„Îi tocăm frunza, o depozităm pe termen scurt şi o livrăm. Nu mai folosim desicanţi pentru păstrare. Preţul cepei este foarte slab, 1 leu/kg, abia ne acoperim cheltuielile”, susţine agronomul. A cultivat 30 ha cu ceapă de toamnă şi 55 cu ceapă de primăvară și mizează pe o recoltă de circa 45 t/ha.
„Avem mari probleme cu tripşii; au migrat de pe orz şi grâu pe ceapa de primăvară. Aplicăm insecticide omologate: Farster 10 CE, Karate Zeon, Laser 240 SC (bio) sau Challenge 600 SC”,explică fermierul.
Alexandru Marciuc mai are un of: „În ultimii doi ani şi-a făcut apariţia masiv musca cepei care, pe solurile uşoare, atacă ceapa de primăvară după răsărire, în faza de teacă, când e mai vulnerabilă. Am avut atacuri în vetre şi anul acesta, şi anul trecut”.
BOALA FRUNZEI ŞI A BULBULUI DE CEAPĂ
Legumicultorul spune că se confruntă şi cu infecţia de Stemphylium, boala frunzei şi a bulbului de ceapă, ce poate aduce pierderi de 60-90%.
Iată ce practici aplică împotriva Stemphylium:
• Rotaţia culturilor la 5-6 ani;
• Evitarea plantării dese;
• Udarea la sol sau prin picurare;
• Drenarea terenului, evitarea băltirilor;
• Evitarea fertilizării excesive cu azot;
• Distrugerea reziduurilor culturilor infestate după recoltare;
• Utilizarea de varietăţi cu toleranţă ridicată.