Lucru bun, fiindcă orice leu intrat în contul fermierilor e binevenit. Dar care sunt adevăratele efecte ale HG 500/2017? (…)
Cui vor vinde, totuşi, oierii lâna oilor? L-am sunat pe Constantin I. Manolache, fermier din judeţul Vaslui: “În judeţ nu există un centru de colectare a lânii. Anul trecut a venit un comerciant care a oferit 0,50 lei/kg. Păi 3 lei mă costă tunsul unei oi. Nu i-am vândut nimic. O parte din lână am păstrat-o, o parte am pus-o pe foc. Am auzit că vor să facă un centru de colectare, asociaţia noastră în colaborare cu Direcţia Agricolă Vaslui. Să vedem ce va fi. Cât despre unitatea de procesare de care mă întrebaţi, vă pot spune că nu există nici una pentru lâna Ţurcanelor. E cineva care prelucrează la Tutova, dar vrea Merinos. În rest, nici o făbricuţă pe nicăieri, nici la Roman nu mai e!”
Situaţia nu e mai bună în alte judeţe. Nu au răsărit peste noapte fabrici de procesare a lânii. (…)
Cât despre centrele de colectare promise de PSD în campania electorală, sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârşire! Or, în textul HG 500/2017, pentru a fi eligibili, oierii sunt obligaţi să vândă lâna unui “centru de colectare”. Din păcate, textul legii nu-l defineşte.
Rămâne de văzut câţi oieri vor beneficia cu adevărat de subvenţia pe lână promisă de Daea. Ce piedici pot întâmpia aceştia, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!