În ferma brașoveanului Marius Pavel, drona a redus semnificativ costurile tehnologice, adăugând un plus de calitate și operativitate în câmp. S-a dovedit cu prisosință că folosirea aparatului de zbor a redus substanțial costurile tehnologice.
MAI PUȚIN DE 100 DE LEI O LUCRARE DE ERBICIDARE
„Povestea a pornit de la o demonstrație în câmp unde am văzut că lucrările cu drona sunt mult mai ieftine și mai eficiente. La o erbicidare clasică cu autopropulsata pe 1.000 ha se pierd circa 50 ha, călcând sau lăsând urmele tehnologice ale mașinii. Mai sunt costurile utilajului, ale combustibilului, la care se adaugă apa și încă un tractor cu o cisternă. La mine cu 300 litri de apă mi-am tratat 30 ha cu minimă cheltuială, doar pentru încărcarea bateriilor, 10-15 litri de benzină pentru funcționarea grupului care produce curent, în total, mai puțin de 100 de lei”, susține fermierul din Horghiz
DRONA MULTIFUNCȚIONALĂ: STROPEȘTE, FERTILIZEAZĂ ȘI ÎNSĂMÂNȚEAZĂ
Cu ajutorul dronei se pot realiza și alte lucrări. „Dacă îi scot bazinul de apă pot pune un recipient încărcat cu îngrășăminte solide și fertilizez.
De asemenea, pot să însămânțez cultură verde, chiar și lucernă, dacă sămânța e drajată. Împrăștii la 6 – 7 metri și intervin superficial cu un disc și practic am semănat-o”, susține Marius Pavel.
”Așadar, eu reduc costurile cu îngrășămintele, care-s foarte scumpe, și ridic și sănătatea solului” – Marius Pavel
VEZI CE SPUN alți fermieri care au utilizat drona la tratamente: Dacian Sabău a stropit rapița cu drona
CEL MAI TÂNĂR PILOT DE DRONĂ AGRICOLĂ DIN ȚARĂ: RADU PILOTEAZĂ DRONA DE LA 16 ANI
Drona e un model mai vechi, luat la mâna a doua, care a costat undeva la jumătate din preț: 9.000 de euro.
O pilotează băiatul său în vârstă de 17 ani, utilizând-o cu succes la tratamentele fitosanitare, dar și la administrarea fertilizanților. „Eu, lucrând în agricultură, l-am luat pe Radu de mic copil cu mine în tractor; după ce am văzut că-i place, l-am lăsat încet – încet să conducă tractorul. De la hobby a trecut direct la treabă; acum se duce singur la arat și însămânțat. Avea 16 ani când a făcut cursul de pilotaj de dronă, era cel mai tânăr pilot din țară. Este la liceu și vrea să dea examen de admitere la Agronomie”, explică fermierul.
MARIUS PAVEL: ” AM CĂUTAT SĂ REDUC CÂT POT CHELTUIELILE”
Marius Pavel cultivă în jur de 50 de hectare cu grâu, ovăz, porumb și soia. „Dotarea fermei cu o dronă s-a impus de la faptul că trebuie să reducem foarte mult costurile pe hectar. Și ca să vă dau un exemplu cam ce înseamnă prețurile, acum 18-20 de ani un litru de motorină era un kilogram de grâu, acum trebuie să vând 10 kile de grâu ca să cumpăr un litru de motorină.
Între timp, prețul îngrășămintelor s-a dublat și chiar s-a triplat, pesticidele s-au scumpit și atunci am căutat să reduc cât pot cheltuielile”, explică el.
Marius Pavel: „Ca să facă tratamentele, micii fermieri cu câteva zeci de hectare trebuie să vină cu două tractoare, unul să pulverizeze soluția și unul ca să aducă apa. Eu cu drona mea pot stropi 100 de hectare într-o singură zi”.
CITEȘTE ȘI: DJI Agras T50 – dronă de top, acum la dispoziția fermierilor români!
Drona DJI Agras T50 are o productivitate maximă de 210 hectare/zi pentru pulverizarea produselor de protecție a plantelor în agricultură și 48 hectare /zi în aplicarea tratamentelor pe culturi speciale. În plus, oferă posibilitatea de împrăștiere a îngrășămintelor chimice granulate cu un randament de 1,5 tone pe oră.