Anul trecut, Liliana Anton a avut legumele de câmp CALAMITATE 100%.
Anul acesta nicio societate nu i-a asigurat culturile.
Cultivatoarea VREA SĂ RENUNȚE, să-și vândă răsadurile și să declare la APIA TERENUL PÂRLOAGĂ!
„Sunt profund dezamăgită de faptul că am vrut să asigur culturile și am fost refuzată, nu pot pune la adăpost rodul muncii mele. Niciunul dintre asiguratori nu au dorit să preia riscul culturilor de legume în câmp. Am cerut sprijinul unui broker de asigurări, degeaba”, ne-a declarat extrem de supărată cultivatoarea.
CULTURILE DE LEGUME, CALAMITATE 100%
Fermiera din satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, cultivă o suprafață de 1,80 ha cu roșii, ardei și pepeni. Pentru a reduce din costuri, și-a produs singură răsadurile: circa 22.000 de fire de ardei, 15.000 de roșii și vreo 3.000 de răsad de pepeni, iar de la jumătatea lunii viitoare plănuise să planteze.
Liliana Anton și-a dorit să nu mai stea cu frică din cauza naturii dezlănțuite, mai ales că anul trecut a avut culturile de usturoi, roșii, ardei și pepeni calamitate sută la sută de grindină, însoțită de o ploaie torențială.
„Mi-am vândut tractorul să acopăr o parte din datorii! Apoi, îmi luase copilul la Facultate, fata este la liceu și aveam nevoie de bani pentru educația lor!”, ne-a mărturisit legumicultoarea.
„O SĂ-MI VÂND RĂSADURILE ȘI DECLAR TERENUL PÂRLOAGĂ!”
„L-am sesizat pe ministrul Agriculturii, însă nici măcar nu a citit corespondența. Dacă nu voi primi ajutor, cred că o să declar pârloagă terenul, o să-mi vând răsadurile pentru că eu, sincer, nu mai am curaj să mai plantez în câmp!”, ne-a declarat producătoarea.
Aceasta spune că va trebui să angajeze oameni cu ziua, căci este mult de muncă, să le asigure mâncare și plata, să cumpere motorină pentru lucrările câmpului.
„Doar ca să înființez răsadurile, Până acum, am investit 4.500 de lei numai în acte dar nu mai pun lemnele pe care le-am ars (că am semănat din luna februarie), tratamentele cu substanțe rămase din anul precedent, de nopțile nedormite. De aici încolo ar mai trebui să mai cheltui vreo 3-4 mii de euro până la recoltare!”, susține buzoianca.
„NU AVEM LEGISLAȚIE ÎN FAVOAREA FERMIERILOR!”
Liliana Anton susține că „legile nu sunt făcute în favoarea noastră a producătorilor agricoli; legea asigurărilor este abrogată din 2010, legea forței majore la fel. Dacă aveam legislație corespunzătoare, firmele de asigurare erau obligate să respecte niște reguli, așa fac ce vor!”
O SINGURĂ SOCIETATE ASIGURĂ LEGUMELE DIN CÂMP, DAR NU TOATE CULTURILE, CI SELECTIV!
Pentru mai multe amănunte am cerut un punct de vedere unui broker de asigurări.
„În România, din păcate, sunt doar patru firme care preiau riscurile de asigurări pentru culturi agricole. Fiecare au dreptul să-și selecteze cultura, nu-i poate obliga nimeni.
Din cele patru societăți, doar două au oferte pe zona legumicolă (în spații protejate, sere și solarii) și una dintre preia riscurile asigurării legumelor în câmp, dar selectiv, nu se duc pe ardei sau tomate, au ceva pe ceapă”, ne-a declarat Emil Diaconiță.
CULTURILE, DAUNĂ PERMANENTĂ!
Explicația oferită este că pentru asiguratori, culturile legumicole de câmp sunt daună în permanență din cauza schimbărilor climatice. Mai mereu bate grindina, plouă torențial ori se produc vijelii.
Pentru o poliță de 1.000 lei se pot plăti despăgubiri mult mai mari. „Și noi, în brokeraj, preluăm oferte foarte greu, chiar și pentru cultura mare.
De asemenea, nu suntem acoperiți pe partea de secetă; aceasta este subțire în România”, a conchis brokerul de asigurări.