Din articol veţi afla:
- Ce este mraniţa?
- Ce conţine şi cum se face mraniţa?
- Cum se foloseşte mraniţa eficient?
- Dezavantajele mraniţei!
- Cum se prepară amestecul de pământ pentru răsaduri şi flori?
Ce este mraniţa?
Mraniţa este un îngrăşământ organic obţinut prin descompunerea completă a gunoiului de grajd. Este foarte bogată în azot, bine structurată, afânată şi permeabilă, cu o mare capacitate de încălzire rapidă datorită culorii sale – negru.
Ce conţine şi cum se face mraniţa?
Mraniţa este bogată în minerale, substanţe organice şi microorganisme şi se foloseşte în special pentru îmbogăţirea solurilor grele.
Se obţine prin descompunerea gunoiului de grajd (gunoi de la animale amestecat cu aşternutul animalelor, paie, pleavă, coceni etc). Tot gunoiul trebuie aşezat în platforma de descompunere special creată. Acaesta trebuie să fie suficient de mare pentru cantitatea de gunoi existentă. Pentru o descompunere completă, până la stadiul de mraniţă, gunoiul trebuie aerisit periodic şi udat, mai ales vara, şi lăsat în platformă cel puţin 2 sau 3 ani.
Cum se foloseşte mraniţa eficient?
După descompunerea completă a gunoiului, mraniţa poate fi utilizata ca atare sau în amestec cu alte îngrăşăminte chimice la castraveţi, cartofi, varză, roşii, dovlecei,ardei, vinete, dar şi la viţa de vie şi pomi fructiferi, pentru a da randament maxim în gradina de legume sau la un sol foarte saracacios organic.
Atentie! Acest produs se foloseste numai în amestec.
foto: thebokashibucket.com
Dezavantajele mraniţei!
Deşi este atât de utilă în grădina de flori sau de legume, mraniţa prezintă şi câteva dezavantaje demne de menţionat:
- Conţine foarte multe seminţe de buruieni, care dacă nu sunt putrezite pot povoca o îmburuienare masivă:
- Are germeni de agenţi patogeni şi poate fi o sursă de boli în culturile de flori sau legume
- Poate ascunde dăunători de temut pentru micuţele plante
Pentru a evita aceste dezavantaje, mraniţa trebuie folosita dupa dezinfecţie. De asemenea, folosirea acesteia în cantităţi neechilibrate, poate provoca alungirea răsadurilor care devin firave.
foto: topanunturiagrocole.com
Cum se prepară amestecul de pământ pentru răsaduri şi flori?
Un rol deosebit de important în obţinerea răsadurilor de flori şi legume viguroase îl reprezintă amestecul de pământ în care acestea sunt semănate. Patul germinativ trebuie să permită pătrunderea aerului, apei şi să conţina elementele nutritive indispensabile creşterii la nivelul radacinilor (N, P, K, Ca, Mg, oligoelemente).
În acest sens amestecul de pământ trebuie:
- Să reţină bine apa, dar să permită distribuţia acesteia către rădăcinile plantei
- Să aibă o structură optimă pentru a permite schimbul de gaze cu atmosfera, o porozitate de peste 75 %;
- Să aibă un pH corespunzator speciei la care se foloseşte (5,6 – 6,5 la ardei; 5,5 – 6 la tomate, 6 – 6,5 la vinete, 6 – 7,2 castraveţi, dovlecei etc.);
- Să nu conţină microorganisme fitopatogene.
Atenţie! Mraniţa nu trebuie confundată cu biohumusul sau cu compostul. Acestea sunt amestecuri gunoiere de altă formă, consistenţă şi întrebuinţare!
Pentru a semăna şi planta la timp, consultaţi