Pentru producătorul german de utilaje agricole Lemken, investițiile în tehnologiile high-tech au devenit o prioritate încă din 2018. Însă, începând din acest an, reprezentanții companiei sunt deciși să ducă tehnica agricolă la următorul nivel.
La începutul lunii septembrie, echipa managerială a companiei Lemken a prezentat, la sediul regional din Boigny-sur-Bionne, Franța, noua strategie de dezvoltare a grupului, denumită „Your Partener for Next Level Farming”. Ce presupune aceasta? Că până în 2030, sistemele de precizie, soluțiile autonome și inteligența artificială vor echipa toate gamele de utilaje produse: fie că vorbim de cele destinate prelucrării solului, semănatului, protecției plantelor sau controlului mecanic al buruienilor.
Cerere mare pentru soluțiile inteligente
Cu o creștere constantă în ultimul deceniu, grupul Lemken a ajuns în prezent la peste 15.000 de unități vândute anual și o cifră de afaceri de 559 de milioane de euro, un rol important în evoluția pozitivă a companiei avându-l segmentul de tehnologii inteligente, după cum a declarat Anthony van der Ley, CEO-ul grupului.
„Pentru noi, fermierii nu sunt doar clienți, sunt partenerii noștri de drum în evoluția agricolă, succesul lor înseamnă succesul nostru și asta definește strategia noastră de dezvoltare. Următorul nivel în agricultură presupune să avem o relație atât de strânsă cu fermierii încât să putem adapta tehnologia agricolă pentru nevoile specifice ale fiecărei ferme, având grijă, în același timp, să protejăm toate resursele naturale de care beneficiază acea exploatație: sol, apă, biodiversitate. Am arătat că putem face acest lucru cu gama Steketee: am preluat o companie pionier, am investit în inovație și tehnologie de vârf, iar astăzi producția este la capacitate maximă”.
„Știm că acesta este viitorul: capitalul uman, tehnologia digitală și inteligența artificială ne vor permite să producem mai mult, mai bine, mai sustenabil” – ANTHONY VAN DER LEY, CEO-ul grupului Lemken
PRIORITATEA NR. 1
„Vedem deja soluții autonome, bazate pe inteligență artificială (IA), la producătorii de tractoare, combine și utilaje motorizate, iar noi vom veni cu o gamă de utilaje tractate și purtate, de mare precizie, ghidate tot de inteligența artificială. Am implementat deja inteligența artificială pe IC-Weeder, iar rezultatele sunt impresionante, așa că de la câmpul de testare până la solele fermierilor e doar un pas. Nu greșesc dacă spun că în mai puțin de 5 ani toate utilajele Lemken vor fi disponibile și cu această componentă de inteligență artificială”, a declarat Yves Desjardins, directorul comercial al grupului Lemken.
Hub tehnologic în Olanda
De altfel, cererea mare pentru mașinile de prășit dotate cu senzori, camere video și algoritmi inteligenți pentru recunoașterea buruienilor, precum IC-Weeder sau EC-Weeder, i-au determinat pe cei de la Lemken să investească peste 18 milioane de euro în construcția unei noi fabrici, la aproximativ 30 km de actualul sediu Steketee, în Dinteloord, Olanda. Activitatea noii unități de producție va începe în noiembrie, însă aceasta va găzdui în egală măsură și unul dintre cele mai importante centre tehnologice ale grupului Lemken.
O nouă generație de ingineri
„Cele mai valoroase lucruri pe care le-am câștigat când am preluat Steketee în 2018 au fost competențele și viziunea unei noi generații de ingineri și dezvoltatori de utilaje și mașini agricole. La Dinteloord construim nu doar o fabrică, ci un centru tehnologic dedicat soluțiilor digitale, inteligenței artificiale și proiectelor de smart farming. Viitorul agriculturii înseamnă high-tech, iar pentru asta este necesar să atragi specialiști de cel mai înalt nivel. Vrem să creștem această echipă tânără și competentă și de aceea noul sediu este situat în proximitatea a două mari centre universitare, Rotterdam și Breda”, ne-a declarat Yves Desjardins, directorul comercial al companiei.
Prima grapă cu arcuri din portofoliu
Pentru a completa portofoliul de soluții destinate controlului mecanic al buruienilor, cei de la Lemken au lansat prima lor grapă cu arcuri, intitulată Thulit. Utilajul, pe care l-am văzut la lucru în câmpul de testare din vecinătatea sediului regional Lemken, cuprinde 8 rânduri de organe active, distribuite asimetric pe 4 cilindri, la o distanță între linii de 31,25 mm, ceea ce îi permite o bună acoperire a suprafeței de lucru. Elementul cheie în acest caz îl reprezintă sistemul hidraulic de reglare a presiunii exercitate asupra solului, care poate fi ajustată între 100 gr. și 5 kg, chiar și în timpul derulării activității. Astfel, utilajul exercită o presiune constantă atât pe terenurile denivelate, cât și în condiții dificile de sol.
Noua grapă, care combate buruienile în primele lor stadii de dezvoltare, va fi disponibilă începând cu 2024, în lățimi de lucru de 6 și 9 m.
La începutul acestui an, grupul Lemken a decis să își extindă activitatea pe segmentul minim-till și no-till, prin achiziția producătorului de utilaje specializate – Equalizer.
Un nou model în gama Rubin 10
Tot în Franța a fost prezentat pentru prima dată și noul model de grapă cu discuri, Rubin 10-1000, cel mai mare din serie. Având o lățime de lucru de 10 m, acest utilaj este echipat cu discuri concave DuraMaxx de 645 mm, care prelucrează eficient solul la adâncimi de 7-14 cm, iar distanța între linii este de 14 cm, ceea ce înseamnă că nu vom vedea blocaje nici măcar la volume mari de materie organică.
Totodată, Rubin 10-1000 păstrează caracteristicile care au consacrat deja modelele mai mici: precum dispunerea simetrică a discurilor, ce oferă un plus de eficiență a consumului de combustibil, sau sistemul de protecție la suprasarcină cu recul amortizat.
300 CAI PUTERE necesari
Deși poate părea un utilaj mare, luând în considerare și necesarul de putere de peste 300 CP, noua grapă cu discuri a fost special concepută pentru a corespunde normelor europene de transport, astfel încât după pliere poate rula pe drumurile publice cu viteze de până la 40 km/oră.
STEKETEE devine LEMKEN
Odată cu deschiderea liniilor de producție vom vedea și o importantă operațiune de rebranding, utilajele ce vor ieși pe poarta fabricii din Dinteloord purtând exclusiv sigla Lemken.
Totodată, trecerea la culoarea albastră presupune și integrarea noilor funcții și tehnologii pe care producătorul german le-a lansat în ultimul an și jumătate. Mai precis, vorbim de camerele IC-Light+, de noua versiune de software IC-Weeder AI, dezvoltată în colaborare cu firma specializată Track32, dar și de sistemul Combi Cam, ce suprapune imagini provenind de la două camere diferite pentru a obține o rată de identificare a plantelor de 99%, chiar și în cazul culturilor abia răsărite.