Recoltele fermei din Laguna veneţiană variază în funcție de anotimpuri. Producţia include o varietate de plante aromatice organice, inclusiv busuioc, mentă, rozmarin, salvie, arpagic, cimbru, maghiran, pătrunjel, pătrunjel creţ, oregano etc.
LINIE DE PROCESARE LEGUME
Din 2008, la Valleri se prelucrează și legume, devenind astfel singura fermă din zonă care face procesare într-un mod structurat. Compania rămâne atașată de tradiție, dar în același timp vizează și inovația.
Activitățile companiei sunt variate, incluzând cultivarea tradițională a căpșunilor, prelucrarea salatelor ambalate şi gata de consum (salate, morcovi și varză tăiate), precum și conservarea fructelor și legumelor.
Metodele de conservare sunt variate, dar toate urmează linia comună a excelenței produsului finit. “Începem întotdeauna cu legume și fructe cultivate local, selectate pentru producție specifică, procesate în 24 de ore de la recoltare. Toate materiile prime sunt de origine italiană şi de înaltă calitate, iar plantele aromatice folosite sunt cele din cultura organică a companiei şi sunt tăiate cu cuţitul, pentru ca uleiurile lor esenţiale să rămână nealterate. Pentru a atinge excelența, trebuie să începeți cu produse excelente”, spune Stefano Valleri, proprietarul fermei.
CONSERVELE DIN GAMA “LE DELIZIE DEL PARCO”
„Le Delizie del Parco” include o gamă de produse locale: legume conservate în ulei de măsline extravirgin, precum renumita anghinare violet de pe insula Sant’Erasmo, anghinare feliată cu pătrunjel, dovlecei cu arpagic și cimbru, ardei cu oregano și maghiran, vinete cu oregano.
Ierburile aromate care sunt adăugate în produsele conservate sunt special alese pentru a spori gustul diverselor legume, la fel ca şi combinaţia de ceapă roşie şi dovlecei în saor, dar şi rosii cherry în saor în ulei.
Şi la categoria legume murate și dulci-acrișoare întâlnim diferite arome: de la dulceaţa de ardei iute la ridichile dulci-acrișoare, de la tradiționala “giardiniera” murată la specialitatea de varză violet marinată.
Dulceţurile au un conţinut mare de fructe, dar sunt şi specialităţi dulci din legume, ca dulceaţa de ceapă roşie.
Linia de produse conservate “Le Delizie del Parco” a fost creată cu intenția de a oferi turştilor care își petrec vacanțele de vară în Cavallino Treporti șansa de a lua cu ei acasă o bucată din aromele pământului nostru!
STEFANO VALLERI
Legumicultor şi procesator veneţian
PRODUSE NOI ÎN FIECARE AN
Creativitatea lui Stefano Valleri nu se oprește niciodată și în fiecare an gama de produse este completată cu noi delicatese, precum risotto-urile gata de consum cu legume, ușor de preparat în câteva minute sau linia de pateuri de legume şi creme tartinabile, excelente de consumat pe pâine, dar şi pentru asezonarea pastelor.
Să nu uităm de piureurile de tomate, la care anul acesta s-au adăugat piureul din roşii cherry, inclusiv cele galbene, şi conserve de roşii cu ceapă, morcovi şi ţelină.
GUSTĂRILE VEGGY DIN LEGUME ŞI FRUCTE DESHIDRATATE
Pentru a răspunde nevoilor celor care petrec mult timp departe de casă, au fost create “gustările Veggy”, adică fructe și legume deshidratate fără adaos de alte ingrediente, fiecare porţie la plic conținând necesarul zilnic de aproximativ 2 din cele 5 porții de fructe și legume recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.
Datorită unui proces de deshidratare la rece, gustul și proprietățile nutritive ale legumelor rămân practic nealterate. Deshidratarea permite, de asemenea, conservarea ierburilor din cultura organică a companiei și, mai ales, le sporește aroma.
“Oricare ar fi tipul de prelucrare, încercăm să punem în valoare gustul legumelor și fructelor proaspete. Natura ne oferă produse care sunt deja perfecte așa cum sunt, noi doar încercăm să le păstrăm pe cât posibil în acest fel”, spune fermierul italian.
CE ESTE SAORUL VENEŢIAN?
Saorul este o metodă de conservare folosită în vremuri străvechi de navigatorii veneţieni, atunci când era necesar să păstreze peștele pe corăbii un timp îndelungat. Saor înseamnă gust sau aromă în dialectul venețian, un nume potrivit pentru un fel de mâncare care devine mai aromat cu cât stă mai mult timp.
Niciun fel de mâncare nu este la fel de emblematică pentru Veneția ca „sarde în saor”. De fapt, sardinele în saor sunt și mai bune dacă sunt gustate după ce stau cel puțin 24 de ore de odihnă. Aceste sardine dulci și acrișoare sunt pudrate în făină, prăjite și apoi conservate în oțet și ceapă.
Acest fel de mâncare întruchipează cultura maritimă și istoria comercială a orașului. Pe vremuri, tehnica de conservare a saorului nu se limita la sardine, fiind aplicată și la anghilă și limba de mare.
un articol de
NICOLETA DRAGOMIR