MADR primește 1,6 mld. lei pentru plăți către fermieri - Revista Ferma
6 minute de citit

MADR primește 1,6 mld. lei pentru plăți către fermieri

euro2 m MADR primește 1,6 mld. lei pentru plăți către fermieri

Potrivit acestuia, cei 1,6 mld. lei vor merge către beneficiarii schemelor de plăți directe pe suprafață și cei ai măsurilor de piață și intervenție în agricultură, precum și pentru ajutoarele specifice care se finanțează din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Banii vor fi returnați de MADR după ce Comisia Europeană va rambursa aceste sume.

 

Avansul SAPS: 40 de euro/ha. Când vin banii?

În ultima săptămână a lunii trecute, APIA București le-a comunicat telefonic mai multor fermieri, din mai multe județe din România, că avansul din plata pe suprafață va fi achitat în prima parte a lunii noiembrie, în sumă de 40 euro/hectar. Informația a fost confirmată și redacției Agroinfo. 

De la 1 decembrie vor începe plățile pe toate schemele de ajutor din agricultură, așa cum s-a întâmplat în fiecare an, în intervalul legal 1 decembrie – 30 iunie, stabilit de regulamentele europene. România va plăti un avans de 50% din schema unică de plată pe suprafață, chiar dacă Regulamentul delegat 1748, adoptat de Comisia Europeană pe 30 septembrie, permite acordarea a 70% din subvenția pe suprafață. Cuantumul SAPS pentru 2015 este de 72,69 euro/ha.

Acordarea unui avans din subvenția pe suprafață este permisă până cel târziu pe 30 noiembrie. 

 

Va plăti APIA avansul până la 1 decembrie?

La data de 20 octombrie, surse din interiorul APIA ne informau că instituția s-ar afla într-o dificultate de ordin tehnic care ar împiedica plătirea unui avans din plățile directe către fermieri. Controlul administrativ s-ar afla în întârziere cu aproximativ o săptămână și jumătate, iar Comisia Europeană nu acceptă acordarea avansului SAPS fără acest control. 

Cauza întârzierii? Programul informatic nu permite introducerea unor date peste termenul programat în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), unde trebuie transferate toate informațiile completate în cererile unice, în IPA online. În IACS există câte un modul pentru fiecare schemă de ajutor (tineri fermieri, plata pentru înverzire, plata redistributivă etc.), iar aceste secțiuni sunt corelate între ele în așa fel încât, dacă un fermier a declarat că are pășune și el nu are animale cu care să asigure încărcătura, sistemul să-l detecteze imediat. Erorile tehnice apar când sunt corelate modulele, iar rezolvarea lor poate dura și până la zece zile.

Ritmul cu care se introduc datele în sistem este: un dosar de fermier mare pe zi sau 20-30 de fermieri mici. După introducerea datelor de bază, ar urma verificarea lor sau completarea.

În aceste condiții, a devenit incertă posibilitatea de a finaliza aceste operațiuni până în noiembrie. Surse neoficiale din Ministerul Agriculturii au susținut că cel mai probabil, anul acesta, nu se va reuși acordarea unui avans din subvenții. 

Și marii fermieri, lideri ai agricultorilor, au devenit sceptici în ceea ce privește acordarea avansului din subvenții anul acesta. „Am vorbit cu cei de la APIA Ialomița și nu sunt pregătiți să o facă. Nu au cum să plătească avansul din subvenții pentru că s-a complicat mult cererea unică. Ialomița este unul dintre județele aflate în față, cu puțini fermieri la nivelul județului și cu ferme mari care se controlează mult mai ușor. Declarațiile sunt mult mai clare, mult mai simple. Dar sunt județe în care lucrurile sunt complicate”, spunea fermierul ialomițean Nicolae Sitaru.

 

Turtoi: „Ne aflăm în grafic”

Pe 22 octombrie, secretarul de stat George Turtoi a recunoscut că există dificultăți: „Am avut blocaje cu registrul agricol, cu codurile CAEN etc. Cererea unică de plată trebuie verificată administrativ. (…) Trebuie să verificăm ca toți fermierii să fie activi, ne îngreunează și problema cu identificarea fără echivoc a parcelelor. Angajații APIA trebuie să verifice atent toate componentele cererii unice, toate rubricile. Ne aflăm în grafic și facem eforturi să acordăm avansul la subvenții cu începere de la sfârșitul lunii octombrie”.  

Anul trecut, plata avansului din schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a fost autorizată pe data de 16 octombrie, iar cuantumul SAPS a fost 156,89 euro/ha. Din această sumă, agricultorii au primit un avans de 69 euro/ha.

 

1,6 mld. euro pentru plăți directe FEGA 2015

Plafonul național anual pentru plățile directe din FEGA 2015, stabilit de Comisia Europeană pentru România, este de 1,6 miliarde de euro. Partea cea mai consistentă din sumă este absorbită de schema de plată unică pe suprafață (47%). Plata pe înverzire ocupă 30% din plafonul național, în timp ce sprijinului cuplat din sectorul zootehnic îi revin 13% din bani. 

Pentru sprijinul cuplat din sectorul vegetal este rezervat procentul de 2%. Din plafonul național anual pentru plățile directe din FEGA, 5,7% reprezintă plata redistributivă, iar pentru tinerii fermieri mai rămâne un procent de 2%.

În perioada 2015-2020, România va beneficia de aproximativ 10,85 de miliarde de euro în cadrul Pilonului 1.

 

 

AU AVANSUL DIN PLĂȚILE DIRECTE ÎN BUZUNAR!

În Anglia, 25.521 de agricultori au primit avansul din plățile pe agromediu, în valoare totală de 47,5 milioane de lire sterline, a anunțat pe 20 octombrie, Agenția de Plăți Rurale (RPA). 53% dintre fermierii activi ar fi intrat în posesia banilor, în timp ce 47%, unii fiind cuprinși în eșantioanele de control în teren, le vor primi în noiembrie. În anii anteriori, plățile s-au efectuat în cursul lunii august. 

Irlanda a plătit 620 mil. de euro către 100.000 de fermieri ca primă tranșă a schemei unice de plată pe suprafață, a anunțat pe 22 octombrie Farmers Journal, în procent de 70%. Restul de 27% o vor primi în decembrie, când se intră în termenul legal de plată, și 3% în primăvara anului 2016. 

Franța – 189.200 de fermieri  au primit pe 1 octombrie avans din subvenția pe suprafață, în valoare totală de 3,2 mld. euro. Stephane Le Foll, ministrul francez al agriculturii, le-a promis agricultorilor care încă nu și-au primit avansul din plăți că, până pe 1 decembrie, le virează 4 miliarde de euro în conturi.

Perioada de acordare a avansului este 16 octombrie – 30 noiembrie pentru toate statele comunitare. 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →