Fermierii români membri ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli Din România (LAPAR) îi cer ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să renunțe la desființarea ISTIS și a Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (LCCSM).
Redăm, mai jos, integral, scrisoarea transmisă ministrului Agriculturii Florin Barbu de către conducerea LAPAR, cu argumentele care susțin solicitarea fermierilor către conducerea MADR.
Referiror la actul normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, Ordonanță de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a unor instituții aflate în subordinea acestuia, am primit cu îngrijorare includerea unor instituții publice precum Laboratorului Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (LCCSM) și Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) pe lista entităților propuse pentru desființare, cu atât mai mult cu cât suntem în plin proces de negociere la nivel european a dosarului privind Noile Tehnici Genomice – NTG.
ISTIS este autoritatea naţională în domeniul examinării noilor creaţii vegetale, în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Înregistrarea soiurilor din speciile agricole şi horticole în Catalogul oficial naţional permite cultivarea şi comercializarea lor pe teritoriul României şi a statelor membre ale Uniunii Europene.
Poziția de top pe care o ocupă fermierii din România în clasamentul european al producătorilor de sămânță este și rezultatul testărilor efectuate în cadrul Laboratoarelor Centrale din rețeaua ISTIS.
Acest rezultat este cu atât mai relevant cu cât discutăm despre adaptarea tehnologiilor agricole și folosirea hibrizilor și soiurilor de plante și material săditor care să răspundă condițiilor pedoclimatice din România și să asigure producții sustenabile, obținute în condiții de stres hidric și/sau arșiță atmosferică.
România se diferențiază de celelalte state membre prin faptul că deține 5 din 11 bioregiuni climatice care fac posibilă și deopotrivă necesită testarea în mai multe condiții climatice a soiurilor și hibrizilor.
ISTIS este singura autoritate naţională recunoscută în toate ţările membre ale UE, cât şi de OCDE şi face parte din Consiliul de Administraţie al Oficiului Comunitar pentru Soiurile de Plante (CPVO), şi din comitetele şi Consiliul Organizaţiei Internaţionale pentru Protecţia Soiurilor de Plante (UPOV).
În această etapă, este imperios necesar ca Guvernul să mențină actualul statut al acestei instituții publice, de sine stătătoare, iar MADR să depună toate eforturile în acest sens, cu atât mai mult cu cât ISTIS este singura verigă de legătură între institutele de cercetare, unde sunt create noile soiuri de plante şi producătorii de sămânţă, respectiv cultivatorii din România.
Actualmente, România este al doilea mare exportator de sămânță din Uniunea Europeană, asigurând comercializare de sămânță în special în țările terțe.
Aceste piețe au fost câștigate cu eforturi depuse atât de fermieri și amelioratorii de material genetic, cât și financiar prin sprijinirea de către Guvern și UE a investițiilor în infrastructura de irigații.
Totodată, zilele acestea, președinția UE deținută de Belgia dezbate dosarul privind Noile Tehnici Genomice / Material săditor PRM și Material de plantare FRM. Aceste negocieri au fost marcate de presiune din partea organizațiilor europene de lobby și a companiilor de biotehnologii iar
desființarea ISTIS ar limita capacitatea statului român de a testa semințe si material semincer, inclusiv material semincer pentru domeniul forestier.
În aceeași situație ne aflăm și în cazul în care LCCSMS ar fi supus unei desființări. Cele două acreditări obținute (ISTA și RENAR) își vor pierde valabilitatea, ceea ce va impacta în mod negativ industria de semințe și implicit producătorii de semințe din România, țara noastră fiind al doilea mare exportator de semințe din UE și neîndeplinirea cerințelor CE pentru laboratoarele de testare a impurificării semințelor cu organisme modificate genetic (OMG).
Conform informațiilor pe care le deținem, doar în anul 2023 LCCSMS a eliberat 8598 de Certificate ISTA pentru loturile de semințe testate în laborator.
Stimate domnule Ministru, în calitate de organizație a fermierilor din România și partener de dialog în relația cu MADR și autoritățile naționale și europene, vă solicităm respectuos menținerea statutului actual al ISTIS și LCCSMS, al atribuțiilor și activității acesteia.
Mai mult, în actualul context, este necesară diversificarea obiectului de activitate și considerarea dotării cu laboratoare specifice testărilor noilor biotehnologii la plante.
În speranța unui răspuns favorabil, vă mulțumim anticipat! Totodată, dacă sunt necesare informații suplimentare, ne exprimăm disponibilitatea de a oferi detalii.
Cu deosebită stimă,
Dr. ing. Nicu VASILE,
Președinte LAPAR
Aviz pentru relaxarea regulilor privind noile tehnici genomice