Legumicultorii s-au întâlnit cu ministrul agriculturii! Câți bani veți primi pentru TOMATA și USTUROIUL și când se va da drumul finanțărilor pentru legumicultură? - Revista Ferma
4 minute de citit

Legumicultorii s-au întâlnit cu ministrul agriculturii! Câți bani veți primi pentru TOMATA și USTUROIUL și când se va da drumul finanțărilor pentru legumicultură?

tomata si usturoiul Legumicultorii s-au întâlnit cu ministrul agriculturii! Câți bani veți primi pentru TOMATA și USTUROIUL și când se va da drumul finanțărilor pentru legumicultură?
Credit foto @iStock.com/Evrymmnt/blinow61

Legumicultorii s-au întâlnit cu ministrul Florin Barbu! În urma numeroaselor adrese și solicitări ale Uniunii Salvăm Țăranul Român către MADR, astăzi 2 februarie, o delegație a organizației a fost prezentă la Ministerul Agriculturii.

”Discuțiile s-au canalizat pe problemele semnalate de noi pentru sectorul legumicol, iar în urma dezbaterilor am obținut cîteva informații importante”, spune Ion Păunel, liderul Uniunii.

PROGRAMUL TOMATA

Programul Tomata – Ciclul 1 va continua și în 2024 iar suma alocată per beneficiar va fi de 3000 Euro plătiți în două tranșe: 1500 Euro în prima tranșă la plantare, undeva în lunile aprilie-iunie, iar cea de a doua tranșă în luna Septembrie.

Termenul maxim de valorificare a producției va fi până la data de 15 Iulie!

La rectificarea bugetară s-ar mai putea adăuga încă 500 Euro, astfel că sprijinul acordat ar putea ajunge la 3500 Euro/beneficiar/0,1 ha tomate cultivate în spații protejate, ciclul 1

Pentru Legumele cultivate în Spații protejate Ciclul 2, se vor păstra aceleași legume ca în 2023, iar cuantumul va crește la 2000 Euro/beneficiar/0,1 ha legume cultivate în spații protejate.

PROGRAMUL USTUROIUL

Programul de susținere a cultivatorilor de usturoi va continua și în 2024 iar cuantumul/beneficiar va fi de 3000 Euro/ha.

TOMATA ÎN 2025

Pentru anul 2025, Programul Tomata va fi modificat în totalitate iar sprijinul va fi acordat pe întreaga suprafață de spații protejate din exploatație.

Sprijinul acordat va avea un cuantum de 1500 Euro/0,1 ha solar.

De exemplu: un fermier care deține 0,5 hectare de solar poate primi 7500 Euro!

În program vor putea intra cam toate tipurile de legume cultivate în spații protejate, cu condiția ca minim 50% din suprafață să fie cultivată cu tomate.

Exemplu: un fermier care utilizează 0,4 sa solar va cultiva 0,2 ha cu tomate iar diferența de 0,2 ha poate fi cultivată cu alte legume.

e-FACTURA ȘI e-TRANSPORTUL

Au fost aduse în discuție și:

  • Legea practicilor comerciale neloiale
  • e-Factura, e-Transport
  • Ordinul privind autorizarea și contorizarea surselor de apă folosite la irigarea culturilor
  • Creșterea cuantumului plății redistributive/ha de la 50 euro la 400-600 Euro/Ha
  • Plafonarea Subvențiilor pentru Fermele Mari deținute de Latifundiarii României
  • Creșterea plafonului alocat SCV legume cultivate în spații protejate de la 2.600.000 Euro anual, cât este acum, la 15.000.000 Euro începând cu 2024

”La problemele semnalate vom avea mai multe întâlniri iar domnul ministru ne-a asigurat că ne va acorda sprijinul… Ministrul agriculturii nu știa de faptul că la SCV pentru legumele cultivate în spații protejate cuantumul anual fost diminuat cu 500% față de Programarea 2014-2022, diminuare aprobată de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea”, spune Ion Păunel.

FONDURI EUROPENE PENTRU LEGUMICULTURĂ

Calendarul estimativ de lansare a liniilor de finanțare din Pilonul II Dezvoltare Rurală prin AFIR pentru anul 2024:

DR-16 Investiții în sectorul legume și cartofi, alocare 156.383.627 Euro, lansare în luna APRILIE 2024, grad de finanțare 65-80%

DR-14 Investiții în Ferme Mici, alocare 108.000.000, lansare OCTOMBRIE 2024, finanțare 50.000 Euro/beneficiar, cofinanțare 15%.

Cultivatorii de legume în spații protejate vor primi un punctaj suplimentar și pot accesa măsura cu minim 2300 SO!

DR-12 Investiții realizate de tinerii fermieri instalați și recent instalați, alocare 169.589.647 Euro, lansare luna NOIEMBRIE, grad de finanțare/beneficiar 80%.

Beneficiari: tinerii fermieri cu vârsta între 18 și 45 ani, cu condiția să nu depășească 60 de luni de la instalare la data depunerii proiectului (5 ani)!

”Am obținut și includerea Uniunii Salvăm Țăranul Român ca membru Oservator în Comitetul de Monitorizare al PNS. De asemenea, vom participa la întâlnirile de la MADR privind noile programe, politici și finanțări care au legătură cu obiectul nostru de activitate”, a mai spus Păunel.

delegatia USTR la MADR Legumicultorii s-au întâlnit cu ministrul agriculturii! Câți bani veți primi pentru TOMATA și USTUROIUL și când se va da drumul finanțărilor pentru legumicultură?
Delegația Uniunii Salvăm Țăranul Român la Ministerul Agriculturii, 02.02.2024

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →