14 crescători de taurine, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Arad (ASVAC) şi ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR), filiala Arad, au prezentat 42 de animale – 27 de animale din rasa Bălţată Românească şi 15 animale din rasa Holstein Friză – la cea de-a şaptea ediţie a Expoziţiei Naţionale de Animale organizată anul acesta în cadrul Agromalim.
Pentru a desemna cele mai valoroase animale din fiecare rasă, cei doi membri ai comisiei de bonitare, Ioan Huţu, de la Unitatea de Extensie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara şi Ludovic Cziszter, conferenţiar la Facultatea de zootehnie şi biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara, au luat în considerare 18 criterii de evaluare la rasa Bălţată Românească şi 16 criterii la rasa Holstein Friză, conform celor mai noi standarde elaborate de ANARZ în acest domeniu.
Bonitarea animalelor s-a făcut pe trei categorii la fiecare rasă: viţele, junici şi vaci.
„În judeţul Arad, vizitând destul de multe ferme, am remarcat foarte multe animale frumoase şi valoroase, dar care, din păcate, nu au ajuns în expoziţie, ba chiar au fost animale prezente în expoziţie care nu s-au prezentat în ringul de bonitare.
Sperăm, însă, ca la următoarea ediţie să le întâlnim aici. Cu toate acestea, şi Miss Arad şi Campioana rasei Holstein Friză sunt reprezentative pentru cele două rase şi crescătorii din judeţul Arad se pot mândri cu zestrea genetică pe care o au şi pe care o îngrijesc”, ne-a spus Ioan Huţu, la finalul expoziţiei.
Miss Arad 2011 este vaca Dolly din ferma Agro-Dan
Vaca Dolly, care a primit titlul de Miss Arad 2011, este crescută de Dan Anghelescu, proprietarul societăţii Agro-Dan Ferme SRL din localitatea Horia, jud. Arad. Câştigătoarea rasei Bălţată are şase ani şi provine din taurul Dionis din Austria. Înălţimea la crupă este de 146 cm, cu un perimetru toracic de 216 cm şi adâncimea trunchiului de 86 cm.
La cea de-a patra lactaţie, pe 251 de zile de lactaţie, a realizat 8.785 kg lapte, cu 4% grăsime şi 3,71% proteină, iar producţia maximă de lapte realizată a fost de 44 kg de lapte pe zi, ne-a detaliat Ludovic Cziszter, membru al echipei care a evaluat animalele din competiţie.
Miss Arad 2011 a mai participat şi acum doi ani la expoziţia de la Arad, când a luat locul trei la categoria vaci. Ferma Agro-Dan, cu o capacitate de 100 de capete, este înfiinţată în 2006 şi este populată, în prezent, cu 80 de vaci mulgătoare, din care majoritatea aparţin rasei Bălţată Austriacă, iar câteva sunt din rasa Holstein Friză.
Producţia medie de lapte pe care o realizează ferma Agro-Dan este de 20-21 litri pe zi, iar cantitatea livrată zilnic se ridică la circa 1.200 litri. Vacile din ferma Agro-Dan sunt crescute în sistem de stabulaţie liberă cu cuşete pardosite cu saltele din cauciuc, iar alimentaţia este asigurată cu porumb siloz, fân, semifân şi concentrate, dar şi prin păşunat pe păşune îngrădită cu gard electric, ne-a spus Călin Ususan, medic veterinar în ferma Agro-Dan.
Campioana Holstein Friză – vaca Cindirella din ferma Alecs Genetics Lact
Campioana rasei Holstein Friză la Agromalim 2011, vaca Cindirella, crescută de Alexandru Tăşedan, care deţine societatea Alecs Genetics Lact SRL din Curtici, jud. Arad, are doar trei ani şi se află la prima lactaţie, iar anul trecut a câştigat premiul I la categoria juninci.
Anul acesta, la categoria vaci, a obţinut 90,22 puncte pentru aspectul exterior, un punctaj foarte bun pentru o vacă primipară. În primele 255 de zile de lactaţie a realizat o producţie de lapte de 8.990 litri, cu 4% grăsime şi 3,42% proteină. Înălţimea la crupă este de 147 cm, cu un perimetru toracic de 208 cm şi adâncimea trunchiului este de 84 cm, ne-a mai spus Ludovic Cziszter.
Ferma Alecs Genetics Lact deţine un efectiv de 76 de capete de vaci de lapte din 3 rase: Holstein Friză, Brună şi Bălţată Românească, dintre care 35 de vaci mulgătoare. Producţia de lapte medie realizată este de 23,6 litri pe cap de vacă, ne-a detaliat Alexandru Tăşedan, care este la a şasea participare consecutivă la Agromalim, de unde a plecat, în fiecare an, cu cel puţin un premiu.
Proprietarii celor mai valoroase animale din specia taurine prezente în acest an la Agromalim au primit diplome din partea organizatorilor şi premii din partea firmelor participante la expoziţie.
Tot în cadrul Expoziţiei Naţionale de Animale, la specia taurine, au fost prezentate şi taurine din rase de carne, aparţinând unui crescător membru al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci de Carne din judeţul Arad.