de la semănat și până la tocat tuleii de porumb după recoltatul manual.

ÎN 7 ANI, BALASTIERELE AU DUBLAT PREȚUL TERENULUI

În anul 2000, fermierul cumpăra terenul cu cel mult 150 euro hectarul. Treptat, prețul a crescut, iar ”începând cu anul 2017 prețurile au sărit la 1000 euro, apoi la 1500-3000 de euro. Și-acum s-au dublat, ajungând la 6-7000 de euro. Prețul a fost ridicat de exploatațiile de piatră din zonă. Ei dau 10.000 euro/ha ca să-l excaveze. A trebuit să țin ritmul cu ei și să dau și eu tot atât. Am dat 10.000 euro numai să-i combat pe aceia să nu-l excaveze, pentru că acel teren nu se mai întoarce în circuitul agricol”, ne-a declarat fermierul clujean.

Nichifor Lăscău, Mic fermier în comuna Luna: E normal ca eu, proprietar de teren, să cer 100 de avize ca să vând un teren, iar unul care n-a băgat bani în el vine și-l închiriază, fără niciun aviz, și-l excavează fără probleme! De ce eu ca să vând terenul acela, ca să-mi iau banii pe munca mea, nu pot să vând fără aviz?!

OFUL CEL MAI MARE: UNDE E DREPTATEA?!

”Cel mai tare mă deranjează situația cu terenurile din zona bazei aeriene din comuna clujeană Luna. Eu ca să cumpăr un teren, trebuie să fac acte la primărie, proprietarul să facă expunere de vânzare, apoi se trimite la Ministerul Apărării și se așteaptă 2-3 luni răspuns. Si dacă Ministerul nu cumpără el terenul, pot să-l cumpăr eu. Și-așa trece jumătate de an până se-mplinesc formalitățile cu terenul.

Însă, acolo, în capul pistei de avioane, altul (firmele care produc balast) poate excava 3 metri în pământ și nu-i trebuie nici un fel de aviz de la minister. Dar mie îmi trebuie. Și mai trebuie gândit și-așa: omul a muncit o viață, a investit în pământ și-acum, la bătrânețe, poate are nevoie de bani urgent, dar nu-l poate vinde. Asta-i dreptate?! E normal ca eu să cer 100 de avize ca să-l vând și unul care n-a băgat bani în el și vine și-l închiriază, fără niciun aviz, și-l excavează 3 metri în adâncime până la apă”, se întreabă Nichifor Lăscău.

VIDEO: Fermierul a postat pe social media un video cu lucrările de excavare în preajma terenurilor agricole, chiar în marginea drumului agricol utilizat de fermieri pentru a se deplasa cu utilajele agricole grele în câmp. 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →