Lui Mihai Alexandru Cherecheş din Lehliu Gară semănăturile de toamnă îi iscă bătăi de cap. „Culturile-s sunt cu dus şi-ntors. Am 100 ha cu rapiţă şi 130 cu grâu şi orz. Rapiţa e cu probleme: a fost semănată în uscăciune şi a răsărit cu întârziere şi neuniform. Plantele sunt în 4-6 frunzuliţe, le-a prins gerul Bobotezei slab dezvoltate. Nu întorc, decizia o s-o iau luna viitoare”, ne-a declarat agricultorul. Păioasele au fost protejate de un strat subţire de zăpadă. În toamnă, circa 20% din grâu a fost compromis de atacurile muştelor cerealelor, dar un tratament cu insecticid a limitat pierderile.
„Anul trecut, la grâu am obţinut o medie de circa 5 tone/ha, zic eu – bună! Dar având în vedere preţurile de 80 de bani/kg şi mai cu seamă costurile (6.000 lei/ha) am ieşit în pagubă!” – Mihai Alexandru Cherecheş
Cheltuieli tot mai mici
Fermierul a strâns şurubul cheltuielilor. Constrâns de datorii, a fost nevoit să scoată plugul din brazdă şi să-l pună în cui! „Am pregătit cu un cultivator pentru dezmiriştire (Gruber) şi am scarificat anumite terenuri, apoi am semănat. Până acum, renunţasem la arătură doar la păioasele toamnă. De asemenea, am redus cu o pătrime şi cantitatea de îngrăşăminte de la 210 kg/ha la 160, astfel încât să reducem din cheltuieli cu circa 1.000 lei/ha”, a explicat fermierul.
Planuri mari, dar fără apă…
Pentru primăvară nu este încă hotărât cu privire la semănat, depinde de precipitaţii. „Am terenul pregătit, 150 ha, o să iau o decizie dacă să pun porumb sau floare! Nu-s adeptul florii soarelui, anul trecut am avut porumb şi am obţinut între 500 kg şi 3 tone/ha”, subliniază Mihai Alexandru Cherecheş, care se gândeşte la noi investiţii în fermă. „Mi-aş dori o semănătoare Horsch sau Matador pe care am văzut-o la Agriplanta. Apoi, un tractor de 400-450 CP, în total o investiţie de 550 mii euro. Numai să avem apă! Că degeaba luăm noi utilaje puternice, performante; dacă nu avem apă, nu facem nimic!”, a conchis fermierul din Călăraşi.