Cea mai productivă combină de recoltat din lume îşi vede ameninţată supremaţia. Noul CR11 de la New Holland ar putea detrona curând recordul stabilit în octombrie 2014 de către emblematicul CR10.90. Proiectat în Centrul de Excelenţă de la Zedelgem (Belgia), unde se află şi linia de producţie, CR11 a fost conceput pentru a oferi performanţe greu de imaginat, cu pierderi minime. Dispune de un management îmbunătăţit al reziduurilor şi mai multă automatizare, caracteristici care urmăresc practic reducerea costurilor operaţionale.
Prezentată oficial la Agritechnica, unde a obţinut singura medalie de aur pentru inovaţie oferită anul acesta de către juriul internaţional din care a făcut parte şi Ovidiu Ranta, unul dintre cei mai mari specialişti în mecanizarea agriculturii de la noi din ţară, noua combină pe care New Holland o va include în oferta comercială începând cu anul viitor abordează o serie de provocări tehnologice pentru a răspunde limitărilor din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte spaţiul din interiorul combinei.
Soluţii ingenioase
Deşi puterea motorului şi lăţimea mesei de recoltat sunt capabile să facă faţă unor debite mai mari, rotoarele de treierat sunt cele care constrâng performanţele, deoarece au atins dimensiunea fizică maximă posibilă, respectând totodată condiţiile legale de transport pe şosea. Datorită reproiectării componentelor interne, şasiul mai larg al noii combine poate găzdui acum rotoare mai mari. Iar pentru a creşte volumul disponibil pentru montarea acestor rotoare şi pentru a menţine greutatea totală scăzută, New Holland a repoziţionat motorul şi a rearanjat transmisiile pentru a permite mecanismului de treierat să ocupe toată lăţimea caroseriei. Aceasta a fost de altfel inovaţia care a fost răsplătită cu aur la târgul de la Hanovra. Conceptul general al noii combine CR11 cu rotor dublu axial de la New Holland a fost, prin urmare, proiectat pentru o densitate maximă de putere, respectând în acelaşi timp toate restricţiile.
O tehnologie validată
Pe măsură ce se apropie cea de-a 50-a aniversare a tehnologiei inovatoare Twin Rotor, pe care New Holland o va marca în 2025, noul CR11 evidenţiază tocmai această caracteristică importantă ce a revoluţionat modul de recoltat şi care astăzi face parte din ADN-ul New Holland. Datorită tehnologiei Twin Rotor, noul CR promite să asigure o productivitate fără egal şi cel mai mic procentaj al spărturilor de boabe din ceea ce există astăzi pe piaţă. New Holland a proiectat noua combină anticipând modul în care cererile de recoltare vor continua să evolueze şi ca răspuns la feedback-ul clienţilor, care doresc o capacitate de producţie mai mare, performanţe îmbunătăţite şi protecţie maximă a calităţii cerealelor. De asemenea, echipele de design industrial şi inginerie care au lucrat ani de zile la acest proiect au ţinut cont de modul în care culturile cu randament ridicat şi vremea imprevizibilă pot afecta recolta unui sezon, venind cu o soluţie absolut remarcabilă.
„Maşina aceasta este pregătită să fie dotată cu motoare din ce în ce mai mari. Toate elementele sunt bine dimensionate astfel încât să asigure o productivitate sporită. Este o combină cu care New Holland va stabili cu siguranţă noi recorduri!” – FLORIN MARIN, Directorul departamentului After-Sales – AgroConcept
Un nou standard în recoltare
Mai multă productivitate, pierderi aproape de zero, o gestionare mai bună şi mai eficientă a reziduurilor şi reducerea semnificativă a timpului de nefuncţionare sunt cei patru piloni pe care a fost proiectat CR11, cu obiectivul general de a reduce costurile operaţionale pentru a îmbunătăţi profitabilitatea fermierului. Datorită motorului său C16 de 775 CP, a rotoarelor de 2×24 inch, a rezervorului de cereale cu o capacitate de 20.000 litri şi a ratei de descărcare de 210 litri/secundă, CR11 promite creşteri semnificative de productivitate la un nivel care nu a fost atins până acum.
Pentru a înţelege cu adevărat potenţialul productiv al acestei combine e suficient să facem o comparaţie cu modelul CR10.90, care a stabilit recordul de acum aproape zece ani (797,656 tone recoltate în opt ore). „Maşina aceea a recoltat în medie aproape o sută de tone pe oră, în vreme ce elevatorul de boabe curate la combina CR11 este capabil în momentul de faţă să transporte 200 de tone pe oră”, a constatat Florin Marin, directorul departamentului After-Sales în cadrul companiei AgroConcept, reprezentantul exclusiv al mărcii New Holland în România.
Calitate excelentă a boabelor
Obiectivul inginerilor New Holland a fost acela de a crea o maşină de recoltat cu un procent extrem de mic de pierderi, dezvoltând un sistem dublu de curăţire. De fapt, acest Twin Clean vine cu două sisteme de curăţire, unul în spatele celuilalt, cu două site superioare, două site inferioare, doi transportori melcaţi pentru boabe curate şi două seturi de senzori de presiune pentru măsurarea volumului de material. Ca o premieră în industrie, noul Twin Clean este complet automatizat, pentru a garanta distribuţia uniformă a materialului pe sistemul de curăţire, astfel încât să rezulte o capacitate maximă şi un nivel de pierderi apropiat de zero. „Este o inovaţie care face într-adevăr diferenţa. Până acum, New Holland separa o cantitate din grâne înainte de a ajunge în sistemul de curăţire propriu-zis, printr-un sistem de pre-sită care era supus unui flux de aer. Acum, însă, vorbim de un sistem cu două case ale sitelor, dispuse una după alta, care asigură o calitate foarte bună a boabelor şi un procent al pierderilor extrem de redus”, ne-a explicat Florin.
Distribuire uniformă a resturilor vegetale
Pe de altă parte, sistemul complet nou de gestionare a reziduurilor vine cu un concept inedit de tocat materialul vegetal şi de împrăştiat pleava, iar tehnologia Intellispread automatizează controlul împrăştierii pentru a asigura o acoperire completă şi uniformă a reziduurilor din spatele combinei, indiferent de efectele vântului, tipul de recoltă sau condiţiile de umiditate. „Este un amănunt doesebit de important pentru agricultura zilelor noastre, în care tot mai mulţi fermieri folosesc tehnologia no-till sau minimum-till. În acest caz, distribuţia uniformă a reziduurilor este extrem de importantă. Nemaifăcând încorporarea masei vegetale, trebuie să te asiguri că reziduurile sunt distribuite uniform pe sol, altfel rişti să nu ai o răsărire şi o dezvoltare uniformă a culturii. Prin intermediul acestui sistem cu senzori radar, care pot lucra şi în condiţii extreme, şi pe întuneric, şi când este praf, New Holland s-a asigurat că fiecare particulă de resturi vegetale este trimisă acolo unde trebuie”, a subliniat specialistul.
Analize agronomice complexe
CR11 înglobează noul afişaj Intelliview 12 şi sistemul de ghidare IntelliSteer, împreună cu alte funcţii esenţiale de agricultură de precizie, cum ar fi telematică şi vizualizarea de la distanţă. În plus, NutriSense vine cu un senzor NIR care monitorizează calitatea recoltei prin utilizarea luminii infraroşii apropiate pentru a analiza conţinutul de proteină, amidon şi ulei, pe lângă nivelul de umiditate şi poate crea hărţi ale acestora pentru analize agronomice ulterioare.
CÂND VA AJUNGE NOUL CR11 ÎN ROMÂNIA?
Cât de curând fermierii români vor putea plasa comenzi pentru achiziţia acestei noi generaţii de combine New Holland. „AgroConcept va aduce anul viitor două unităţi CR11 în România. Eu am avut deja şansa să văd în lucru această combină, la început de septembrie, când a fost testată la recoltat porumb în România. Ulterior, am putut să o studiez mai în detaliu şi la fabrica din Belgia. Acolo am aflat că au fost peste o sută de ingineri care au lucrat la acest proiect timp de zece ani. Principiul de bază a rămas acelaşi, însă au fost introduse sisteme şi tehnologii noi care aduc avantaje semnificative în creşterea productivităţii şi calitatea boabelor. Motorul a fost montat longitudinal, având aceeaşi înclinaţie cu cea a rotoarelor, lucru pe care nu l-am mai întâlnit în industrie, iar fluxul de mişcare se duce cât mai liniar, ceea ce face ca maşina să fie foarte eficientă din punct de vedere al consumului de carburant”, a concluzionat Florin Marin.