Anumiți parametri de comportament ai vacilor pot furniza informații despre deplasarea lor în siguranță pentru îndeplinirea nevoilor lor naturale. Disconfortul produs de mișcare cauzează, printre altele, o asimilare necorespunzătoare a hranei!
4 mari avantaje
1. Zilnic, pe pardoseala din cauciuc vacile se mișcă aproape de două ori mai mult. Animalele active sunt mai productive și mai sănătoase, deoarece dacă stau nemișcate se abțin de la comportamente naturale importante. (Platz și colab., 2007)
2. Lungimea pașilor e aproape aceeași ca i pe pajiștile naturale.Lungimea pasului arată dacă animalele se simt în siguranță când merg. Măsurători comparative în grajdul cu stabulație liberă arată că vacile fac pași semnificativ mai mari pe cauciuc decât pe beton; valoarea atinsă de cca. 80 cm este comparabilă cu lungimea pasului pe un sol natural. (Benz, 2002)
3. Hrănire mai frecventă. Pentru a menține pH-ul în rumen la un nivel minim, rumegătoarele ar trebui să-și consume furajele în rații mai mici și cât mai des posibil. Dacă suprafețele de mișcare sunt confortabile, vacile se mișcă mai sigur și fără dureri. Acest lucru le încurajează să se hrănească mai frecvent. (Partes, 2004)
4. Siguranță în preajma robotului de muls.„Am observat adesea că vacile noastre se mișcă mai sprinten pe aleile moi și antiderapante. Asta ne arată că se simt mai în siguranță și nu au dureri când se deplasează pe covoarele din cauciuc. Este exact ceea ce avem nevoie, ca lucrurile să funcționeze fără probleme în jurul roboților de muls”, declară Elisabeth și Johann Jaeger, Fridolfing, Germania, crescători are folosesc în grajd grătare de beton și pardoseli profiKURA.