6 minute de citit

Mineralele chelatate și longevitatea scroafelor

Un factor esențial pentru longevitatea scroafelor este integritatea ongloanelor. Circa 10-20% dintre scroafele reformate prematur sunt consecința șchiopăturilor. Dar cel mai adesea acesta este doar vârful aisbergului. Pe lângă costurile mari cu înlocuirile, modificările ongloanelor (Foto 1) reduc performanțele efectivului: un număr mai mare de purcei striviți, fertilitate fluctuantă și întoarceri mai numeroase, precum și un cost ridicat cu tratamentele.

Foto 1 Biochem ongloane_b

Foto 1: Modificări ale ongloanelor la scroafele de reproducție; Fisuri în zona plantară (A), Proliferări ale ongloanelor (B), Fisuri în peretele onglonului (C)

 

Pe lângă condițiile de creștere, genetică, rețetele de furajare și alți factori nutriționali, o suplimentare adecvată cu anumite minerale chelatate este dovedită a avea un efect benefic asupra sănătății ongloanelor. Zincul, manganul și cuprul pot ajuta deopotrivă.

 

Dar sănătatea ongloanelor e doar vârful aisbergului?

 

Este unanim acceptat faptul că oligoelementele sunt necesare pentru dezvoltarea și funcționarea normală a organismului. Ele sunt esențiale pentru anumiți parametri ai metabolismului, creșterii, reproducției și statusului imunitar. Totuși, comparativ cu necesarul de energie sau de proteină, necesarul de microelemente nu este atât de bine cunoscut. Cele mai multe estimări se bazează pe un nivel minim al acestora, pentru a evita deficiențele. Aceste estimări nu iau în considerare valori care măresc fertilitatea și producția de lapte sau îmbunătațesc parametri cum sunt statusul imunitar și sănătatea ongloanelor. Majoritatea studiilor asupra necesarului de oligoelemente sunt din secolul trecut și nu mai corespund geneticii moderne, cu o productivitate considerabil crescută.

 

Când crește nevoia de microelemente?

Necesarul de microelemente crește considerabil în ultima treime a gestației și în perioada de lactație, atunci când sunt necesare cantități mari datorită creșterii intrauterine și a producției de lapte. Dacă prin hrană nu se asigură cantitațile necesare de microelemente, sunt consumate rezervele corporale ale scroafei. Deja după a treia fătare, nivelul lor din organism se poate reduce cu 15% comparativ cu scroafele negestante de aceeași vârstă. Diminuarea mineralelor este cu atât mai mare cu cât obținem un număr mai mare de purcei, respectiv o producție mai mare de lapte.

În concluzie, necesarul de minerale pentru scroafele cu producții ridicate este mai mare decât pentru scroafele slab productive. De aceea, în special scroafele în vârstă (la a doua fătare sau mai mult) prezintă un risc mai ridicat să fie afectate de probleme ale ongloanelor. De remarcat, când scroafele încep să devină profitabile, reducerea nivelului de microelemente poate provoca deopotrivă modificări vizibile și invizibile, reducând profitabilitatea efectivului prin reformarea lor timpurie.

 

Accent pe dezvoltarea uterină și fetală

Deoarece activitatea principală a scroafei este producerea de purcei viabili pentru a susține profitabilitatea fermei, trebuie să ne concentrăm și pe dezvoltarea uterină și fetală, nu doar pe sănătatea ongloanelor și a aparatului locomotor. Din păcate, patologia reproducției și a gestației nu sunt atât de ușor vizibile ca și problemele locomotorii sau integritatea ongloanelor. Dacă nu sunt corectate, greutatea scăzută la înțărcare a purceilor ne va demonstra impactul economic negativ din cauza cantității insuficiente de oligoelemente.

 

Ce arată testele Biochem?

Biochem a efectuat testări în ferme pentru a demonstra că un aport mărit de minerale chelatate poate îmbunătăți sănătatea ongloanelor și viața economică a scroafei. Pentru a reduce problemele ongloanelor într-o fermă cu 750 de scroafe din nordul Germaniei, animalele au primit un amestec de chelați ai glicinei (Zn/Mn/Cu în cantități de 50/30/10 ppm) în combinație cu microelemente anorganice, pe întreaga perioadă de gestație și lactație. Pe perioada de testare de 12 luni, această modificare a aportului de microelemente a avut efecte pozitive asupra sănătății ongloanelor într-un efectiv cu performanțe ridicate (Grafic 1). Îmbunătățirea sănătății ongloanelor a fost dovedită prin reducerea ratei de înlocuiri și o viață economică mai lungă a scroafelor, ca urmare a acestei testări (Grafic 2).

 grafic -Mineralele chelatate È™i longevitatea scroafelor (1)_b

Grafic 1: Efectul aplicării de E.C.O.Trace® (chelați ai glicinei) asupra integrității ongloanelor

 

 

grafic -Mineralele chelatate și longevitatea scroafelor (2)_b

Grafic 2: Efectul aplicării de E.C.O.Trace® (chelați ai glicinei) asupra ratei de înlocuire și longevității scroafelor


Beneficiile pentru purcei

O scroafă cu productivitate ridicată este ”motorul” unei ferme de reproducție. Așadar, alături de îmbunătățirea condiției corporale a animalului, trebuie susținută și performanța reproductivă. Suplimentarea corespunzătoare cu minerale chelatate poate îmbunătăți performanțele scroafelor, nu doar printr-o rezistență îmbunătățită a sistemului osos, dar și printr-un nivel crescut al nutrienților maternali, cu efecte benefice asupra sănătății purceilor nou-născuți. Studii asupra chelaților glicinei au arătat că suplimentarea acestora în rația scroafelor determină o creștere a greutății purceilor la fătare.

 purcei sugari - biochem_b

Foto 2: Mineralele chelatate au multiple roluri în menținerea fertilității și profitabilității întregului efectiv.


Concluzii

Deoarece scroafele sunt motorul profitabilității unei ferme de suine, este esențială asigurarea cerințelor nutriționale în perioadele dezvoltării, gestațiilor și fătărilor. Suplimentarea cu minerale chelatate E.C.O.Trace® poate stabiliza performanțele reproductive și diminua numărul și severitatea leziunilor ongloanelor, una dintre cauzele șchiopăturilor. Ca și consecință, numărul scroafelor reformate prematur din cauza problemelor locomotorii poate fi redus, iar un procent scăzut de scroafe cu probleme podale ne permite obținerea unui număr mai mare de purcei, crescând profitabilitatea fermei. Șchiopăturile sunt simptomul prin care scroafele ne semnalează aceste deficiențe. Sănătatea ongloanelor este într-adevăr doar vârful (ușor) vizibil al aisbergului.

 

un articol de

Dr. BASTIAN HILDEBRANDT, Technical Manager Central Europe

OLIVER CAIGER-SMITH, Technical Sales manager Great Britain

Biochem

mai multe pe această temă www.biochem.net/ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →