Marian Gheorghe, Lemken: Fermierii de azi ar trebui să se gândească la provocările de mâine - Revista Ferma
5 minute de citit

Marian Gheorghe, Lemken: Fermierii de azi ar trebui să se gândească la provocările de mâine

Marian Gheorghe lemken Marian Gheorghe, Lemken: Fermierii de azi ar trebui să se gândească la provocările de mâine

Lemken – The Agrovision Company, este un producător de utilaje agricole care însăși prin titulatura sa arată perspectiva inovativă pe care o are asupra agriculturii. În ultimii ani, am văzut proiecte, investiții, echipamente și instrumente noi, care permit utilajelor produse de compania germană să răspundă nu doar nevoilor de azi ci și celor de mâine.

Însă dincolo de inovațiile tehnologice pe care le-am prezentat de-a lungul timpului, am vrut să vedem care este viziunea reprezentanților companiei asupra provocărilor cu care se confruntă fermierii și ce strategii consideră că ar trebui să adopte aceștia pentru a le face față.

E necesară o schimbare de perspectivă

„Succesul în agricultură se bazează trei elemente cheie: instrumentele pe care le folosești (adică toată partea de dotări, utilaje și inputuri), mediul în care îți derulezi activitatea (și aici vorbim despre climă și sol), respectiv capitalul uman. Nici unul dintre aceste elemente nu poate funcționa fără celelalte, însă cel mai important este capitalul uman, deoarece el este singurul care poate lua decizii.

Din postura unui om care ajunge în foarte multe ferme din România zi de zi, văd o parte din provocările dar și din lipsurile cu care se confruntă agricultorii. Vorbim din ce în ce mai mult de modul în care facem agricultură, de felul în care se iau decizii la nivel de fermă, însă cred că trebuie să conștientizam că agricultura este un business care necesită și valențe antreprenoriale, poate, chiar într-o măsură mai mare decât cunoștințe agronomice.

Gestionarea riscurilor, valorificarea eficientă a resurselor și stabilirea marjelor de profit, trebuie să fie luate în calcul foarte serios de fermieri, în așa fel încât ei să poată realiza la finele unui an agricol profitul de care au nevoie pentru a-și putea continua afacerile. Aceste lucruri sunt elemente critice pentru mulți fermieri din România și implică o schimbare de perspectivă la nivelul capitalului uman”, ne-a declarat reprezentatul Lemken în România, Marian Gheorghe.

Integrarea utilajelor achiziționate în tehnologia de fermă

„Dacă ne uităm la ultimii 3-4 ani situația agriculturii a fost destul de volatilă: în timpul pandemiei, fermierii au beneficiat de un context favorabil care le-a permis să facă achiziții de utilaje. Apoi, odată cu declanșarea războiului, lucrurile au mers într-o direcție nefastă. Abia în anii următori ne așteptăm să vedem o stabilizare și tot atunci vom vedea și achiziții mai complexe din partea fermierilor. De multe ori, până acum, s-au cumpărat utilaje doar pentru a acoperi nevoile imediate din fermă, însă de acum încolo fermierii vor trebui să integreze utilajele achiziționate în tehnologia de fermă. Adică, așa cum spunea și CEO-ul grupului Lemken, Anthony Van der Ley, în cadrul unui eveniment dedicat sănătății solului, să adopte acele tehnologii și utilaje care se potrivesc cel mai bine exploatației lor. În 10 ani nu va mai exista un mod universal de a lucra în fermă, ci abordări personalizate pentru fiecare exploatație în parte. Aceasta este una dintre cele mai mari provocări ale fermierilor, mai ales în România unde condițiile de mediu variază destul de mult”, a adăugat, Marian Gheorghe.

Combinator Korund Lemken scaled Marian Gheorghe, Lemken: Fermierii de azi ar trebui să se gândească la provocările de mâine

O provocare atât pentru fermieri, cât și pentru producătorii de utilaje

„Dacă un fermier vrea să rămână competitiv și să-și dezvolte exploatația pe termen lung, atunci el trebuie să își înțeleagă mai bine ca oricine ferma și terenurile pe care le exploatează. E o provocare atât pentru fermieri cât și pentru noi ca furnizori de utilaje agricole. Tocmai de aceea, în ultimii ani, grupul Lemken a dezvoltat soluții care să acopere o gamă cât mai largă de tehnologii agricole și de nevoi specifice. În momentul în care a fost nevoie, s-au achiziționat inclusiv companii cu tehnologii la care anterior nu aveam acces, cum este cazul firmei EQUALIZER, producător specializat de utilaje și echipamente destinate tehnologiilor no-till și minimum-till.

Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este utilizarea elementelor digitale și a inteligenței artificiale în activitatea agricolă. Vorbim de o provocare dar și de o oportunitate pentru fermieri. Nu poți avea lucrări mai precise și date mai exacte decât învățând să utilizezi aceste instrumente”, ne-a explicat Sales Managerul, Lemken în România.

Soluții pentru acest an agricol

„Dacă e să ne referim la provocările din acest sezon agricol, mai ales că suntem în pragul campaniei de primăvară, o bună pregătire a patului germinativ, cu eficientizarea costurilor, este una dintre ele. Pe acest segment, combinatorul cu elemente vibro, Korund este deja la datorie în multe ferme din România. Totodată, pe măsură ce sezonul avansează, fermierii vor avea la dispoziție noua grapă pentru prășit Thulit, ce permite combaterea mecanică a buruienilor dar și aerarea solului. E un implement foarte versatil care favorizează mineralizarea și care este dotat cu tehnologii de ultimă generație”, a încheiat Marian Gheorghe.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →