3 minute de citit

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei

Mulcirea se face astăzi cu folii continue din plastic sau biologice, biodegradabile, care nu trebuie strânse și nu lasă reziduuri plastice pe sol.

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei_b

Avantajele mulcirii:

1. Încălzirea solului și anticiparea recoltei
Folia oferă o creștere a temperaturii prin:
– folii transparente (doar din polietilenă) cu efect de seră;
– folii opace sau închise la culoare pentru absorbția radiației solare, care este transformată în căldură și transmisă la sol. Avantajul e vizibil la culturile de primăvară – plantarea în câmp deschis – unde accelerează procesele.

2. Controlul buruienilor
Foliile opace la radiația solară împiedică fotosinteza și, prin urmare, creșterea buruienilor. Cu foliile parțial transparente se realizează o acțiune de retenție mecanică prin creșterea temperaturii la sol.

3. Reducerea evaporării
Folosirea foliilor reduce evaporarea apei, contribuind la păstrarea resurselor hidrice pentru cultură. Mai mult, economisiți apa din irigații!

4. Diminuarea bolilor fungice
Folia împiedică instalarea bolilor cauzate de agenții patogeni fungici și bacterieni, prin separarea fizică dintre sol și o parte plantei, dar și datorită caracteristicilor microclimatice create la sol: umiditate mai scăzută și temperatură mai ridicată.

5. Stimularea fotosintezei și/sau a maturării fructelor sau de limitare a atacurilor insectelor
Foliile produc, dedesubt și deasupra lor, o modificare (cantitativă și calitativă) a radiației solare. Efectele depind de caracteristicile lor de transmisie, absorbție și reflectarea diferitelor lungimi de undă ale luminii și ale razelor ultraviolete (UV).
Folia trebuie aleasă în funcție de cultură și de sezon, putând favoriza efectul termic, reflecția (pentru creșterea radiației solare) sau condiții intermediare.

6. Ciclul azotului
Alte interferențe pot viza ciclul compușilor de azot, cu un efect pozitiv de evaporare mai mică a azotului de amoniac, datorat barierei fizice a foliei și a activității biologice a solului, cu o accelerare a proceselor metabolice prin căldură și menținerea unui nivel bun de umiditate.

7. Curățarea
Folia păstrează curate, în timpul ploii sau irigării, legumele sau fructele, fiind extrem de eficientă în cazul culturii de salată sau în agricultura durabilă.

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei_b

Cum să introduci mulcirea în producție

Mulcirea presupune adoptarea unor măsuri aparte. Pentru cultivare trebuie folosite plantatoare sau semănători ce pot găuri stratul și pot însămânța, așa cum este Modula FORIGO, o semănătoare de precizie inovativă și polivalentă.
Aplicarea foliei de mulci poate fi realizată cu mașina care efectuează ultima lucrare a solului sau cu un echipament specializat.
Dacă aplicaţi folia odată cu înfiinţarea plantaţiei, este mai ușor să creați biloane, pentru a reduce problemele asfixierii radicale.
Dacă biloanele sunt mai înalte, cum e la căpșuni, atunci punerea foliei odată cu formarea bilonului este singura variantă posibilă.

BILONATOARE CU FOLIE

Mulcirea oferă avantaje multiple dacă e riguros făcută.
Forigo are, printre soluțiile sale, și bilonatoare cu folie, ce pot fi utilizate în cele mai dificile situații, cât și în combinație cu mașini ce realizează lucrările de dinainte de punerea foliei: grapele și frezele.

 

un articol de Dealer Italia
mai multe pe această temă: dealeritalia.eu

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →