Anamaria Țepele a înlocuit sala de muls din fermă cu un robot de muls DeLaval. Tânăra fermieră ne-a spus ce a câștigat, cât a durat tranziția mulsului vacilor de la sală la robotul de muls, cum s-a realizat și cum a fost această perioadă, atât pentru animale, cât și pentru oamenii din fermă!
La 33 de ani, Anamaria Țepele se ocupă de o fermă cu 100 de vaci Bălțată Românească, din care zilnic sunt mulse în jur de 50 de vaci.
Ferma Vadagrar Logistic, din Vadu Crișului, județul Bihor, a fost înființată în 2006, iar în 2008, împreună cu părinții săi, au luat primele 20 de vaci de lapte. În 2009, printr-un proiect pentru tinerii fermieri, au reușit să mai cumpere câteva hectare de teren și printr-un alt proiect au reușit să-și cumpere utilaje pentru fermă.
Acum au, în proprietate și în arendă, 140 ha de pășune și teren arabil, pe care cultivă porumb pentru siloz și pentru boabe, lucernă și o suprafață mică cu triticale.
Anamaria Țepele și fratele ei sunt aproape toată ziua în fermă, ajutați și de soțul și de părinții ei. În plus, au și șase angajați, care se ocupă de producerea furajelor, de îngrijirea animalelor și de contabilitatea fermei.
”Furajarea și mulsul sunt cele mai importante în fermă”
”Oamenii nu veneau la lucru în fermă când aveam mai mare nevoie, câteodată nici măcar nu anunțau. La ora șase dimineața, ne trezeam că oamenii nu au venit la muls. După câteva episoade din astea am zis că trebuie să găsim o soluție ca să nu mai depindem de oameni, pentru că furajarea și mulsul sunt cele mai importante în fermă”, spune Anamaria Țepele.
Au început să ia în calcul dotarea fermei cu un robot de muls acum aproape patru ani, iar în 2023 au reușit, printr-un proiect cu fonduri nerambursabile, să achiziționeze câteva utilaje pentru fermă și să doteze grajdul cu echipamente de la DeLaval: robot de muls cu sistem de management al fermei, tanc de răcire a laptelui de 2.600 litri și un robot de împins și amestecat furaje DeLaval OptiDuo.
„Cu robotul de împins și amestecat furaje DeLaval OptiDuo vacile nu stau nemâncate și hrana lor se păstrează mereu proaspătă.” – ANAMARIA ȚEPELE, Tânără fermieră în jud. Bihor
Vacile au mâncare proaspătă tot timpul
”Noi furajăm vacile din grajd o dată pe zi, cu remorca tehnologică. Eu le ziceam oamenilor ca la o anumită oră să meargă să împingă mâncarea pe frontul de furajare și câteodată uitau, alteori mergeau mai repede. Cu robotul de împins și amestecat furaje DeLaval nu mai avem problema asta. Știm la ce oră se face furajarea și putem programa robotul de câte ori pe zi să împingă mâncarea vacilor.Funcția de amestecare a furajelor e foarte importantă, mai ales vara, când e cald și furajele pot începe să fermenteze. Așa, cu robotul DeLaval, vacile nu stau nemâncate și mâncarea lor se păstrează proaspătă”, explică Anamaria Țepele.
Mai puțină muncă, mai mult lapte
”Robotul de muls DeLaval este cel mai important în ferma noastră. Pe lângă că s-a redus foarte mult munca în fermă pentru mulsul vacilor, a crescut puțin și producția zilnică de lapte pe cap de vacă, de la 20-22 de litri la 24 de litri pe cap de vacă”, afirmă Anamaria Țepele.
Robotul de muls DeLaval detectează automat calitatea laptelui și prezența sângelui în lapte și direcționează laptele neconform pe un circuit separat. ”Nu mai depindem de atenția omului care se ocupă de muls. Din păcate, am avut și situații în care a trebuit să aruncăm tot laptele din tanc, pentru că angajații din fermă au muls la un loc cu laptele bun și lapte de la vaci care luau antibiotic”, spune Anamaria Țepele.
Se reduce risipa de furaje
”Un alt lucru bun la robotul de muls DeLaval este că se reduce risipa de furaje, pentru că robotul distribuie furajul suplimentar pe care fiecare vacă îl primește când intră la muls în funcție de zilele de lactație, iar dacă vaca se apropie de perioada de repaus, cantitatea de furaj se reduce.
Ne ajută și faptul că robotul de muls separă automat, cu 30 de zile înainte de fătare, vacile care trebuie să intre în repaus”, adaugă aceasta.
Cât a durat tranziția de la sală la robotul de muls?
Până anul trecut, mulsul vacilor în ferma din Vadu Crișului se făcea cu o sală de muls cu 8 posturi, de trei ori pe zi. Fiecare mulsoare dura în jur de două ore, pentru care aveau nevoie de câte doi oameni.
Au început să introducă vacile din fermă la robotul de muls DeLaval în mai 2023. La sfârșitul lunii iulie, tot efectivul de vaci cu lapte era deja muls doar cu robotul DeLaval. Acum au nevoie pentru mulsul vacilor de doi angajați, care lucrează în ture, unul dimineața și unul după-amiaza.
”Am fost noi mai stresați decât vacile”
”Prima dată, am introdus fiecare vacă de câte 2-3 ori în robotul de muls, fără ca vacile să fie mulse, doar pentru furajare, ca ele să învețe că dacă intră la robotul de muls primesc mâncare. Apoi am introdus la muls efectiv cu robotul câte 7-8 vaci pe rând, o dată la 1-2 săptămâni. Am început cu vacile mai bătrâne, care erau obișnuite cu sala de muls și pentru care ne-am gândit că tranziția o să fie ceva mai dificilă și am vrut să începem cu partea care ni se părea nouă mai grea. Primele două mulsori au fost mai grele pentru vaci, după care n-am mai avut nicio problemă cu ele la muls. Vacile tinere s-au adaptat foarte ușor. Am fost noi mai stresați decât vacile”, explică Anamaria Țepele.
”Dacă faci de două ori un lucru, a treia oară știi deja să-l faci”
Aceasta spune că i s-a părut puțin mai dificilă perioada de tranziție, până a învățat cum funcționează robotul de muls. ”Nu e foarte complicat, dacă faci de două ori un lucru, a treia oară știi deja să-l faci. Angajații mai tineri din fermă s-au obișnuit foarte repede cu ce au de făcut și chiar și angajații mai bătrâni au învățat, dar puțin mai greu.”
Asistență permanentă de la echipa DeLaval
Echipa DeLaval i-a învățat cum să facă tranziția vacilor de la sala de muls la robotul de muls și au fost prezenți în fermă la primele mulsori cu robotul. ”Când am introdus primele vaci în robotul de muls, cei de la DeLaval au fost lângă noi și ne-au arătat cum trebuie să lucrăm cu robotul. Când nu mai știam ce să facem cu robotul de muls, îi sunam pe cei de la DeLaval. I-am sunat dimineața, seara, duminica și ei ne explicau ce avem de făcut. Dacă vedeau că noi chiar nu reușim, rezolvau ei problema de la distanță”, mai spune Anamaria Țepele.
”Știu tot timpul ce se întâmplă în fermă”
”Acum e foarte ușor, softul robotului de muls ne avertizează direct pe telefon sau pe laptop dacă e vreo problemă sau dacă nu s-a muls vreo vacă. Eu intru de acasă pe laptop la orice oră și văd ce se întâmplă cu robotul de muls. Oriunde plec, îmi iau laptopul cu mine și pot să știu tot timpul ce se întâmplă în fermă ”, explică tânăra fermieră.
VÂNZARE DIRECTĂ SAU PROCESARE?
Ferma Vadagrar Logistic produce circa 1.100 litri de lapte pe zi. Jumătate din cantitatea de lapte este vândută direct, prin automate de lapte amplasate în Oradea, Aleșd și în Vadu Crișului, unde este și ferma de vaci, iar cealaltă jumătate o livrează către Simultan.
Doar o mică parte din laptele produs în fermă, cca. 100 de litri pe lună, este procesat și astfel vând și brânză dulce, smântână, caș, telemea sărată unor pensiuni din Vadu Crișului și printr-un automat de lactate, unde produsele sunt vândute ambalate în vid și etichetate.
”Am avea cerere pentru o cantitate mai mare de produse lactate, dar costurile sunt mai mari și mai mult de lucru. Dacă vindem produse procesate, prețul pe litrul de lapte este aproape egal cu prețul cu care vindem laptele prin dozatoare, dar nu avem forță de muncă. Ne-ar trebui încă o persoană care să muncească 8-9 ore pe zi doar pentru procesarea laptelui”, spune Anamaria Țepele.
CONTACT DeLaval
Ing. Cosmin Batis, Director vânzări DeLaval România
Nr. Telefon +40 744 341 112