Ultima lună a verii găseşte legumicultorii muncind la foc continuu. Două sunt lucrările prioritare: recoltarea culturilor ajunse la maturitate şi întreţinerea celor aflate în diferite faze de vegetaţie.
„În a doua jumătate a lunii august vorbim de lucrările cu caracter special – de îngrjire a plantelor în spaţii protejate, cum ar fi: copilit, cârnit, dirijarea plantelor. Pe urmă e perioada când ar trebui acordată mare atenţie menţinerii stării de sănătate a plantelor, pentru că şi bolile şi dăunătorii sunt foarte activi. În primul rând mana este una dintre cele mai răspândite boli care afectează mai multe specii: tomate, varză, castraveţi, ceapă, salată, cartof. Văd că fuzarioza şi-a făcut apariţia în special la tomate şi ardei, verticilium are perioada de maximă activitate la pătlăgele vinete, făinarea îşi face puternic apariţia la curcubitacee: castraveţi, dovlecei şi pepeni”, ne-a declarat acad. dr. ing. Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
ATENȚIE LA ARSURA SOLARĂ!
Omul de ştiinţă buzoian atrage atenţia că foarte mulţi cultivatori confundă arsura solară a fructelor cu o boală şi aplică tratamente.
„Arsura solară prezentă la tomate, ardei, castraveţi şi vinete este o pată albicioasă pe fruct care se închide la culoare şi duce în final la necrozarea fructului. Este total greşită aplicarea fungicidelor şi, chiar mai grav, a insecticidelor. Prima măsură recomandată este plasa de umbrire, apoi sau substanţele protectoare. De asemenea, eliminarea fructelor atacate”, a susţinut Costel Vînătoru.
PĂTAREA APICALĂ A FRUCTELOR
„Mai avem o mare problemă cu pătarea apicală a fructelor la ardei şi la tomate, mai cunoscută ca şi o carenţă de calciu, din cauză că temperaturile ridicate blochează absorbţia calciului în plantă. Se recomandă aplicarea îngrăşămintelor pe bază de calciu, dar cu mult înainte de apariţia acestui fenomen, cât şi eliminarea fructelor afectate.
Agresiv anul acesta a fost, este şi va fi păiajenul roşu comun, prezent în spaţii protejate şi în câmp, dăunător care preferă, în general, plantele cu frunze poroase, pătlăgelele vinete, castraveţii şi pepenii”, a atras atenţia directorul BRGV Buzău.
4 lucrări pentru protejarea răsadurilor
- Instalarea plaselor de umbrire
- Udarea constantă, seara sau dimineața devreme
- Imediat după semănat şi plantat se curăţă buruienile
- Stropitul cu insecticide şi fungicide
Specialiştii îndeamnă cultivatorii să alterneze tratamentele la un interval de 10-12 zile!
un articol de
MARIAN MUȘAT