Mai facem tratamente la rapiţa răsărită tardiv? - Revista Ferma
4 minute de citit

Mai facem tratamente la rapiţa răsărită tardiv?

Seceta şi-a făcut din nou simţită prezenţa în sudul şi sud-estul ţării. În prima decadă a lunii octombrie, când am editat acest articol, în multe ferme din zonele menţionate rapiţa nu era răsărită, chiar dacă a fost semănată la început de septembrie. În vestul judeţului Călăraşi, după seceta din ultimele două luni de vară (când suma lunară a precipitaţiilor nu a depăşit 20-25 mm), a venit un septembrie şi mai secetos, în care nu s-au adunat nici măcar 5 mm precipitaţii (media multianuală pentru această lună fiind de 48 mm). Se spera ca plantele să răsară undeva pe la mijloc de octombrie.

 

Ce fac fermierii ale căror culturi au răsărit târziu!

Cei care consideră că merită să păstreze cultura, se întreabă dacă să facă tratamentele în vegetaţie cu un insecticid! Rapiţa este o cultură rentabilă, cu condiţia să treacă cu bine de iarnă. Are şanse o cultură răsărită la mijloc de octombrie să supravieţuiască în sezonul rece? Depinde de… noroc şi de… vreme. Sunt trei situaţii posibile:

1. Dacă este o toamnă caldă cu umiditate corespunzătoare şi o iarnă uşoară, fără geruri mari, atunci sunt şanse mari ca rapiţa să ajungă în primăvară. Acest lucru l-am constatat şi în anii trecuţi, în situaţia în care cultura a răsărit după 15 octombrie, ca urmare a secetei din septembrie. Dar nu în fiecare an se repetă acelaşi scenariu.

2. Dacă avem o toamnă secetoasă, atunci cultura va avea o răsărire neuniformă şi o dezvoltare lentă, prin urmare şansele ca plantele de rapiţă să treacă cu bine de iarnă sunt reduse.

3. În situaţia în care au venit ploi însemnate cantitativ iar rezerva de umiditate s-a mai refăcut, atunci sunt şanse ca rapiţa să aibă o răsărire uniformă.

 

Aici intervine altă întrebare…

Mai sunt active insectele dăunătoare la sfârşit de octombrie şi în luna noiembrie? Culturile răsărite tardiv pot să fie atacate? Şi dacă da, este necesar să se efectueze un tratament în vegetaţie, la depăşirea pragului economic de dăunare (PED), chiar dacă, să spunem, ne aflăm în prima jumătate a lunii noiembrie? Mai ales că preţul la toate inputuile a crescut foarte mult în ultmele luni.

rapita 01 CANVA_b 

 

Tratăm sau riscăm pierderea culturii?

 

Prin urmare, decizia de a face sau nu tratamente în luna noiembrie, dacă situaţia din teren o cere, este una dificilă. Pe de o parte, inputurile sunt din ce în ce mai scumpe, inclusiv insecticidele, pe de altă parte rapiţa rămâne o cultură profitabilă, dacă ajunge cu bine până la recoltare.

Nu există o soluţie universal valabilă, dar dacă cultura răsărită tardiv are şanse să treacă de iarnă (deşi nu avem de unde să ştim cum va fi sezonul rece), atunci este necesară protejarea ei de atacul tardiv al dăunătorilor, care se poate înregistra în luna noiembrie.

Dacă toamna va fi caldă în noiembrie iar prognozele meteo nu indică o răcire a vremii şi ne-am hotărât să păstrăm cultura răsărită tardiv, atunci va trebui să facem tot ce ţine de noi pentru a o ţine cât mai curată de insectele dăunătoare, dând altfel şansa plantelor să ajungă într-un stadiu corespunzător de dezvoltare, înainte de venirea iernii.

Iar dacă iarna vine mai târziu şi avem un decembrie mai cald, atunci cu atât mai mult este necesar să protejăm plantele în luna noiembrie. Să nu uităm însă că nici un an nu seamănă cu altul.

 

Citeşte AICI mai multe despre trei dăunători de toamnă târzie!

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →