7 minute de citit

Livezi productive cu fertilizanții din gama WUXAL

Pomicultura românească este pe drumul bun: conform statisticilor, România ocupă locul I la producția de prune* și locul 5 la producția de mere în UE. Dar, pentru obținerea acestor rezultate, fermierii români știu că trebuie să facă alegerile corecte. Printre acestea, se numără și nutriția echilibrată și completă pentru livezi, fie că este vorba despre semințoase ori de sâmburoase. Una dintre cele mai avantajoase opțiuni este utilizarea fertilizanților foliari WUXAL Macromix și WUXAL Microplant, surse de macro și micronutrienți, datorită beneficiilor de nutriție și susținere a productivității în plantațiile pomicole.

 Deficienta de elemente minerale la arbust fructifer (azot, potasiu, fier)_b

Deficiență de elemente minerale la arbust fructifer (azot, potasiu, fier). Sursa foto: Adobe Stock Photos

 

CE ÎNSEAMNĂ NUTRIȚIE ECHILIBRATĂ PENTRU CULTURI?

 

Conform principiului lui Liebig și a celebrului său butoi, creșterea plantelor este dictată de cea mai redusă resursă (factorul limitator), și nu de resursele totale disponibile.

Aceasta face ca o deficiență a unui nutrient să nu poată fi compensată printr-un surplus al celorlalte. Astfel, echilibrul dintre nutrienți este esențial pentru a asigura obținerea unor recolte ridicate, ținând cont, în plus, și de potențialul genetic al culturilor. De aceea, având în vedere acest principiu, ajungem la concluzia că este necesar să punem la dispoziția culturilor – a livezilor și nu numai – toți nutrienții de care acestea au nevoie.

 

3 ATENȚIONĂRI NECESARE


Pentru a reuși în această misiune, este bine să luăm în calcul câteva aspecte:

1. Nu este necesar doar ca nutrienții să fie disponibili, ci aceștia trebuie să fie într-o formă ușor asimilabilă.

De multe ori, solul pune la dispoziția culturilor macro sau micronutrienți, dar în compuși chimici pe care plantele nu-i pot folosi. De aceea, este necesar să compensați prin fertilizanți foliari și să îi alegeți pe cei cu substanțe active cu o disponibilitate ridicată. De asemenea, este recomandat să luați în calcul faptul că în amestecurile de tratare substanțele diferite pot reacționa, iar nutrienții se pot lega în compuși indisponibili pentru plante. Nu este cazul produselor WUXAL, care conțin agenți de chelatare, capabili să împiedice reacțiile, și care fac ca micronutrienții să fie disponibili, menținând calitatea amestecului de tratare.

2. Deși în sol este posibil să existe nutrienți, condițiile climatice fac ca aceștia să fie greu sau imposibil de absorbit de către plante.

Cel mai cunoscut exemplu este cel al fosforului, dificil de absorbit de către plante în condiții de vreme rece și secetoasă, mai ales atunci când plantele sunt slab dezvoltate. De aceea, fertilizarea foliară reprezintă o oportunitate avantajoasă, datorită independenței mai mari față de condițiile de mediu.

WUXAL Macromix și WUXAL Microplant, ca și celelalte produse din gama WUXAL, conțin stickeri care cresc aderența picăturilor de substanță de tratare și fac dificilă spălarea nutrienților în timpul precipitațiilor. De asemenea, conțin agenți de umectare, ce fac ca depozitele de substanță uscată rămase pe frunze să se reactiveze în condiții de umiditate (precipitații, rouă), pentru un randament foarte crescut al aplicării. Nutrienții conținuți de fertilizanții WUXALsunt absorbiți aproape în totalitate.

3. Nutrienții trebuie oferiți plantelor la momentul potrivit, pentru ca aceștia să-i pună în valoare și să-și exprime potențialul genetic cât mai bine.

WUXAL Macromix și WUXAL Microplant au momente specifice de utilizare. Astfel:

• WUXAL Macromix se utilizează imediat după înflorit, pentru a oferi pomilor resurse puternice de dezvoltare, care să-i ajute să susțină legarea și dezvoltarea propriu-zisă a fructelor. Sunt recomandate 5 tratamente la intervale de 10-14 zile, în doză de 4-5 l/ha;

• WUXAL Microplant este foarte util în perioade secetoase, indiferent când survin acestea pe parcursul verii: în cazul în care stresul hidric apare la începutul verii, se recomandă 2-3 tratamente în doză de 1 l/ha. Dacă seceta apare la mijlocul verii, atunci se vor intensifica tratamentele (4 sau 5), cu aceeași doză de 1 l/ha. Aplicarea Wuxal Microplant este benefică și după recoltare (dar înainte de intrarea în pârgă), pentru a crește rezistența pomilor în timpul înghețurilor.

 Deficienta de elemente minerale la mar (azot, potasiu, fier)_b

Deficiență de elemente minerale la măr (azot, potasiu, fier). Sursa foto: Adobe Stock Photos

 

FERTILIZAREA FOLIARĂ CU WUXAL MACROMIX


WUXAL Macromix este un fertilizant foliar cu o concentrație foarte mare de macroelemente, dar și cu un conținut optim de microelemente, ce suplimentează nutriția culturilor, prevenind și controlând apariția carențelor latente sau acute. Susține dezvoltarea plantelor, crește calitatea frunzelor și calitatea recoltei. Scade efectele stresului fiziologic asupra livezii, contribuind la productivitate, chiar și în condiții suboptime din punct de vedere meteorologic.

Sub formă de suspensie foarte concentrată în NPK, WUXAL Macromix oferă o nutriție foarte bine echilibrată, adecvată cerințelor culturilor, atât în situații favorabile de climă, cât și în momente critice, când se dovedește un ajutor de încredere pentru controlul pierderilor. Datorită proprietăților sale, a formulării și adjuvanților conținuți, WUXAL MACROMIX asigură absorbția excelentă a nutrienților în frunză.

Agentul de tamponare integrat în compoziția sa reglează pH-ul soluției de pulverizare, asigurând condițiile chimice pentru absorbția nutrienților și având și un efect puternic dedurizant asupra apei.

 

FERTILIZAREA FOLIARĂ CU WUXAL MICROPLANT


WUXAL Microplant reprezintă o suspensie foarte concentrată în microelemente, potrivit pentru perioadele cu consum intens al plantelor, dar și pentru prevenirea și tratarea carențelor. Printre micronutrienții puși la dispoziția plantelor, amintim: bor (stimulează legarea), cupru (crește toleranța la patogeni), fier, mangan (important pentru fotosinteză). De asemenea, pentru o nutriție echilibrată, fertilizantul foliar WUXAL Microplant reprezintă o sursă de azot, potasiu, sulf (important pentru absorbția azotului și cantitatea de proteine) și magneziu. 

 

4 DEFICIENȚE NUTRIȚIONALE RELEVANTE PENTRU POMICULTORI


1. Azotul este indispensabil dezvoltării, fiind la baza proteinelor, a acizilor nucleici, enzimelor, clorofilei sau fitohormonilor. În absența azotului, frunzele și fructele rămân mici, iar producția slabă. La piersici, deficiența severă se recunoaște prin pete roșiatice pe frunze și prin pete maronii pe fructe, ce afectează calitatea.

2. Potasiul este elementul mineral pe care îl corelăm cel mai mult cu calitatea recoltei. De foarte buna aprovizionare cu acest macroelement depind calitățile organoleptice ale producției. De asemenea, potasiul este cel mai important element pentru gestionarea apei din plante și pentru menținerea regimului hidric. Deficiența duce la deshidratarea frunzelor, ceea ce va determina o recoltă slabă calitativ și cantitativ.

3. Magneziul reprezintă centrul moleculei de clorofilă, fiind implicat în transferul de energie din plantă. Simptomele deficienței constau în cloroze în zona nervurilor și apar pe frunzele bătrâne ale pomilor, care cad prematur. Deficitul de magneziu pune probleme importante plantațiilor de măr. În caz de deficiențe grave, pomii pot pierde un număr mare de frunze, ceea ce va conduce la stagnarea dezvoltării fructelor, care vor fi mici, dificil de comercializat. Deficiența de magneziu trebuie luată în calcul mai ales în sezoanele când legarea a fost intensă, iar pomii au multe fructe.

4. Deficitul de fier apare în livezile cu soluri alcaline, în condiții de precipitații foarte crescute sau când solul este compact. De asemenea, fertilizarea necorespunzătoare cu fier poate conduce la apariția deficienței, una dintre cel mai des întâlnite carențe la pomi sub formă de cloroze. Urmările acestui dezechilibru se văd în producția de slabă calitate.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

 

Sursa*: https://www.dcnews.ro/romania-cel-mai-mare-producator-de-prune-din-uniunea-europeana_907742.html

 

 

un articol realizat de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →