Astfel, în mai puţin de 10 zile, fermierul a reuşit recoltarea culturii de pe cele 200 ha, cu maşina ultraperformantă mânuită cu pricepere de Constantin Lazăr, procesând până la 40 tone/oră.
Cu toate că s-a lucrat în condiţii ceva mai grele (cu vetre de plante căzute în urma vijeliilor şi ploilor), în final, media pe hectar obţinută a fost în jur de 7.500 kg, recolta fiind de calitate: fără pierderi, spărturi de boabe sau corpuri străine, realizată cu consum de carburant redus.
Fermierul din Căzăneşti nu este adeptul contractelor futures. „În general stochez producţia, vând numai ceea ce am în magazie când am nevoie de bani. Acum livrez orzul pentru că nu am suficient spaţiu de depozit pentru viitoarele recolte. Am găsit o ofertă bună de preţ: 85 de bani/kg pentru orzul furaj şi 1 leu kilogramul pentru cel de sămânţă”, explică agronomul ialomiţean.
Reducerea costurilor şi maximizarea profitului
„Căutăm să reducem costurile prin lucrări mai puţine, mai eficiente, realizate cu maşini performante, conduse de operatori pricepuţi şi îndemânatici. Supravieţuim în continuare, pe o piaţă extrem de dificilă. Cheltuielile de producţie la cerealele păioase sunt cam în jur de 3.500 lei/ha”, precizează Marin Nedu.
În afară de superutilajul de aproape 500 mii euro, fermierul şi-a înzestrat ferma sa de 1.700 ha cu o nouă maşină de erbicidat de circa 200.000 euro, urmând ca în sezonul viitor să achiziţioneze şi un tractor de mare putere.
Inginerul Marin Nedu, care de 45 de ani, de la absolvirea Facultăţii de Agronomie, se ocupă de cultura mare cu pasiune, a fost primul fermier din România care a achiziţionat combina IDEAL 9, una dintre cele mai premiate din lume.
Marian MUŞAT